IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанци в Германия отказват работа: "Гости сме на Меркел"

Над 1,2 млн. бежанци пристигнаха в страната през 2015 г. в търсене на нови възможности

12:49 | 19.08.16 г. 49
<p>
	Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: Ройтерс

Бежанци в Германия отказват да започнат работа с мотива, че са „гости на канцлера Ангела Меркел“, пише британското издание The Express, като се позовава на коментари на местната германска администрация.

Кметът на Валденбург (Саксония) Берн Полерс коментира, че местните власти харчат по почти 700 евро на човек за издръжка на бежанците.

Според германското законодателство търсещите убежище нямат право да работят, но могат да извършват доброволен труд. Преди няколко месеца правителството лансира програма за осигуряване на работа на бежанци - под формата на обществено полезен труд, при който заплащането е 1,10 евро на час. 

Когато обаче такова нещо се предложи на бежанците, те отказват и заявяват, че са гости, а гостите не трябва да работят. Въпреки опитите за убеждаване бежанците отказват да започнат каквато и да било работа, обяснява още Полерс.

В град Цвикау (Саксония) смятат, че с работа бежанците ще бъдат по-лесно интегрирани и приети в обществото. Затова и местната администрация предлага работа с минимално заплащане – малко над 20 евро за 20 часа работа. Когато обаче бежанците разберат, че в Германия има минимална ставка на заплащане от 8,50 евро на час, те бързо напускат.

Полерс е наясно как ще се отразят коментарите му на аргументите на противниците на пристигащите бежанци. Този проблем обаче трябва да бъде чут на фона на средствата, които харчат местните администрации за бежанците.

През миналата година германският канцлер Ангела Меркел беше убедена, че Германия може да се справи с бежанската вълна. Над 1,2 млн. бежанци – основно от Сирия, Ирак и някои африкански държави, пристигнаха в страната, припомня Politico.eu. Година по-късно Меркел заяви, че застава зад думите и политическите решения и допълни: „Никога не съм твърдяла, че ще бъде лесно“.

Германците обаче не са убедени, че Германия „може да се справи“ с бежанската вълна, показват социологическите проучвания. И обвиненията срещу Меркел се чуват все по-ясно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

47
rate up comment 3 rate down comment 0
wag1111
преди 7 години
Ако това са им джобните е много добре с нормална работа трудно ти остават чисто като си платиш разходите(взел съм в предвид минималната заплата от 1000-1100 евро на месец, за която работят по голямата част от чужденците).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 1
mapto
преди 7 години
Е, щом вече започнахте и Експрес да цитирате, значи съвсем се сринахте.Тая статия що не я отразихте: http://***.express.co.uk/news/uk/691589/Britain-BOOMS-EU-vote-economy-economic-news-Brexit
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 7
scott
преди 7 години
ти изби рибока!лекциес по глобализасион с прокремълска насоченос?!?!?!?!?!?СЕКА ГЛОБАЛИЗАТОРЕС ЛЕКЦИЕС ТРЕБВА ДА ВОДИ ДО ИЗВОДЪ: ПУТИН Е ВИНОВЕН! ПОНЕ СИ ПРОЧЕТИ ОПОРНИТЕ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 8
vsic4ko_e_otnositeln
преди 7 години
Ами продължавай да анализираш "конструкциите" на никовете. Може би твоят е конструиран правилно ( каквото и да значи понятието "конструкция на ник")...А относно грамотността - това дори не е претенция. Грамотността е елементарно умение, което се усвоява в началното образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 5
vsic4ko_e_otnositeln
преди 7 години
Изчетох целия текст, но се провокирах от факта, че преподавате. Ако грешката е неволна, поднасям извинения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 4
serafima
преди 7 години
Изпратих отговор на 38, но не го виждам отразен. Да, видях, че съм сбъркала тази дума, след като изпратих поста. Съжалявам. Но когато се погледне общият изказ и правопис, се стига до извода, че такива грешки са неволни. Само това ли видяхте в текста? Що се отнася до практиката ми на преподавател (и автор), имам пълно удовлетворение и тук, и в чужбина (САЩ, Великобритания - Бристол, Холандия, Ирландия - Дъблин, Будапеща - ЦЕИ и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Точно пък ти да имаш претенции за грамотно писане е малко странно , съдейки по "конструкцията" на ника ти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 18 rate down comment 0
pinoccio
преди 7 години
Ако преподаваш лекции по глобализация, трябва да ти известно, че именно тази акция на Меркел е част от плана за глобализиране - да се смесят черни, бели, жълти и червени и да се получи капама по бански. За справка - виж рецептурника на "Балкантурист" от едно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Мисля, друже, че не си прав. Етимологията на понятието "колтура" извира от "coolтура" - пропуснато е само едно "О". И понеже пишем на латиногугалица, редно е да зачитаме правата на неграмотните, малоимотните и обсебените от призраците на покемоните в градската градина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 2
serafima
преди 7 години
Да, видях грешката, след като изпратих писмото. Съжалявам. Друга грешка видяхте ли? Не ви ли минава през ума, че общият правопис показва дали такава грешка е неволна? Направете обстоен анализ. И само това ли видяхте в текста?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още