IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Японската централна банка може да приложи финансови технологии в бъдеще

Под натиска на слабото търсене на кредити големите банки виждат възможност да спечелят пари чрез финансови технологии

09:34 | 23.08.16 г. 14
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка може да приложи финансови технологии, или т. нар. „финтек“ към своите операции в бъдеще предвид нарастващото им влияние в глобалните разплащания и финансови услуги, заяви управителят Харухико Курода, цитиран от Ройтерс.

„Банката е готова да поведе проучванията и анализите за насърчаване на финансовите технологии в Япония предвид това, че те имат различни последици за централните банки“, каза Курода по време на семинар, посветен на темата. 

„ЯЦБ е готова да положи всички усилия за подкрепа на стабилното развитие на финансови технологии, за да подкрепи благосъстоянието на потребителите на финансови услуги, както и икономическите дейности“, посочи управителят.

Япония изостава в революцията във финансовите технологии и предприема мерки за облекчаване на ограниченията върху инвестициите, посочва Ройтерс. Това би увеличило притока на капитали в икономиката, в която индивидуалните депозити са изчислени на 9 трлн. долара.

Под натиска на слабото търсене на кредити, големите банки виждат възможност да спечелят пари чрез финансови технологии, въпреки че са наясно, че това има и потенциала да изкриви традиционните бизнес модели.

През април ЯЦБ съдаде специално звено, което да се занимава с финтек и да дава насоки на финансовите институции, търсещи нови бизнес възможности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 7 години
както аз разбирам "хеликоптерните пари" - те не са ваучерна система.щи го обясним с пример: кво ше направим аз с ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ.ДА КАЖЕМ - у дебитната карта ми вуизат секи месец по 1000 лева, щот съм българче. МОМЕНТАЛНО ТЕГЛИМ 3 ХИЛКИ КРЕДИТ И СИ ЗИМАМ ВЕЛОСИПЕД МАРКА "СКОТ". Следваща стъпка - връзвам си дебитната карта към некоя мощне банка-интернешънъл.И ЗАМИНАВАМ НА ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ С КОЛЕЛО. Слоган "наслади се на цивилизованата планета земя". Маршрутчето ше е по християнските земи около земята. нема срок, нема рекордес....за кеф, за наслада и свобода.ТАКА ПЛАНИРАНИ, ТАКА ИЗПОЛЗВАНИ - ХЕЛИКОПТЕРНИТЕ ПАРИ НЕМАТ НИЩО ОБЩО С КУПОННАТА СОЦ СИСТЕМА. И да, вервай ми, еврейчетата никога нема да разрешът херикоптерните пари по моя постановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"хеликоптерните пари са погребани завинаге"Защо? Всичките ваучерни системи са напрактика купонни системи, т.е. пари с намалена ликвидност - т.е. хеликоптерни пари - т.е. пари с които се лъже електората, че може да си пазарува нужното му, досущ като кеш-а, ама не баш.Такъв тип ваучерни купонни системи са си баш:1. планова икономика (Защото емитента (или контрольора) решава кога и по колко да се печатят)2. търговска война, защото всъщност могат да бъдат харчени само в определени (контролирани, чрез изкупуването на ваучерите/купоните) места/вериги и т.н.Т.е. ваучерен rob-социализъм, нещо като food stamps в братска USA ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Може и да си прав..Проблемът на еврейчетата е, че в Европа и Хамериката могат да се омешат с местните и да се покрият като си сменят иментата, ама в Япония и Китай еврейските номерца не минават - там се познават от далечТа с Япония започнаха да се разправят от средата на 80-те...Успяха да я пуснат по хлъзгавото надолу, да и смелят производството и икономическия гений.Инвестираха в Китай.Сега и с него се захванаха, зер много стана силен..Търси се следващата нация,която да поеме нискобюджетното производство на стоки за сметка на световния потребител.Може да е Индия, може Виетнам, Бурма...Не е ясно още. Индия е прекалено демократична за такива цели;Виетнам е малък, Бурма също. Може па комбинация, знаеме ли...Така или иначе експеримент "хеликоптерни пари" може да бъде изпробван на Япония - няма страшно,тя е вече второстепенен играч и ще се види какъв ще е резултатът... После - "Сега в София, скоро и в страната"...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
според мен, хеликоптерните пари са погребани завинаге. евреите не искат и няма да допуснат НЯКОЙ ДА ПЕЧЕЛИ ДОРИ ЕДНА СТОТИНКА БЕЗ ТЯХНАТА СИСТЕМА И ТЯХНАТА САНКЦИЯ. Обясняват им, че те, като факири на вземането и грабанато - ше приберът и тех със завидна бързина и ловкос, АМА НЕ! Дразни ги, че некой ше полечава пари регулярно без техен надзор и по признак, че е японец, да речем. ЗА МЕН "НОВИ ФИНАНСОВИ ТЕХНОЛОГИИ" се превежда като лихва от минус 10-15 процента по депозитите. да видим дали ше излазна прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Т.е. трябва да разгадаваме посланията... След посещението на онова еврейско момче Бернанке в Тоокьоо преди месец и нещо, работата с хеликоптерните пари май ще се превърне в следващия печатарски експеримент....естествено на гърба на японския данъкоплатец като начало...Резултатите ще покажат дали после има почва на гърба и на други данъкоплатци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
0pk e прав - Карлсон е който живее на покрива и има перка на гърба, както ни разказваше Астрид Линдгрен :)За косите се издърпва Барон Мюнхаузен - историческа личност, впрочем, участвал в много битки против Османската Империя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Hermes73
преди 7 години
Нови финансови мошенничества и измами от банкстерите,всичко което в момента става на финансовите пазари ще завърши зле,много зле и сметката ще я плати средната класа и заложилите на фондовия пазар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
По-скоро еврейска, ама where is the difference?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 7 години
Май си прав, отдавна не съм чел приказки.Е, поне принципа си спомням :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още