IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия продължава да залага на пазара на бизнес имоти в Лондон

Държавният инвестиционен фонд има спешна необходимост от диверсификация на портфейла въпреки трудните времена след Brexit

12:46 | 18.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Богатите на петрол икономики – като Норвегия и Катар, през последните години инвестираха много на пазара на първокласни бизнес имоти в Лондон и залагат големи надежди, че това е тяхното убежище в случай на лоши времена, пише Bloomberg.

Лошите времена обаче изглежда настъпват и то точно за дестинацията, считана за убежище. Заради референдума за Brexit пазарът на бизнес имоти в столицата на Великобритания изглежда доста нестабилен.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия – най-големият в света, съобщи, че е намалил оценката си за портфейла си от имоти на Острова с 5%, след като 52% от британците подкрепиха напускането на Европейския съюз (ЕС). Това не изглежда като сериозна отстъпка предвид значително по-лошите прогнози за икономиката на страната, но имотите там формират почти една четвърт от вложенията на фонда в сектора, отбелязва агенцията.

Общата стойност на портфейла от имоти на норвежкия държавен инвестиционен фонд достига 27 млрд. долара. Дори и 5-процентно намаление на оценката на почти една четвърт от вложенията си е сериозна загуба, пише в анализа.

Това не е добър знак за фонда, предвид че той е предвиден да запушва икономическите и фискални „течове“ в Норвегия. Те изглежда вече започнаха – страната за първи път използва фонда, за да запуши дупките в бюджета заради евтиния петрол.

Имотите в Лондон съставляват три четвърти от общия обем на инвестициите в имоти във Великобритания на фонда. Това допълнително подхранва усещането, че институцията плува в доста рискови води след референдума за членството на Великобритания в ЕС.

Фондът категорично не иска да се отказва от залога си върху британския пазар на бизнес имоти. Институцията подчертава, че е дългосрочен инвеститор в имоти в Лондон и има готовност да се възползва от още възможности.

Това е донякъде обяснимо със спешната необходимост държавният инвестиционен фонд на Норвегия да диверсифицира портфейла си от инвестиции и липсата на друга алтернатива. Делът на имотите в общия портфейл на фонда с малко надвишава 3%, а целта е да достигне 5%. Правителството на скандинавската страна обаче възнамерява да вдигне „тавана“ на 7%, което оказва допълнителен натиск за увеличаване на инвестициите в сектора на имотите.

Все пак фондът има по-добри позиции заради обменните курсове на валутите. Британската лира е на най-ниското си ниво от 2014 г. спрямо норвежката крона, а лихвите на Острова са на рекордно ниско ниво. Допълнителни отстъпки могат да се извоюват и заради несигурността около Brexit.

Цените на петрола обаче са спънка. За придобиването на 1 кв.м площ в Лондон в момена са необходими приблизително 1 000 барела, показват изчисленията на Grosvenor Research. Доходността от инвестициите в имоти в британската столица също пада, но това далеч не отблъсква петролните пари от имотния сектор там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
eboyanov
преди 7 години
нормално е Норвегия да не се отказват от Британския имотен пазар, все пак около 70% от петрола в Британия се внася от Норвегия. По този начин Норвегия си инвестира печалбата от петрола, за да си запази търсенето. всчико това е един кръг, в който балона се надува яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още