IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво точно свързва Тръмп и Путин?

Някои експерти споделят опасения, че ако Тръмп наистина е свързан с Русия, Москва може да повлияе на резултата от американските избори

13:17 | 28.07.16 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според предизборния щаб на Хилари Клинтън руските тайни служби са разбили сървърите на Демократическата партия с цел изтичане на имейли, действайки в интерес на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Някои експерти споделят опасения, че ако Тръмп наистина е свързан с Русия, Москва може да повлияе на резултата от американските избори.

Външният министър Сергей Лавров отхвърли предположенията, че Русия е замесена в кибератаката срещу сървърите на Демократическата партия на САЩ.

"Не бих искал да използвам ругатни", отвърна той, помолен от журналисти да коментира тези изявления.

Има ли всъщност нещо, което малко от малко да свързва Тръмп с Русия, пита в свой анализ BBC?

1. Хакерската атака срещу електронната поща

Конгресът на Демократическата партия в САЩ се очакваше да мине като по вода - ако не бяха изтекли данни от сървърите на Националния комитет на партията, което предизвика пълен хаос във Филаделфия.

Както съобщи по-късно New York Times, анализът на станалото налага извода, че сървърите на Националния комитет са били разбити от две руски спецслужби".

А изданието Daily Beast писа, че "според някои официални лица в САЩ атаката е била съзнателен опит президентските избори да бъдат повлияни в полза на Доналд Тръмп".

Тръмп и помощниците му отричат каквато и да било връзка с хакерската атака и няма никакви доказателства кандидатът да е замесен.

"Новият градски майтап: Русия натъкмила катастрофално изтичане на имейли, каквито не бива да се пишат, защото Путин ме харесвал", писа Доналд Тръмп на страницата си в Twitter.

2. Руска следа в щаба на Тръмп

Шефът на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт е прекарал кариерата си предимно като политически съветник в Източна Европа.

Работил е например за сваления от власт през 2014 г. президент на Украйна Виктор Янукович, известен съюзник на Путин.

Журналистът от изданието Toking Points Memo Джош Маршал е сред най-страстните поддръжници на идеята, че кандидатът на републиканците има връзка с Русия. Според Маршал външнополитическият съветник на Тръмп Картър Пейдж "е в постоянни финансови и трудови отношения" с "Газпром".

"Ще кажем без преувеличение, че щом си обвързан с "Газпром" на толкова сериозно равнище, това автоматично води до пълна лоялност към политиката на Путин", пише в изданието си Маршал.

В отговор на думите му обаче експертът по информационна сигурност и писател Джефри Кар забеляза, че Пейдж е спрял сътрудничеството с "Газпром" още през 2007 г. и оттогава е спечелил в Русия много малко пари.

3. Промени в дневния ред на републиканците

Дни преди конгреса на републиканците миналата седмица националният партиен комитет промени позицията си към Русия - под натиска на служители от щаба на Тръмп.

Един делегат бе предложил поправка, която приканва САЩ да подпомогнат Украйна с "смъртоносни оръжия" за борба срещу подкрепяните от Русия сепаратисти в източните региони. По данни на в. Washington Post обаче тъкмо екипът на Тръмп е издействал формулировката да бъде смекчена; сега тя звучи като "предоставяне на съответна помощ".

Това се разбра по същото време, когато републиканският кандидат заяви, че може да откаже безусловна подкрепа на американските съюзници от НАТО, ако Русия нахлуе в балтийските страни.

От друга страна, макар тази позиция да се разминава с традиционните принципи на републиканците, във Вашингтон и друг път са чували подобни неща.

"Президентът Барак Обама взе решение да не изпраща оръжия в Украйна - въпреки препоръките на Държавния департамент", пише Washington Post.

4. Финансови връзки

Тръмп вече не се впуска в бизнес с американски банки. Вместо това според Джош Маршал е възстановил и укрепил финансовата си империя до голяма степен с помощта на капитал, дошъл от Русия.

Наред с другото се споменават и "съмнителни източници от Русия и Казахстан", сочи съдебен иск, чийто текст публикува New York Times.

Самият Тръмп заявява, че няма никакви инвестиции в Русия.

Както пише в сп. Foreign Policy Юлия Йофе, при все че голям брой чуждестранни фирми са успели да развият бизнес в Русия, Тръмп и до днес не е постигнал съществени успехи по въпроса.

"Фактът, че след толкова опити и с толкова сериозни намерения Тръмп не е сполучил да построи нищо в Русия - както са успели да сторят "Риц Карлтън", "Кемпински", "Радисън", "Хилтън" и много други западни хотелски вериги, показва, че няма достатъчно връзки с влиятелни хора в Русия", пише журналистката.

Компании, работещи с недвижими имоти, нерядко се сдобиват с голям бизнес в Русия - но няма никакви доказателства политическите възгледи на Тръмп да са били "купени".

"Корелацията не доказва причинно-следствена връзка. Ако инвеститорите искат да влияят върху хора, разполагащи с власт, това още не значи, че успяват", пише Даниел Дрезнер, журналист от "Вашингтон пост".

5. "Здраво мъжко приятелство"

Путин е наричал Тръмп "много ярък" и "талантлив" човек.

Тръмп неколкократно е говорил с възхита за политическата сила на Путин.

