IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия арестува 15-годишен заради връзки с нападателя от Мюнхен

Тийнейджърът е заподозрян, че планира въоръжено нападение и е изпратен в психиатрия

22:23 | 27.07.16 г. 1
<p>
	Екипи на спешната помощ и полицията в Мюнхен чакат пред търговския център &quot;Олимпия&quot;, където 18-годишен младеж уби 9-ма. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Екипи на спешната помощ и полицията в Мюнхен чакат пред търговския център "Олимпия", където 18-годишен младеж уби 9-ма. Снимка: архив, Ройтерс

Германските власти са задържали 15-годишно момче, заподозряно, че планира въоръжено нападение и че е било в контакт с младежа, който през миналата седмица уби девет души в Мюнхен, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на полицията.

Момчето е било арестувано в понеделник през нощта и е изпратено в психиатрично заведение, посочват прокуратурата и полицията в град Лудвигсбург, близо до Щутгарт в Югозападна Германия.

Неназован източник съобщил в полицията, че в интернет попаднал на чат между заподозрения и мюнхенския стрелец. След това той разгледал профил в социална медия, в който момчето публикувало снимки и рисунки, говорещи за възможно нападение.

Няма подозрения, че 15-годишният е знаел за плановете за нападението в Мюнхен, каза полицейски говорител.
При претърсване в дома на родителите на момчето полицията открила патрони за малокалибрено оръжие, няколко ножа и ками, планове за бягство от училището му, химически вещества и указания за направа на взривни устройства.

При разпита момчето казало, че е обмисляло да извърши нападение заради лични и училищни проблеми, но после се е отказало от тази идея, посочват от полицията и прокуратурата в изявление.

Прокурорите изключват тийнейджърът да е имал терористични мотиви и уточняват, че той се разследва за незаконно притежание на оръжие и експлозиви. 

Междувременно водещи френски медии решиха след атентата в Ница повече да не публикуват снимки на атентатори, за да се избегне евентуалното им посмъртно героизиране и да не се поставят на едно и също равнище жертви и терористи, предаде Франс прес.

Фактите или миналото на тези убийци не бива да се скриват и поради това ние сме против анонимността им, но снимките им не са нужни, за да се опише миналото им, посочват от телевизия BFM.

Някои радиа се отказват да цитират и имената на терористите.

Същевременно властите в туристическия център Кан забраниха носенето на големи чанти на плажа с цел предотвратяване на атентати. Кметът Давид Линар посочва в комюнике, че мярката се отнася за крайбрежието на цялата община и ще е валидно до 31 октомври.

Организаторите на “Октоберфест” в Мюнхен също решиха да затегнат мерките за сигурност след серията нападения от миналата седмица. Местните власти обмислят и въвеждането на забрана за носене на раници, припомня ДПА.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
глупости ..... немаше ли некой в първи клас на 6 години ?!? Тея в Париж кат се почна надлъгването беха на 27 ... 25, 22 неккав талибан беше са 15 утре кво от "детската ше планират" .... Пи.чка ви лелина само тва моа да кажа .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още