IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toranaga: В търсене на нови решения открих Виетнам като инвестиционна дестинация

Умният се учи от грешките си, а мъдрият - от грешките на другите. Да си мъдър с късмет е най-добре, споделя един от участниците във форума на Investor.bg

08:47 | 25.08.16 г. 40
<p>
	Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Огнян Николов във Виетнам в тунелите Ку Чи, които са построени от партизаните по време на войната в страната. Снимка: Личен архив

Продължаваме традицията за интервюта с активни участници във форума на Investor.bgСлед биографичните интервюта с Батяfortiss, Alonso, Jay GouldИмператорът, Иван Давидов , Black and white cat-foot и Felbuzz ви представяме историята и на опитния инвеститор с псевдоним Toranaga.

Огнян Николов пише във форума на Investor.bg с псевдоним Toranaga. Роден е през май 1971 г. Ранното си детство прекарва в Африка - в Тунис и Мароко. Завършва гимназия в България и висше образование в Икономическия университет във Виена, специалности инвестиционно банкиране, транспорт и логистика. Владее френски, немски и английски. Живее във Виена от над 20 години.

Огнян Николов присъства на последната среща на форума, провела се през юни тази година в София.

- Оги, откога търгуваш с акции?

- Още от малък се стремя да бъда независим и различен от другите. Винаги съм се питал как някои държави са станали богати въпреки липсата на оптимални условия. Аз съм на 46 години и през моето детство Япония беше мерилото за успех въпреки реалната липса на голяма територия – обитаемата и селскостопански използваемата територия е много малка част – и никакви природни ресурси.

Забелязах, че са необходими нови решения. Така реших през 1995 г. моите спестявания да насоча към борсата. Тогава никой не говореще за нея, а аз видях шанс в новите комуникационни технологии. Не ми беще лесно, но през 1997 г. си отворих брокерска сметка и всичките си спестявания инвестирах само във фирми за полупроводници и телекомуникации – Taiwan Semiconductor, Nokia, Ericson, Motorola, Siemens, Deutsche Telekom и сие.

Очаквах да имам при всички случаи по-добра възвръщаемост от спестовния влог, която тогава беше около 7%. За моя приятна изненада се оказах прав и за няколко месеца удвоих парите. Тогава реших да отида на leverage, което пак се оказа правилна стратегия. През това време винаги следях какви възможности има и забелязах, че в Австрия има доста добре работещи бизнеси, които нямат наследник. На децата на предприемачите не им се работи от сутрин до вечер, те са финансово осигурени, а на всичко отгоре, не се знае винаги какво ще излезе.

Така успях да си набележа един магазин, който работи много добре, но през 2000 г. щеше да затвори, тъй като няма желаещи да го купят. Аз си поставих за цел да го купя. Дойде 2000 г. и през февруари-март разпродадох акциите, а през април купих магазина. Тук бих желал да отбележа, че тогава не продадох, защото мислех, че пазара ще пада, а защото исках магазина за напитки. Така по случайност продадох на върха на дот-ком балона. Реално имах голям късмет, което разбрах години след това.

- Какво стана с борсата?

- Ами борсата си остана като хоби – само гледах напреки. Нямах свободни пари, но и бях благодарен, като си казвах "При първа възможност (идея) пак ще се върна (инвестирам)".

През 2002 г. отидохме с моята приятелка – сега съпруга - на екскурзия до Южна Африка и след разговори и посещения на златни и диамантени мини забелязах, че тези цени на златото няма как да се задържат. Още повече, че южноафриканският ранд непрекъснато падаше поради страха на белите, че ще бъдат експроприирани. Невероятна възможност за южноафриканските минни компании. Тогава златото се котираше на 245 - 250 долара.

Към края на 2002 г. имах отново акции и то само южноафрикански – DRD Gold, Anglo Gold Ashanti и Gold Fields. Спомням си, че на 850 долара за унция продадох всички „златни компании“. Така отново открих моята страст към борсата. През 2003 – 2004 г. реших да продам магазина. Тук трябва да поясня, че направих още трима българи съдружници, тъй като нямаха работни разрешения. Като собственик, можеха да работят. Но какво се случи. През първите 2 години работата спореше, добри пари изкарахме. Конкуренциятя тръпнеше и се наложихме още по-добре. Въведох доставки и нови артикули.

От 2003 г. „съдружниците“ намалиха темпото на работа. Купиха си нови коли, двама си смениха приятелките, а единият направо отказваше да работи. Започнаха караници и аз реших, че на борсата мога да изкарвам повече пари и най- важното, по-спокойно и свободно. Договорихме се за условията за постепенното ми излизане от бизнеса и продажба на дяловете ми и криво-ляво през 2005 г. излязох напълно от магазина.

