IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка понижи основния лихвен процент шести пореден месец

Регулаторът спази исканията на турския президент Реджеп Ердоган за по-евтино кредитиране

15:53 | 23.08.16 г. 4
<p>
	Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на турската централна банка Мурат Четинкая. Снимка: Архив Ройтерс

Турската централна банка понижи лихвата по овърнайт кредитирането за шести пореден месец с 25 базисни пункта до 8,5%, въпреки високата инфлация и притесненията за евентуални понижения на кредитния рейтинг, съобщава CNBC.

Както се очакваше, банката намали най-високият от няколкото лихвени проценти, които използва. Регулаторът остави лихвата по едноседмичните репо сделки непроменена на ниво от 7,5%. Общо 15 от 17 анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, а останалите двама очакваха понижение с 50 базисни пункта. 

Турският президент Реджеп Ердоган, който иска по-силен растеж, основан на потреблението, отправи многократни призиви за по евтино кредитиране. Той призова кредиторите да запазят ниски лихвените проценти след неуспешния преврат и обеща да предприеме мерки срещу банките, които „се отклонят от правия път“.

Той заяви също, че обявяването на банкови заеми за предсрочно изискуеми без достатъчно основателна причина би било "предателство".

Опитът за преврат на 15 юли и последиците от него увеличиха несигурността в държавата. Международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи в петък перспективата за рейтинга на Турция до „негативна“ степен, което е признак за влошаване на кредитоспособността на страната.

От своя страна Moody’s обяви на 18 юли, че поставя рейтинга на страната в списъка за преразглеждане към понижение.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 7 години
С турската лира нещата са ясни.От 3-ри турски лири за лев от 19 юли цената е 5,88 лири за лев!!Как се отразява това на скапаната ни и вързана с ВАЛУТНИЯ БОРД банкова система!!КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТУРСКИЯ ВНОС В БЪЛГАРИЯ??НИЕ СМЕ ПРОСТИ ХОРА.НЕ РАЗБИРАМЕ.НЯКОЙ ДА НИ ОБЯСНИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 7 години
Айде , честита баня :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още