IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските популисти отправят залп срещу Меркел

Въпреки че атаките в Мюнхен, Ансбах и Вюрцбург нямат пряка връзка с бежанците, те са удобен повод за атака срещу бежанската политика на Германия

13:20 | 27.07.16 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

След атентатите в Германия редица водещи актьори на дяснопопулистките и национално-консервативните партии в Европа използваха насилието за критика срещу германската политика по отношение на бежанския въпрос, коментират DPA и AFP. 

За холандския десен популист Геерт Вилдерс е пределно ясно кой носи вина за всичко това – германският канцлер Ангела Меркел. Той пусна в Twitter фотомонтаж, в който Меркел е показана с окървавени ръце. Благодарение на „бъзливи типове“ като Меркел и холандския премиер Марк Рюте „границите са отворени и ислямът има картбланш да нахлуе“, пише Вилдерс. „Благодаря на Ангела и на Марк за пускането на тези терористи“.

 

Бежанската политика на Меркел е трън в очите на десните популисти. Но критиката им е спорна. Нападателите от Вюрцбург, Ансбах и Мюнхен не са пристигнали на Запад с последния бежански поток. Така например атентаторът от Вюрцбург, който нападна пътници в регионален влак с брадва, е бежанец от Афганистан, който живее в Германия отдавна. Атентаторът от Ансбах, който е от две години в страната, е получил преди година отказ на разрешението за постоянно пребиваване. 

Нападателят от Мюнхен пък въобще няма връзка с терористи и е роден в Германия, макар че има ирански корени. Всички тези аргументи обаче удобно се пропускат от популистите.

Бившият председател на британската евроскептична партия Ukip Найджъл Фараж нарече решението на германския канцлер да пуска лесно бежанци на територията на страната "най-лошото", което европейски политик е взимал от 1945 г. насам. „Опасявам се, че Германия е в една катастрофална ситуация и никога няма да е това, което беше“, заяви той наскоро пред радио BBC.

И френският Национален фронт използва атентатите за яростна критика. „Приемането на мигранти е лудост, както постоянно предупреждаваме“, написа вицепредседателят на партията Флориан Филипо в Twitter. 26-годишната племеничка на ръководителя на партията Марин Льо Пен - Марион Льо Пен, която е депутат, отива по-далече. „Колко терористи има сред милионите бежанци на Меркел? 10? 100? 1000? Това е безотговорно“.

И в Унгария дясноконсервативният премиер Виктор Орбан се присъедини към дискурса на Вилдерс и Льо Пен. Още преди атентатите в Париж той обяви, че „очевидно има връзка между имигрантския поток и тероризма“. В спора с разпределението на търсещите убежище в Европа той заявява, че „квотният принцип само разпределя тероризма из Европа“. На 2 октомври той възнамерява да организира референдум в страната именно по темата за квотите, а кампанията вече стартира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 11 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Блумбърговата партийна линия е такава , Бойчо си вади хляба там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
Fair
преди 7 години
П.С. **** е ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 0
Fair
преди 7 години
Толерастията, както и *** са тежки душевни разстройства и другара бойчо е хубав пример за това. Абе бойчо, що толкова малко от прочелите "мислите" ти са се вързали? Нек'ва идея!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Nana - G.o.d с Бг Преводhttp://***.vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 7 години
Нищо не мое да става, щото популистите са генерално шубета, които си лаят, ама се надяват да са в парламента само, без от тях да зависи нищо и пак да си лаят. -----Прави си до момента е така, докато не дойде някой дето да си повярва и да е по смел от перхидроления ... случвало се е преди, сега има предпоставки за същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
panther
преди 7 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Europe абзац 5, изречение 2.По-официалния източник: http://***.pewforum.org/2011/01/27/future-of-the-global-muslim-population-regional-europe/И тези данни за за 2010 преди да се нанесат още няколко милиона в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Визирам европейската част на Турция, все пак за Европа говорим. Линк не видях и подобно нещо в Wikipedia не намерих а и това едва ли е най-надеждния източник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 2
panther
преди 7 години
В Турция са сигурно над 50 милиона, очевидно е че е БЕЗ Турция. Източника е уикипедия, а научния източник го има в линковете към уикипедия (ако хората дето приказват само празни приказки, решат че уики не е сериозен източник).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 9
misanthrope
преди 7 години
Източник?После, от тия 44 милиона (ако са толкова) , поне 12 милиона са в Турция нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 3
panther
преди 7 години
Мюсулманите в САЩ са 3.3 милиона или около 1% от населението.Мюсулманите в Европа са 44 милиона или около 6% от населението.Давай сега следващата глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още