"Виждаме силна взаимна симпатия между Владимир Путин и Доналд Тръмп", заяви съветникът на Хилари Клинтън Джон Подеста, запитан в телевизионно интервю за хакерската атака срещу сървърите на демократите. Той обаче изтъкна, че Тръмп няма никаква връзка с руския президент.

Президентът на САЩ Барак Обама каза в интервю за телевизия NBC, че не знае дали в хакерската атака има руска следа.

"Зная само, че Тръмп неведнъж е изразявал възхищение от Путин. И мисля, че в Русия го обичат", добави Обама.

Според Юлия Йофе хората в Кремъл не обичат Хилари Клинтън и смятат, че президентството на Тръмп би било политически по-изгодно за Русия.

Но всичко това не означава, че Тръмп е в сговор с Путин. Няма нищо противозаконно в това да говориш с топли думи за един американски кандидат-президент или да имаш политически възгледи, сходни с неговите.

Още повече че както личи от последните социологически анкети, това не е пречка за избирателите в САЩ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
По крадливи на технологии от краварите няма на света. Поинтересувай се само от БАН колко разработки са си присвоили! А ето ти и още опити да крадат от руснаците съвсем наскоро."30 июля ФСБ сообщила, что выявила вредоносное программное обеспечение в компьютерах 20 организаций. Вирусами оказалась заражены компьютеры государственных, научных, военных организаций, а также предприятий ОПК. По предварительным данным, вредоносное ПО внедрено с целью кибершпионажа, передает сайт Life.Ru."Между другото ако не бе руснака Игор Иванович Сикорски щяха да са още по назад от Русия в авиацията и от сега ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
гал.фон , *** , аналфабет ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Тоя е от типа "старшинка" , като манифейса и хайрсъзов...*** некъв !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Главното послание в поста му Е ...че се занимава с високи технологии /белким някой прояви интерес/ Имаше един друг пък който държеше всички да знаят, че е от работодателите. Хубаво би било да си пишат по личната поща и там да постигнат споразумение. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Той дори не е забелязал че постовете под неговия са ЦИТАТИ! Т.е не съм го измислил аз. Просто съм споделил прочетено. Главното послание в поста му Е ...че се занимава с високи технологии /белким някой прояви интерес/ Типично за русофобите е и да опитват да унижат и принизят различно мислещите от тях. С тях или трябва да си съгласен или ДА! :)))) В противен случай си *** защото те са истината и светлината ...ха ха ха ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Ти нещо спец по оръжейните "високи" технологии ли си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 5
Valentin13
преди 7 години
Straho, момче младо, вероятно много ти плащат затова което пишеш. Но истината е друга - Русия няма много технологии, които се занимава като мене с високи технологии, го знае това добре. Няма руски технологии, каквото и да правят е крадена технология, а така далеч не се отива. Да знаеш, момче младо и недоучено. Името ти е страшно, но по скоро ти си уплашеният.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
цитат : "Изводът е простичък днес никой не е в състояние да прекъсне нарастващата руска военна мощ нито НАТО, нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Пентагонът, нито техните съюзници вкупом. Москва ще разгръща въоръжените си сили там, където прецени за необходимо, и така както диктуват националните интереси.Хем им се иска, хем не им стискаМакар и неохотно, дори в Сената на САЩ признават очевидното предимство на Русия в редица ключови военни технологии. Разбира се, това се прави негласно.Иначе, реалното си отстъпление американците най-често гарнират с гръмки победни речи за тоталното лидерство на САЩ и безспорното превъзходство на американските въоръжени сили.Но фактите, ах, тези упорити факти Те говорят друго."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Още факти от които на Перуката ще му настръхнат присадените косми! : "The National Interest, казва: Руснаците строят почти неуловими дизелово-електрически подводници. Те са елемент от руската стратегия за възпиране и блокиране в зони на бойни действия. Руските зони на закрит достъп сега включват и подводници-невидимки, които са впечатляващи. Предполагам, че те ще усъвършенстват потенциала на подводния си флот, за да постигнат превъзходство. Ние не може да го допуснем. Ако искаме и занапред да сдържаме руснаците, трябва да отговорим на тези предизвикателства. Ние трябва да продължим с изследванията и разработките, трябва да направим почти безшумни и много по-мощни нашите кораби. Трудно е да издирваш руски подводници, все едно да търсиш игла в купа сено. Необходими са допълнителни сили и средства. Необходимо е да се изградят навици и умения за борба с подводниците, така че да превъзхождаме руснаците в това отношение. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
още страхове до на ..кване! : "Повечето военни аналитици обаче се съмняват, че американците ще съумеят да осъществят плановете си на дело. Западните експерти се страхуват най-много от това, че Русия е в състояние бързо да изгради високо ефективни зони на закрит достъп. На Запад ги наричат зони А2/ AD (Anti-Access / Area-Denial). Американските генерали се оплакват на всеослушание, че коварната Москва надува непроницаеми защитни балони над своите войскови групировки, чийто диаметър е стотици километри. И прави това, където й хрумне, без да пита който и да било и благодарение на уникалните руски технологии за блокиране на проникването на всякакви оръжия, все едно дали въздушни, наземни, надводни или подводни, в охраняваната зона."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още