IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ефекти може да има въвеждането на минимално заплащане за висшисти?

Мярката не би имала разрушителен ефект върху бизнеса и не би довела до драматични проблеми за фирмите, смятат от КНСБ

22:36 | 28.07.16 г. 15
<p>
	Пламен Димитров. <em>Кадър:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Пламен Димитров. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

КНСБ предлага да се въведе долен праг на заплащане за висшисти. Конкретните размери могат да бъдат свързани с минималната работна заплата за нискоквалифициран персонал в страната, като заплащането за хора с висше образование бъде с 50% по-високо. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Предлаганата мярка не би имала разрушителен ефект върху бизнеса и не би довела до драматични проблеми за фирмите, смята той. Над 95% от договорените минимални осигурителни прагове между браншовите камари, асоциациите и синдикалните организации касаят 568 хил. души с висше образование в частния сектор, чиито доходи са над 700 лв., обясни той.

"Държавните системи и държавно финансираните дейности ще бъдат един от най-големите контингенти", каза Димитров. Във финансов аспект въвеждането на тази мярка ще доведе по-скоро до натоварване на бюджета, отколкото на бизнеса, коментира още той.

"В бюджетните системи около 260 хил. души работят на заплата между 520-720 лв. Няма данни колко от тях са с висше образование, но допускаме, че по-голямата част от заетите в администрацията и дейностите, финансирани през държавния бюджет, са висшисти", отбеляза президентът на КНСБ.

Според него трудово възнаграждение от 700 лв. е достатъчно ниско, за да няма негативен ефект, изтласкващ от пазара хората с висше образование. 

Предлаганата мярка за въвеждането на минимално заплащане за висшисти е позитивна стъпка от гледна точка на това, че се инициира дебат за минималната работна заплата (МРЗ). Възникват обаче редица въпроси, свързани с качеството на висшето образование в България, които могат да доведат до негативни последици за страната. Това каза от своя страна бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира още дали може да се очаква ръст на безработицата при евентуалното въвеждане на подобна мярка. В основата си работната заплата, в това число и МРЗ, трябва да се разглежда като еквивалент на количество и качество труд. Връзката между възнаграждение и труд е обратната – от качеството и количеството на труда към възнаграждението, посочи Христова.

„Както имаме безработица, средна за ЕС, така имаме и недостиг на квалифицирана работна сила за потребностите на икономиката“, каза още тя. По думите ѝ въвеждането на предлаганата мярка би могло да допринесе до известна степен за подобряване на тази негативна тенденция. Според бившия социален министър от основно значение е качеството на работната сила в България.

Вижте още от разговорите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Винаги съм казвал , че човек трябва много да внимава при избора на работодател ! Не бива да се работи за по *** от тебе , грешният избор се плаща много скъпо ! Това е положението в България , за съжаление !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Абе не зная дали е висшист или бизнесмен, ама е казал нещо, до което "висшисти" с чук на рамо като теб, наричащи всеки работодател "далавераджия" им е трудно да проследят причинно-следствената връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Ти висшист ли си , или "предприемчив бизнесмен" , което преведено на народен език ше рече далавераджия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
Хе хе "като съм учил 4-6г. за висше," Е кой те е карал? Да не си. Не е пътя за една нация да направи всички с ВИШО, та некои и с второ ВИШО (визирам един конкретен в детската градина на сина ми, дето им водеше извънкласна дейност по някакво рисуване и обясняваше че имал ВИШО от художествената академия и още едно ВИШО педагогика)Това образование за това се казва ВИСШЕ щото не е за всяка глава. Тази минимална заплата може да се направи, ако висше образование почне да се изкарва, а не да се дава, както е в момента в БГ. Дето се викаше навремето - всяка кокошка - филоложка. Повече от половината "инвеститори" в себе си не си познавате професорите, щото не стъпвате на лекции и си вземате изпитите от 10ти път с 3, щото на преподавателя му е писнало да ви гледа, а накрая и плочки не можеш да лепиш, за разлика от строителния работник, че и с претенции разбииш ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Наще ялови синдикати, пак ни вкарват във дебати :)Ае душици непоръбени, мин. заплата ама за висшист, КОЙТО РАБОТИ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА СИ, на длъжност, изискваща висше образование.Така или иначе, тези които НАИСТИНА са висшисти и работят по специалността си, получават доста повече от минимума, който КНСБ им е замислил. Тези "висшисти" от "фабрики и канцеларии" за по 500 лева заплата, обикновено и тези са им много. Тук ще намажат например учителите ( заслужено едва ли не, друг е въпросът че и половината от тях толкова са и висшисти и учители) ама за тях има някакъв смисъл. Е например аз не знам защо трябва един технически ръководител на строителен обект ( блок да кажем, не АЕЦ) да е строителен инженер ( каквито са повечето). Тази работа спокойно може да я върши и техник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
sssaaa
преди 7 години
Аз одобрявам тази идея по ради няколко причини!1. Какво лошо има да се стимулират младите да учат, а не да висят по кафетата и да се чудят каква щуротия да направят;2. Не смятам за редно, че като съм учил 4-6г. за висше, един строителен работник ще получава повече пари от мен - той какво е инвестирал в себе си? Не е нормално той да получава примерно 1000лв, а аз 700лв. Какво да си напусна работата и да стана и аз такъв ли?3. Единствения път към успеха на една нация е да направи своите граждани грамотни с добра интелигентност -а не промити мозъци и един ден атентатори или борещи се като екстремисти. Успехът - когато сме солидарни като нация и заложим на просветените умове и на разумните икономически решения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
george353
преди 7 години
Това са пълни глупости на хора които се чудят как да си оправдаят заплатата. Висшето образование е като всяка друга инвестиция в която влагаш време и пари. Инвестиция която не гарантира успех. Ако инвестираш лошо, резултатите ще са плачевни. Проучва се трудовия пазар, в някои страни това го правят самите университети, след което консултират кандидат-студента за потенциала на дадена професия в момента и за следващите 10 години, и чак тогава се взима информирано решение. Непрекъснато се говори за пазарна икономика (тя е саморегулираща се), а всички реват за държавни регулации. У нас заплатите са ниски защото болшинството от работните места са инвестиции от вън. В държавната администрация положението е плачевно. Раздут персонал, тромава, неефективна, непродуктивна, и смазваща на моменти бюрокрация, където основния инструментариум на работния процес е предимно хартия и химикалка. При такава неефективност, такива цифри са безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
Sakamano
преди 7 години
Да не стане само, че половината висшисти трябва да си скъсат дипломите, за да не си загубят работата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
ivanrog
преди 7 години
А ти как ще го спреш да предлага, с 800 лв. заплата ли? Както се вижда, реалността е друга и до сега кадрите са получавали еле получават нормална заплата. Тава е поредната регулацея, която изкривява пазара. За пореден път слагаме каруцата пред коня - за да има заплащане, трябва да има работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
kalpazan
преди 7 години
Кофти, ще дигнат номинала на примоциите в УНСС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още