IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг продаде над 760 хил. акции на Facebook

Целта е финансиране на филантропската инициатива на семейството

18:30 | 20.08.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Основателят и главен изпълнителен директор на най-голямата в света социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг за първи път извърши мащабна продажба на акции. Целта е финансиране на филантропската инициатива на семейството, предава Bloomberg. 

Продажбата на повече от 760 000 акции на Facebook, стойността на които е 95 млн. долара, е проведена от благотворителя фонд на Зукърбърг и съпругата му Присила Чан Chan Zuckerberg Initiative Holdings и фонд Chan Zuckerberg Foundation. Цената на акция варира от 122,85 долара до 124,31 долара за брой, анализира агенцията.

Това ще бъде първата от многото продажби в плана на Зукърбърг да финансира решения на проблемите в областта на здравеопазването, науката и образованието.

След раждането на дъщеря им Максима Марк и съпругата му Присила обещаха да дарят 99% от акциите на компанията. По това време те се оценяват на около 45 млрд. долара.  Ако всичко това бъде дарено наведнъж, ще бъде достатъчно за създаването на най-голямата американска фондация, сочат данни на Foundation Center. Решението превръща Зукърбърг и Чан в част от вековната традицията на американските филантропи, от времето на Андрю Карнеги и Джон Рокфелер, чиито фондации все още са сред най-големите в страната.

Преди няколко седмици стана ясно, че филантропската организация на Марк Зукърбърг е направила първата си голяма инвестиция – в стартъп, който обучава и търси за наемане софтуерни разработчици в Африка. 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
scott
преди 7 години
филантропиата е начин да не дариш нищо!Вместо да имаш безумни приходи и да дадеш на държавата още по-безумни данъци върху тях - айде дарение, айде структури, отчитаме значителен спад на облагаемиа приход и облекчениа, щот правителството поощрява подобни инициативес. Тоз номер бъфет го измисли, тейтс го прифана и съгъ - цукерберг го доразвива.....лъскането на имиджа е вторичен ефект. приятен, желан, но вторичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Като чуя за еврейска филантропия , веднага ми иде наум за един , дето почнал една работа ама не я довършил докрая...не му стигнало времето до 1945г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
Pyramid
преди 7 години
"Зукърбърг" не е "Зукърбърг", ами "Цукерберг".Иначе, браво на момчето. А само преди година-година и нещо как го плюваха, задето акциите практически, веднага след IPO-то, доста се сринаха. Някой щеприпомни ли числата от тогава и ще сравни ли с днешните?Ех, джурналЯсти, друрналЯсти, големи сте бозаджии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още