IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът продължава да е уязвим

Валутата поевтиня в петък най-рязко за последните две седмици

16:53 | 20.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-зле представящата се основна валута в света през 2016 г. започна да печели приятели, пише в свой анализ Bloomberg.

Фондът Old Mutual Asset Managers, управляващ 327 млрд. паунда (427 млрд. долара) обяви, че е настроен позитивно спрямо представянето на британската валута, след като последните икономически данни във Великобритания сигнализираха, че страната е останала устойчива на фона на вота от референдума за Brexit. Непосредствено след това бичи настроените трейдъри бяха възнаградени с най-голямото седмично повишение на британската валута спрямо долара от повече от месец. 

Съмненията относно скоростта, с която Фед ще повиши лихвените проценти, възникнали след като гуверньорът на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс каза, че трябва да бъде обмислена политика на определяне на по-високи цели за инфлацията, бяха още един определящ фактор за промяната, коментира базираният в Лондон ръководител на глобалните облигации в Old Mutual Марк Наш преди изявлението на премиера Тереза Мей в петък за процедурата по излизане на Великобритания от ЕС.

Протоколът от последното заседание на Фед показа, че централните банкери са разделени по отношение на повишаването на лихвените проценти в близко бъдеще. Това постави долара под натиск и подпомогна британската валута.

Паундът поскъпваше спрямо по-голямата част от основните си конкуренти през тази седмица. Купувачите преподредиха позициите си, след като данните за инфлацията през юли и молбите за помощи при безработица надминаха очакванията, показвайки, че поне в краткосрочен план Великобритания не оправдава прогнозите, че Brexit ще доведе до икономическо забавяне.

В края на седмицата обаче инвеститорите напомниха, че паундът остава уязвим на резки промени в настроението на пазарите. Валутата поевтиня с най-голямо темпо за последните две седмици в петък, след като ръководеното от Мей правителство обяви, че ще стартира преговорите за напускане на ЕС през първата част на следващата година.  

Още подобни новини четете в рубриката "Пазари" на Bloomberg TV Bulgaria!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
По принцип на теория всичко е възможно, но изглежда немците имат по-отговорно отношение към възрастните си хора, отколкото на други места.А за тези дето си мислят, че Дойчебанк била фалирала предлагам да прочетат новините относно повишаването числеността и оборудването на немската армия и новият немски план за гражданска отбрана. Една страна с фалирала банка е невъзможно да увеличава военните си разходи с подобни мащаби. А пък и това е само началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Една икономика и политиката, която я обслужва не може да се базира на презумпцията,че след 5-10 години нацията ще е само от бабиери,които ще се нуждаят от гледане.Икономиката значи и квалифицирана работна ръка,в заводите,фабриките и офисите.Армията от "мизерници" няма да може да произвежда Мерцедеси и Джокари.Освен това, за кой ли път ще потворим,ЕВРОПА НЕ Е САМО ГЕРМАНИЯ.Безработицата,особено слред младите е неприемливо висока.Гледането на бабите ли е основната грижа,или създаването на работни места?Проблемът е,че корпоративният интерес диктува друго-вземайте "мизерници",те ще подбият пазара.Ние пак ще продаваме скъпо и в крайна сметка голямата баница пак е за нас.А и освен това законите могат да се променят,така че до след 15 години бабите могат да осъмнат без право да бъдат гледани на държавни разноски..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
И всичко това в добавка към разходите за пенсии и други социални придобивки.Немците имат нужда от милиони бедняци и мизерници, които да са щастливи да гледат старци за възможно най-ниската месечна сума само и само да са в Европа.Колко т.ъпо от тяхна страна да си помислят, че могат да ги имат сред арабската пап.лач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
bgMan
преди 7 години
Не знам откъде черпиш информация но за периода 2014-2016 немската икономика изпревари дори и китайската. Немците си остават с най-много кеш в целия свят и могат да си позволят лукса да имат и банката с най-много рискови активи в света. Чух че истинските им проблеми започват след около 15 години заради социалните привилегии при пенсиониране и демографския срив при тях. 90% от немците имат право след пенсиониране да изберат да бъдат гледани на държавни разноски по домовете си, отколкото да идат в старческите домове. И държавата е длъжна да уважи този им избор, което означава огромна нужда (милионна) на възможно най-евтината работна ръка, която да гледа старите, високомерни и твърде особени дойчовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
studioaa
преди 7 години
Тази атака срещу паунда е опит да се отклони вниманието от огромния проблем с фалиралия франкфуртски кредитор Deutsche Bank, най-голямата банка в Европа и в топ 5 в световен мащаб. Колкото и слаб да е паунда Великобритания не е изправена през разпад, за разлика от европейският съюз и британските банки са добре капитализирани, за разлика от тези на еврозоната. Но разбира се лесно е да винаги да свързваме падането на паунда с Brexit и да очертаваме апокалиптични картини за бъдещето, които са си чиста фантазия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
superexpert
преди 7 години
1 паунд=1евро през първата част на следващата година ако продалжават да се лутат още,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още