IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как политиката на Меркел ще спаси Германия от терора в дългосрочен план

Германският канцлер изпрати послание към света, че страната ѝ не е във война с исляма

11:06 | 28.07.16 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел си прави селфи с бежанци от Ирак и Сирия.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Меркел си прави селфи с бежанци от Ирак и Сирия. Снимка: Архив Ройтерс

„Политиката на отворени врати“ на германския канцлер Ангела Меркел към имигрантите, бягащи от военни зони в Близкия изток, ще направи Германия в дългосрочен план по-безопасно място от терористични атаки, пише в свой анализ за британския Independent Робърт Веркайк.

Показвайки състрадание към стотиците хиляди мюсюлмански бежанци, германският канцлер изпрати послание към света, че Германия не е във война с исляма. Нещо повече - това означава, че по-голямата част от мюсюлманите, пребиваващи в Германия, имат всички основания да сътрудничат на със службите за сигурност в борбата срещу тероризма.

Това не е нещо, което може да се каже за маргинализираните и радикализираните мюсюлмански общности в западналите квартали на Брюксел или Париж, които отглеждат терористични мрежи, пише авторът. 

Ключът към борбата срещу тероризма е спечелването на сърцата и умовете на мюсюлманите, живеещи в тези общности, които са уязвими към радикализация от страна на сеещи омраза проповедници и терористични групи, като „Ислямска държава“ и Ал Кайда. И докато критиците на Меркел побързаха да я винят за неотдавнашните нападения в Бавария, може да се окаже, че действията ѝ вече са спасили страната от организирани масови убийствени атаки с взривове и пистолети, каквито имаше във Франция и Белгия. Тези атаки са с произход предградията на Париж и Брюксел, които се превърнаха през годините в инкубатори на тероризъм. За преодоляването на натрупаната там омраза и ненавист може да са необходими няколко поколения.

Разбира се, парижките предградия и предградието Моленбек в Брюксел са населени с мюсюлмани, които вече не чувстват, че са част от обществото. Много от младите възпитани там мюсюлмани са се отправи към Сирия и Ирак, за да живеят и да се борят в халифата. Тези, които са избрали да останат, продължават да сеят оплаквания срещу държавите, които изпращат все повече и повече полицаи в техните общности, за да разбират врати и да извършват арести.

Франсоа Оланд често е обявяван, че е във война с ИДИЛ. За много мюсюлмани, които се чувстват инкриминирани само заради религията си, може дори да изглежда, че френският президент им е обявил война.

Но истината е, че външната политика играе съществена роля за радикализацията и стимулирането на терористите. Това е урок, от който Франция се възползва по време на войната в Ирак, когато нейното правителство се противопостави остро на конфликта. През този период Франция не пострада от терористични атаки, докато Великобритания, която подбуждаше и имаше водеща роля във войната срещу Саддам Хюсеин, преживя тежки взривове в Лондон. Испания, в ролята си на гласовит поддръжник на войната, се изправи пред трагедията от взривените влакове във Мадрид през 2004 г.

Сега Франция и Белгия стават цели на сложни терористични операции, планирани от Сирия и Ирак, както и от джихадистите на местна почва, които са радикализирани допълнително в интернет. Ненадеждните френски и белгийски служби за сигурност се оказаха неспособни да  съберат пълна информация за тези пренебрегвани части на градовете. Това означава, че провалите на  разузнаването в атаките срещу Charlie Hebdo, в „Батаклан“, срещу транспортната система на Брюксел и Ница може да се повторят.

Критиците на Меркел твърдят, че обявявайки по-либерални правила за имиграцията за всички, тя е застрашила живота на обикновените германци. Но напоследък потокът от бежанци от военните зони в Европа не увеличава риска от тероризъм.

Твърдението се подкрепя и от факта, че и трите лица, търсещи убежище, които извършиха нападенията в Германия през миналата седмица, са влезли в страната много преди Меркел да обяви имиграционната политика на германското правителство през миналата година.

Нейният подход за „Отворените врати“ направи повече, за да защити Германия от тероризма, отколкото която и да е политика за борба с тероризма, защото той спомогна за уверяване на мюсюлманите (живеещи между германските граници и джихадистите, живеещи в чужбина), че германското правителство не е във война с исляма. И докато Франция и Белгия са уловени в един порочен кръг на все по-строги полицейски акции и нарастващ брой терористични атаки, Германия има шанс да изгради различно бъдеще, заключава Робърт Веркайк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Абе ти си по зле и от Дюти Фри бе...! Баси гювеча дето е в главата ти ! Никой не се и сеща за тебе , докато не се появиш като гонен от вятъра вестник , в някоя тема !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Тогава що ме занимаваш с битата карта - Ангела Меркел.не виждаш ли, че освен концентрационни лагери за бежанции сиропиталища нищо друго не създава. Следващото по тази логикае да преструктурира промишлеността във военна промишленост и третият й райх е готов. Мен за сега тези проблеми ме заобикалят на моята планета, в моята държава. Ти като ме предизвикваш с тъпизмите си гледай да не се удариш с тоягата си според най-тъпия и единствен еврейски закон - "Законът на сопата". От мене да знаеш едно нещо - винаги трябва да имаш един краешник твърд коледен хляб да запушиш устата на Моисей, за да не се удави в Драгалевския Манастир, докато чете Ивангелието си, така че мъките му да са най-големи на гърба на целия народ, а той /поп Иван Костов/ да взима като драгалевски поп и последна та надежда на тези, които създават брутен продукт, за да може третият райх на Ангела Меркел да изразходва безвъзвратно всичко за война, така че все повече да не стига нито за война нито за мир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Боли ме тоягата за Меркел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
ELVIS - Trouble / Guitar Manhttps://***.youtube.com/watch?v=XO4_K_zCm6Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 3
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Ти си голямата работа на старата *** - Ангела Меркел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
34
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Тая откачалка , дето разводнява темата с музиката си ...Меркел не е загубила разсъдъка си, изпълнява разпореждания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Elvis Presley-Take Me Home,Precious Lord-with Lyrics https://***.youtube.com/watch?v=Qsiq87InDE8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Elvis Presley - Glory Glory Hallelujahhttps://***.youtube.com/watch?v=yTwJvVTQ6-0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Elvis Presley - My Way (High Quality) https://***.youtube.com/watch?v=0W9bHTEj8pg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още