Бих желал да отбележа, че искам с това интервю да дам нещо на всички, които го четат. Да споделя грешките, които съм направил, и ако могат, други да се предпазят от тях. Ако някой получи идея или ново виждане, след като е прочел интервюто, то аз ще съм доволен. Затова бих желал да отбележа до какви изводи съм стигнал – а това важи както за живота и спорта, така и за борсата – печели този, който прави по-малко грешки.

След като забелязах какви грешки направих с подбора на хората и емоционалния стрес, който преживях, реших да се заема с борсата по-сериозно. Започнах да чета и да се самообразовам. Така разбрах и осъзнах какъв късмет съм имал през 2000 г. и при балонизиран пазар какъв подход е най-успешен и какъв най-опасен.

Забелязах растежа на Китай и commodities. Така открих и шансовете на БФБ през 2005 г. „Специализирах“ се в урановите компании. Тук ще отбележа и една моя слабост. Когато съм убеден в нещо, няма кой да ме спре. Пример – "Полимери" на БФБ - аз разсъждавах така "Няма как да съсипе цяло предприятие" въпреки съветите на приятели и брокери. "По-добре да го продаде", си мислех аз. Но не... Отчасти същото се получи и с урановите компании. След Фукушима аз вътрешно бях убеден, че това може да е дори катализатор за сигурноста на ядрените реактори. Но не...

От тези мои грешки, научих следното – винаги мисли къде може да грешиш, а не къде може да си прав. Въпреки осъзнаването на моята слабост се хващам, че повтарям тази грешка. Не само загубените пари, време и емоции ме ядосваха. Забелязах, че не мога добре да оценя риска.

А що се отнася до БФБ, излязох на върха на балона, но се върнах прекалено рано. Аз мислех, че една корекция от 50 – 60% от върха ще е дъното, но не се оказах прав. Имам още боклуци оттогава.  През 2007 г. и 2008 г. не бях излязъл изцяло – оставил бях само урановите позиции.

Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr.Justice
преди 5 години
Хо Ши Мин е в падеж ...първи стоп лим 900...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
https://countryeconomy.com/countries/compare/vietnam/bulgaria
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 1 rate down comment 0
Fackelmann17
преди 6 години
Давай давай...Кажи как набираш информация за Виетнамския пазар, защото ако ти печелиш от този пазар за нас по малко образовани информирани и познаващи пазара там би било скок на сляпо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 7 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
исках да попитам, дали някой следи моите постинги?? Моля по един + или -.Ако няма реакции, спирам да пиша.Днес бе последния ден за голдината и правя рекапитулация:AGF - buy 7.200 sell 9.500 + 32%TS4 - buy 6.900 sell 7.550 +9% + 475 net div. SFG - buy 11.300 sell 12.000 +6% + 1330 net div.AGF= 6600, TS4 = 5790, SFG = 706219452 *100/16000 = +21% performance за 2017.Не можах да постигна целта си от 60%, тъй като очаквах рибните позиции да се раздвижат по-рано. Това не се случи. Все пак съм доволен, тъй като нямам губещ trade тази година, което реално ми е за пръв път, откато инвестирам. Фокусирането в риска си казва думата. На собствен гръб виждам какво значи по-ниска доходност и по- нисък риск. Отнася се само за Виетнам.Повтарям - ако няма коментари или реакция - спирам да пиша, тъй като си е ангажимент. По Урановите позиции - ако ги продам днес ставам пари, тоест изчиствам загубата от 20% в началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
strong buy Uranium !!!! third deal is on!!! Buy on leverage 200% !!! тук очаквам утрояване от сегашните цени до 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
като започнах на Виетнамската борса, оборота беше средно 5 Мио$ на сесия - сега е 100 Мио$...За последните 24 месеца малко под 300 д-ва се качиха на борсата без да има субсидиране при IPO... Има ли база за сравнение с БФБ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://***.investor.bg/analizi/91/a/indiia-i-dolinata-na-reka-mekong-kato-alternativa-na-kitai-246978/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
не излезе като цитат - става въпрос за урановите позиции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
Продажба на 3-те позиции - загубата е средно 20%. Все още е рано, да се влиза. Аз при 20% загуба излизам, защото по този начин се предпазвам от по- големи загуби.Когато пак влезна, изходната сума, ще е реално от начолото 15.000, за да се получи обективна възвръщаемост. Ще запазя все пак дискретност при позициите - искам да има мистерия и желание за research..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
Toranaga
преди 6 години
http://en.vietstock.com.vn/2017/05/viet-nam-made-cranes-shipped-to-india-974-260663.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още