IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена

Изправени сме пред много сериозна криза в отношенията между ЕС и Турция и България може да бъде "наводнена" от бежанци, смята премиерът

09:06 | 12.08.16 г. 45
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Ройтерс

Решението за АЕЦ "Белене" е реализацията й като частен проект - с различни варианти за дял на България - минимално участие, "златна" акция или друго. Това заяви в ефира на Нова Телевизия премиерът Бойко Борисов.

Проектът ще бъде разработен от Агенцията за приватизация и ако е жизнеспособен - частни инвеститори ще дойдат и ще го реализират, смята още премиерът. Хипотезата вече не е дали ни трябва АЕЦ "Белене", а какво да направим с реакторите, които Арбитражният съд присъди да платим, посочи той.

Борисов припомни, че освен сумата от 550 млн. евро, които дължим на "Атомстройекспорт" за двата реактора за Белене, България ежедневно плаща лихва в размер на 167 хил. евро. До този момент в проекта за втора ядрена централа страната е вложила към 3 млрд. лева.

"Цялата ми енергия е насочена да се измъкнем от тези капани от 2006 година", каза Борисов. За него хипотеза трябва ли ни нова централа вече не съществува, а тя трябва да се строи "по някакъв начин".

В момента има много "сложни неща", които трябва да бъдат решавани, затова и президентската кампания е много далечна за премиера. Той коментира, че президентската институция не може да вземе нито едно от тези решения при сегашните й правомощия.

"Неприятно като усещане" нарече Борисов случая с връщането на бизнесмена Абдуллах Бююк в Турция. Според премиера в МВР са действали на ръба на закона с екстрадирането на турския бизнесмен, но вярва, че в министерството са действали правилно.

Решението е било взето от институциите и то трябва да бъде уважено, каза още премиерът.

От началото на годината България е върнала 25 хил. души без документи, пристигащи от Турция, допълни още премиерът. При аналогия с осемте турски пилоти, които потърсиха закрила в Гърция след опита за преврат, ситуацията е много различна, смята Борисов. Тези военни действително са пряко замесени с опита за преврат, но са имали редовни документи и това е дало възможността на гръцката страна да не ги върне в Турция, макар и да е било изпратено искане за това.

Гръцкият съд осъди турските военни за незаконно влизане в страната и все още не е разгледал молбата им за убежище. Атина не е отговорила на искането на Турция тези военни да им бъдат предадени.

Бойко Борисов беше категоричен още, че не трябва да се допуска мигрантската вълна да влиза у нас. Въпреки оградата и работата на военните и граничните власти, имаме много дълга сухопътна и морска граница с Турция. В същото време Македония и Сърбия са се "оградили" и пристигащите у нас няма накъде да се "оттичат", каза още Борисов.

Според него сме изправени пред много сериозна криза между ЕС и Турция и припомни, че исторически Османската империя "обикновено стига до Австрия, там Западът ги спира и жертва стават Балканите".

Борисов уточни, че ако Турция бъде обявена за "несигурна държава" от европейските власти, то мигрантите, задържани в европейските държави, ще бъдат връщани в първите сигурни държави по пътя на бежанците - България и Гърция. Заради засиления граничен контрол в Европа, заплахите на Ердоган, че ще "залее Европа с бежанци" бяха изтълкувани от премиера, че България ще бъде "залята" с бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 18 rate down comment 4
Mortagon
преди 7 години
Защо?!? ... тока от ВЕИ да не е по евтин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 8
SimeonAtanasov
преди 7 години
ИзказА се тежко и компетентно.Че и в момента имаме действаща АЕЦ, руска/съветска технология и изпълнение. В Румъния, много близо до нас има действаща АЕЦ. Не виждам с нова АЕЦ в Белене да се създават по-големи рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 15
misanthrope
преди 7 години
Ами проблемЪТ ни е сериозен.Строи се на българска земя, създава опасности за българските граждани и Росатом ще си гарантира достъп до централата, превоз на радиоактивно гориво и отпадъци по нашия Дунав и/или през нашата територия и т.н. Не е ясно какви мерки за безопасност и какви стандарти ще спазва в и извън централата, не е ясно, бидейки частен инвеститор ние изобщо имаме ли механизми да контролираме това и какво правим ако установим нарушения и т.н. и т.н.Накрая, не мисля, че който и да е, ще е склонен да даде някакви реални пари. Би искал да го придобие срещу неустойката + инвестицията за изграждане ( която е огромна) и после да си прибира цялата печалба , ако я има. Това значи, че риска при авария го носим ние, при това изцяло безплатно.Това с частния инвеститор са пълни глупости. Не зная дали проекта би бил рентабилен, но мисля че вече за всички е ясно, че най-правилно е да се спре веднъж за винаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
power grid
преди 7 години
т.ъ.п.а.н.а.р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Уникален ***.нар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Българи Митака е прав нас ни управлява шизофреник уникален ***.Ако пак спечели изборите да знаете че си заслужавате участта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Българи Митака е прав нас ни управлява шизофреник уникален ***.Ако пак спечели изборите да знаете че си заслужавате участта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Време е да си ходиш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 4
data
преди 7 години
:) почти не се сещам за атомен проект без държавни гаранции , дори може да кажем че без държавни гаранции един подобен проект е невъзможен . За справка инцидента във Фукушима ( уж частен проект) е струвал 100 млрд. долара на данъкоплатците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
SimeonAtanasov
преди 7 години
Ако Росатом иска да инвестира, какъв ни е проблемът? Важното е държавата ни да не дава повече пари за строителството, да не дава държавни гаранции, да не сключва дългосрочни договори за изкупуване на произведеното електричество на определена, преференциална цена. А, и трябва да получим някакъв дял от проекта, защото дотук е свършена много подготвителна и предварителна работа - проучвания, инфраструктура, разрешителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още