IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на шведската икономика продължава да се забавя

Предварителните данни от статистическата служба показват, че БВП нараства с 0,3% на тримесечна база

12:23 | 29.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на шведската икономика продължава да се забавя през второто тримесечие, което предполага, че бумът вероятно е преминал своя пик, съобщава Bloomberg.

Предварителните данни от статистическата служба показват, че БВП нараства с 0,3% на тримесечна база, което е далеч под средния темп от 1,2% миналата година и наполовина по-малко от средните очаквания на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

На годишна база шведската икономика расте с 3,1%.

Ръстът през първото тримесечие е ревизиран надолу от 0,5 до 0,4% на тримесечна база. 

„Икономиката се е забавила значително след края на миналата година, не успявайки да оправдае очакванията на Nordea Bank за 0,5% ръст, както и на централната банка за 0,7% повишение“, казва Торбьорн Исаксон, анализатор в Nordea Bank.

„Основната причина за забавянето е износът, който изгуби инерция. Фиксираните инвестиции също разочароваха, но това изглежда е временно. Лекото забавяне в потреблението на домакинствата беше очаквано, но правителствените разходи се оказаха изненадващо високи“, посочва още той.

Шведската крона извлече полза от безпрецедентните стимули на централната банка, която изкупуваше държавни облигации и понижи лихвените проценти под нулата, за да съживи инфлацията. Междувременно правителството увеличи разходите, за да се справи с рекордния наплив от имигранти. Макар че Швеция може да твърди, че е една история на успеха в Европа с един от най-силните икономически ръстове, бумът изглежда избледнява, коментира Bloomberg.

Износът се понижава с 0,3% през второто тримесечие на фона на първото и така изтрива 0,1 процентен пункт от ръста на БВП. Износът на стоки се понижава с 1%, а износът на услуги расте с 1,3%.

Потребителското доверие отчита спадове през последно време и през юли достигна най-ниското си ниво от 2013 г.

"По-слабият от очакваното ръст на БВП е предизвикателство за централната банка, тъй като означава, че е по-малко вероятно инфлацията да се покачва и да достигне целевото ниво от 2%“, казва Исаксон. „Все пак не очакваме резултатите да доведат до допълнителни мерки за стимули. Икономиката на Швеция все още се справя добре“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Че то в съвременна Швеция какво се произвежда, освен талибанци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още