IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една четвърт от икономиката се крепи на евросубсидии

21% от българските компании имат експортен потенциал, заяви Кирил Петков от Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност

09:24 | 23.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Една четвърт от българската икономика се крепи на евросубсидии, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Кирил Петков,  съосновател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Коментарът е по повод изследване, проведено от центъра и MOVE.BG. 

Изследването е установило, че само 21% от българските компании имат експортен потенциал в момента. По принцип в световен мащаб се счита за нормално около 1/3 от една икономика да има експортен потенциал.

Средният приход на служител като някакъв измерител на конкурентоспособност и добавена стойност за фирмите, които обслужват вътрешния пазар, е с 40% по-висока в сравнение с фирмите, които обслужват външните пазари. Това е аномалия, коментира експертът.

Според него тази аномалия се дължи на факта, че държавният дълг нарасна и този ресурс, както и приходите от евросубсидии, влизат основно във фирмите с локален фокус. Така се получава, че по-малко конкурентоспособните фирми имат по-високи параметри на добавена стойност.

Кирил Петков смята, че ако държавата спре да взема външни заеми и евросубсидиите започнат да намаляват, една четвърт от икономиката би изчезнала.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Инвестор, сайта ви е бъгав. Пуска коментарите на грешно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"финтек"WTF?! ..това ще да е някаква нова социалистическа идеология..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Vesko94
преди 7 години
Пишат се едни и същи статии. Същият този господин коментира потенциала на фирмите преди около месец. Изнесе абсолютно същите данни, в абсолютно същата медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още