IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция по пътя към диктатурата и деспотизма

Западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности

19:24 | 29.07.16 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турция е в извънредно положение. Но и в този случай са в сила някои правила. Така например турският президент Реджеп Таийп Ердоган има право да потуши опита за преврат и да уволни разбунтувалите се генерали. Виновните носят отговорност независимо къде се намират. 

Само че "чистките" на Ердоган отиват много по-далеч. Сега наред са медиите. Масовата разправа с журналисти и медии противоречи на фундаменталните основни права, които Турция също е задължена да спазва, пише в коментар за Frankfurter Allgemeine Zeitung Райнхард Мюлер.

При извънредно положение Ердоган може да замрази временно спазването на Европейската конвенция за човешките права, но само доколкото ситуацията безусловно налага това и дадена мярка не противоречи на други задължения на международното право. Когато с декрет се разпорежда закриването на стотици медии по подозрение, че са свързани с "Движението Гюлен", това е недопустима атака срещу свободата на мненията и печата. 

Действията на Ердоган са сериозно предизвикателство за партньорите на Турция - Съвета на Европа, Европейския съюз, НАТО. Страните, членуващи в тях, т.е. включително и Турция, са задължени по договор "да гарантират свободата, общото културно наследство на своите народи, основаващо се на принципите на демокрацията, свободата на индивида и принципите на правото".

Вярно е, че Турция е преживяла не един военен преврат. Потушаването на последния не променя стратегическата роля и значението на страната - особено за бежанската криза в Европа. Турция остава важен партньор.

Но западната общност на ценностите не може да си позволи да игнорира един фундаментален удар именно срещу нейните ценности. Закриването и унифицирането на медиите е нещо много по-различно от уволненията на държавни служители. Свободата на мненията е същностен принцип на правовата държава. Претенцията на един човек да изразява единствено вярното мнение и безпощадно да потиска мнението на другите е белег на авторитарен преход към диктатура и деспотизъм.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Черните турци" са ядрото на турската нация ! И понеже е така и Ердоган се опира именно на тях е силен! Нека не те заблуждава външният му вид /не е черен/ !Ердоган не е по произход от "Черните турци" а само е преценил че с тях ще е силен. А и вижданията му за исляма и турските традиции съвпадат с тези на "Черните" турци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
"Черните турци" са ядрото на турската нация ! И понеже е така и Ердоган се опира именно на тях е силен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
цитат " Гордея се, че принадлежа към т.нар. черни турци и че критиците не могат да "преглътнат" близките ми отношения с турския народ. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на традиционната по време на месеца Рамазан вечеря ифтар, с която се прекъсва дневният пост на мюсюлманите. "Наричат ме черен турчин. Гордея се да бъда черен турчин. Не съм безпристрастен президент, аз съм на страната на народа", каза още той." -край на цитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
"Турция не е държава, липсват и граници със съседи с които да е живяла някога в мир" ===Ние също! :) ==="Турците са бели, те не са с черен цвят на кожата.В техен интерес е да се оттърват от тези които сега се наричат турци но не са такива и ще постигнат една уредена и спокойна държава която няма да е мултикулти."===Грешиш , не са бели! поне не като балканците. Ердоган се самообяви за техен представител! "Белите" турци / Истанбул , Тракия , и северозападна Турция/ са потомци на ислямизирани балканци обърнати с времето в турци. Такъв е бил и Ататюрк и не случчайно точно те са негови най горещи почитатели. Те са и срещу Ердоган в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"Турция видя таен заговор в свалянето на руския Су-24, пилотите ...***-23.07.2016 г."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
Турция не е държава, липсват и граници със съседи с които да е живяла някога в мир. Тя е силно зависима и я има в тези "граници" защото отвън и позволяват, ако си променят решението..Турците са бели, те не са с черен цвят на кожата.В техен интерес е да се оттърват от тези които сега се наричат турци но не са такива и ще постигнат една уредена и спокойна държава която няма да е мултикулти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Е...... последва опит за преврат който между другото не успя тъй като руското разузнаване се намеси и предупреди Едоган. :)Така че Путин и там им заби един ШУТ на краварите и те още не могат да се ошашавят! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Те свалиха руския самолет, защото искаха да го свалят, твърди Вимер."===Целта е точно скарване на Турция с Русия. Двете държави имаха ОГРОМЕН стокооборот от който НЕ искаха да се отказват /за разлика от нас/.Ако Ердоган не се бе застъпил за честта на Турция то той би загубил авторитет във вътрешнополитически план. Ако пък се застъпи то тогава разрива в отношенията с Русия е неминуем! И в двата случая САЩ биха спечелили позиции в Турция. Само че ...Ердоган взе че се поклони на Путин и поиска прошка. Е...... последва опит за преврат който между другото не успя тъй като руското разузнаване се намеси и предупреди Едоган. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Пак си се напушил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 11
supertrader
преди 7 години
Каква провокация с този бомбардировач ? Свалиха го защото той носеше термоядрени бомби и щеше да ги разтовари над Дамаск, а сега щяхме да сме яко опушени от радиацията от тях. Не го свалиха турците а амариканците от Инджирлик и не за да спасят нас от вторичната радиация а да не позволят на Русия да употреби ядрено оръжие и да ги конкурира по жестокост.Между другото няколко термоядрени бомби и арабите сами ще забранят исляма и руснаците ако им кажат да си завират главите в пясъка по заповед - те ще го правят.Но тогава Русия ако реши че петрола трябва да бъде 5000 долара за барел, така ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още