IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа продължават да нарастват

За 12-те месеца до края на юни обемът на инвестициите в региона приближава рекорда, отчетен през 2007 г.

09:11 | 30.07.16 г. 1
Инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа продължават да нарастват

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна Европа продължава да се увеличава и през първото полугодие, отчитат от консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието Property-magazine.com.

За периода януари – юни инвестициите в бизнес имоти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния нарастват с 56% на годишна база до 2,6 млрд. евро.

През последните 12 месеца обемът на инвестициите в сектора в региона достига 9,3 млрд. евро, което е близо до рекордните равнища от 2007 г.

От компанията посочват, че всички пазари в Централна и Източна Европа са във фаза на растеж.

“Има активна дейност във всички сектори, което подчертава дълбочината и разнообразието на търсенето на пазара. Очаква се търсенето да се увеличава и през 2017 г. Brexit е гореща тема от изминалия месец, но сделките продължават през цялото лято и ценообразуването не е засегнато”, коментира Джеймс Чапман от Cushman & Wakefield.

Полша продължава да е водеща дестинация за инвеститорите с привлечени над 1,5 млрд. евро само през второто тримесечие на годината. Най-предпочитани са търговските площи, следвани от офисите. През последните 12 месеца 48% от всички инвестиции в страната са в търговски имоти, а 36% - в офис площи.

Непубличните фондове са доминиращите купувачи през първата половина на годината. През последните 12 месеца обемът на вложенията им достига 5,3 млрд. евро, т.е. пазарният им дял достига почти 60 на сто.

Най-голямата сделка за първото полугодие е за търговски център в Сибиу, Румъния, който е придобит от Argo group за 100 млн. евро. Купувач е Nepi.

Най-голямата портфейлна сделка е осъществена в Полша и е на стойност почти 900 млн. евро, след като Redefine придоби портфейл от различни имоти от Echo Investment.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още