IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия – малък, но интересен пазар на жилища

Страната привлича много чуждестранни инвеститори, като успя да изкара на пазара и местните купувачи с атрактивна програма за гаранции на ипотечни кредити

18:45 | 23.08.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Латвия е една от най-малките икономики в Европейския съюз (ЕС) с население около 2 млн. души и брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, който се очаква да надвиши 13 хил. евро през тази година.

Въпреки санкциите срещу Русия икономиката на Латвия отчете ръст от 2,4% през 2015 г. спрямо 1,6% среден растеж на БВП за еврозоната. За тази година се очаква икономическият растеж на Латвия да се ускори до 2,7%. Инфлацията е ниска, но все пак е на положителна територия – 0,4% за 2015 г. Очакванията са през тази година инфлацията да се ускори до 1,7%.

Пазарът на имоти в Латвия беше тежко засегнат от кризата – цените на жилищата се понижиха с около 60%. Възстановяването обаче вече е стабилен процес и пазарът на имоти в страната е все по-интересен за купувачите и инвеститорите, коментират от агенцията за имоти Arco Real Estate, която има офиси в Естония, Латвия и България.

Латвия е все по-популярна дестинация и за инвеститори от държави извън ЕС заради програмата от типа “инвестиции срещу разрешително за пребиваване”. Това е и причината около 70% от апартаментите над 250 хил. евро в Рига да се придобиват от чужденци, посочват от компанията.

От 2015 г. правителството в страната прилага и специална програма за купувачите на първи собствен дом. Държавата предоставя гаранции по ипотеките на млади семейства, като идеята е да се намали първоначалната вноска за покупка или строеж на собствено жилище. Размерът на гаранцията зависи от броя на децата на семейството.

През 2015 г. цените на жилищата старо строителство в столицата на Латвия – Рига, са се увеличили с 0,4% на годишна база. Същевременно цените на новите проекти в центъра на града отбелязват спад от 2%, а в околните жилищни квартали – с 3%. Подобно намаление на цените на новите жилища не е виждано от 2009 г. насам.

Пониженията обаче не са валидни за всички сегменти от пазара. Някои инвеститори предлагат и кратковременни отстъпки с цел да привлекат повече клиенти.

Средната цена на новопостроени жилища в Рига достига 1 800 евро за кв. м, а старото строителство варира от 500 до 1 000 евро за кв. м. Цените на жилищата ново строителство може да достигнат и 5 000 – 6 000 евро в историческия център на града.

През миналата година в Рига са построени почти 1 800 нови жилища, а още почти толкова се очаква да излязат на пазара през тази година.

През юни цените на стандартен тип апартаменти в жилищни комплекси в Рига са се увеличили с 0,3% до средните 685 евро за кв. м, а от началото на годината цените на жилищата в тези комплекси скачат с 4,6%. Цените са със средно 57,7% по-ниски спрямо 1 юли 2007 г., когато средната цена за нереновиран стандартен апартамент достигна най-високата стойност досега - 1 620 евро за кв. м.

През юни 2016 г. обаче цените за стандартен апартамент са били с 11,8% по-високи в сравнение с цените от началото на 2014 г. Спрямо началото на 2015 г. цените са се увеличили със 7,6%, а през 2016 г. - 4,6%.

Както и предишни години обаче през юни активността на жилищния пазар в Рига намалява заради официалните празници и лятото. През юли 2016 г. общият брой на наличните апартаменти за продажба намалява с 9,3% в сравнение с предходния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Ти представяш ли си тука да го измислим така, какъв рев ще се вдигне, като започнем от главното мюфтийство и стигнем до последната правозащитна организацийка. Интересно що при тях не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
kony
преди 7 години
Почти всичко написано в коментара ти за Латвия важи и за България - нашето гражданство го продаваме за 600 000лв. А за интеграция и езика си латвийците са го измислили-не може да работиш в или да те обслужва държавна институция, освен на латвийски,+ безплатни езикови курсове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Ivel
преди 7 години
да си купуват руснаците, живи и здрави, на нас латвия не ни е интересна, периферийна страна с дълбоки белези от социализма. Над 60% рускоезично население, студено море. Опитват се там нещо да се правят на банкери, ако не е близоста им с Русия са живи загинали, паразитират на неин гръб. През 2008 в разгара на кризата бяха истръпнали отвсякъде, квадратния метър в Рига стигна до 450 евро, след спукването на балона. Даже в София нямаше такъв тотален спад. Сега позализаха раните и надуват пак балона, дават на руснаците постоянно жителство срещу закупуване на жилище само за 250к евро, което не е никъкъв проблем за руснаците а после реват че били много и не искали да им учат езика и всичкия по-сериозен бизнес в държавицата им, бил на руснаци.Ми мислете какво правите, а после мрънкайте против руснаците. Не са рекли не са ви купили, с едно бъркане в джоба може да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още