IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yazaki започна изграждането на третия си завод в България

Инвестицията в предприятието край Димитровград е на стойност 50 млн. евро

16:22 | 28.07.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Първа копка на новото предприятие. <em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Първа копка на новото предприятие. Снимка: Министерство на икономиката

Японската компания Yazaki започна изграждането на третия си завод в България. Предприятието е разположено в Димитровград.

Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще доведе до разкриването на около 3 хил. нови работни места, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Днес беше направена първа копка на завода, на която присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител на Хасково Станислав Дечев, кметът на Димитровград Иво Димов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев.

Лукарски посочи, че страната ни става все по-привлекателна за иновативни и високотехнологични производства. Той изрази надежда, че инвестицията на японската компания ще доведе до разкриването на нови съпътстващи производства.

Заводът на Yazaki в Димитровград ще е най-големият в България, обясни управителят на „Язаки България“ Рома Будриене. След като предприятието заработи, компанията ще има над 8 хил. служители в страната, допълни тя.

Първият завод на Yazaki в България беше открит в Ямбол. Компанията изгради и второ предприятие в Сливен, а наскоро се настани в бившия магазин на Praktiker в Стара Загора. Операциите от Стара Загора ще бъдат преместени в предприятието в Димитровград, когато то бъде готово.

Повече за завода и плановете на японския производител на автомобилни кабели вижте в разговора на Светослав Богалински, директор „Бизнес развитие“ в „Хоризонт-Иванов“ ЕООД (която изгражда завода), в предаването Investbook с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 2
osoitza
преди 7 години
плащат малко и има голямо текучество, но дават работа на много нискоквалифицирани работници, които трудно биха се преборили за по квалифицирана работа. така че света не е черно бял :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-plovdiv/4500-rabotnitsi-ot-yambol-i-sliven-gotvyat-protest
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още