IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прехвърли панаира в Пловдив на общините Пловдив и Варна

Община Пловдив получава 20,6% от капитала на дружеството "Международен панаир Пловдив" АД, а Варна - 29%

13:38 | 27.07.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Международен панаир Пловдив</em></p>

Снимка: Международен панаир Пловдив

Правителството прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, които са 20,63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, а община Варна – 16 314 400 броя акции, т.е. 29% от капитала на дружеството.

Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България, поясняват от правителството.

С отделно решение на Министерския съвет община Чавдар, Софийска област, получи безвъзмездно от държавата терен с построена върху него двуетажна сграда със застроена площ от 157 кв. м, която ще бъде превърната в Център за социални услуги. Досега правото на собственост е било на Министерството на земеделието и храните, но е с отпаднала нужда. 

Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ в Пазарджик става собственост на общината, след като правителството прехвърли имота, частна държавна собственост, на местната власт. Със свои средства общината планира да изгради парокотелно и газова инсталация в рамките на дома, за да осигури отоплението. Досега пароподаването е ставало от МБАЛ Пазарджик, но е прекъснато поради преминаването на лечебното заведение към алтернативно отопление.

Правителството предостави на община Бургас апартамент на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден културен център, който ще бъде обособен като иновативно арт пространство за творци от Бургас и региона, както и за повишаване на музикалната култура на подрастващите и стимулиране на млади таланти.

Община Петрич получава от държавата поземлен имот с площ от 54 250 кв. м и  построените в него 24 сгради за изграждането на градски парк. Теренът се намира на ул. „Генерал Тодоров“ № 5-3 в града.

С друго решение правителството отне имот от МВР поради отпаднала необходимост, като от публична той става частна държавна собственост. Имотът е прехвърлен под управлението на  областния управител на област Варна. Имотът се намира на ул. „Девня“ №2 и представлява триетажна административна сграда със застроена площ 212 кв. м.

Министерският съвет промени и предназначението на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост, необходими за кариера за добив на подземни богатства (строителни материали – мрамори). Терените са разположени в землищата на с. Хаджиево и с. Огняново, община Пазарджик, и са с обща площ 212,391 дка. Те са в обхвата на дейност на териториално поделение „Държавно горско стопанство Пазарджик“ към Южноцентрално държавно предприятие“ ДП – Смолян. „Огняново – К“ АД ще заплати за промяна на предназначението 187 225 лв. на Изпълнителната агенция по горите.

Правителството даде съгласие за продажба на едноетажна сграда „Микробиологична инсталация“, собственост на „Еко медет“  ЕООД, разположена в  Панагюрище. Решението е взето на основание чл. 28, ал. 9 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Той гласи, че продажбата на недвижими имоти от дружествата, включени в списъка по чл. 3, ал. 1 от Закона, се извършва след решение на Министерския съвет или на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Сградата е в изключително лошо техническо състояние и „Еко медет“ не разполага със средства за нейното поддържане и възстановяване. Сделката ще се извърши чрез провеждане на търг или конкурс. Пазарната стойност ще бъде определена от независим оценител, а средствата от продажбата ще останат изцяло на разположение на дружеството за осъществяване на дейности по охрана на обекти на техническата ликвидация.

„Български пощи” ЕАД получи разрешение да продаде недвижим имот в с. Курново, община Роман, който представлява една втора идеална част от имот с площ 2 дка, заедно с една втора идеална част от построените в имота двуетажна масивна сграда – учебно-техническа база и стопанска постройка с площ от 36 кв. м. Продажбата ще стане с търг с тайно наддаване. Правителството даде съгласие и за продажба на дела на „Български пощи“ ЕАД в недвижим имот в Габрово. Дружеството е в режим на съсобственост с „Българска телекомуникационна компания ЕАД“, която не проявява интерес към закупуване на имота. Теренът и сградата не са необходими за изпълнение на основната дейност на „Български пощи“.

С друго решение Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) придобива имот – държавна собственост, и съоръжения от БДЖ – Товарни превози“ ЕООД. С прехвърлянето имотът се обявява за публична държавна собственост, като с продажбата му ще се погасят натрупаните финансови задължения към НКЖИ по схемата „дълг срещу собственост“.

Имотът попада в границите на обекти на железопътната инфраструктура в гр. Бургас, а съоръженията са необходими за изграждането на площадка за товаро-разтоварителни дейности на гранична гара Свиленград, която се изгражда в рамките на проект „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Димитровград – Свиленград“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
todis
преди 7 години
Няма безплатен обяд, нещо има /ще има/ в замяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Защото масона Гергов дето държи останалите НЕдържавни акции на "Панаир Пловдив" доминира силно в общинските съвети на Пловдив и Варна чрез членовете на ложата си.Интересна е причината, която се дава затова безвъзмездно прехвърляне - "Прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира с цел привличането на инвестиции в България, поясняват от правителството."Това ако досега не е било възможно с участието на държавата в съдружие с масона Гергов, защо сега да е възможно?За мен си е чиста кражба подобна на скрита приватизация.Поредното нещо, в което ГЕРБ не са по-различни от предишните правителства на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Isumu
преди 7 години
Да, защо две общини придобиват безвъзмездно държавно имущество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Що па Варна а не Девня или Бургас или Малко Търново?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още