IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири световни банки подготвят нова виртуална валута

Според кредиторите тя ще стане стандарт в индустрията за клиринг и сетълмент на финансови сделки

14:47 | 24.08.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Четири от най-големите банки в света се обединяват, за да създадат нова форма на дигитална валута, която според тях ще стане стандарт в индустрията за клиринг и сетълмент на финансови сделки, базирайки се на технологията в основата на биткойна blockchain (блок верига).

Швейцарската банка UBS инициира т. нар. валута Utility Settlement Coin (USC) и сега обединява сили с Deutsche Bank, Santander и BNY Mellon – както и брокерската компания ICAP, за да представи идеята пред централните банки, съобщава Financial Times. Целта е търговският старт на валутата да се случи в началото на 2018 г.

Ходът, който ще бъде обявен днес, е един от най-солидните примери за банки, които си сътрудничат в определена blockchain технология, за да използват силата на децентрализираните компютърни мрежи и да подобрят ефективността на системата на финансовите пазари.

„Днешната търговия между банките и институциите е трудна, отнема време и е скъпа, поради което всички ние имаме големи бек офиси“, казва Хулио Фаура, ръководител на проучванията и развитията и иновациите в Santander. “Идеята е да я рационализираме и да я направим по-ефективна“.

Blockchain технологията е сложна група от алгоритми, която позволява т. нар. криптовалути – включително биткойна, да бъдат търгувани и проверени по електронен път през мрежа от компютри без централен регистър.

След като първоначално бяха скептично настроени към технологията заради опасения за измами, банките сега проучват как могат да се възползват от нея, за да ускорят системите на бек офисите си за сетълмент и да освободят милиарден капитал, заделен за подкрепа на сделки на глобалните пазари.

Общите разходи на финансовата индустрия за клиринг и сетълмент на сделки се оценяват на 65-80 млрд. долара годишно, сочи доклад от миналата година на Oliver Wyman.

Валутата USC, базирана на решение, разработено от Clearmatics Technologies, цели да позволи на финансовите институции да плащат за ценни книжа, например облигации и акции, без да чакат традиционните парични трансфери да бъдат завършени. Вместо това те ще използват дигитални монети, които веднага се конвертират в кеш в централните банки, намалявайки времето и разходите за следтърговски сетълмент и клиринг.

Монетите, които могат да се конвертират в различни валути, ще бъдат съхранявани чрез blockchain, позволявайки им бързо да бъдат заменяни за търгуваните финансови ценни книжа.

Федералният резерв, Английската централна банка и Канадската централна банка са сред централните банки, проучващи потенциалните ползи от дигиталните валути. Опасенията обаче все още включват сигурността и влиянието върху банковата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Има разделение в момента между ЕС и САЩ по въпроса за печатането. Разделението идва от различията между юг-а и север-а по отношение на харчовете в ЕС. В ЕС север-а не се кефи особено на печатането на евро и бият контра, тая контра е много неприятен клин и разсинхронизират монетарната политика на САЩ. Има опити за изнудване основно на DB от страна на САЩ.Някои от тези банки бяха санкционирани от САЩ заради нарушаване на ембаргота и забранени финансови трансакции, затова се стига и до това: http://***.zerohedge.com/news/2016-08-24/four-more-mega-banks-join-anti-dollar-alliance
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
С всичко може да се злоупотребява. Въпроса е колко е трудна злоупотребата.Злоупотребата с блокчейн между 4 банки е много много по-лесна от злоупотребата с глобална валута без ограничения на миньорите.Т.е. блокчейн има смисъл само ако е добре разпространен. Но определено не решава проблема между малко играчи - там сработва механизма на купения вот, което не се различава много от текущата фиатна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
barovec
преди 7 години
нема такава глупост; че тия са четирима големи банки не щракат ли па с виртуални точки. или на виртуалните виртуални ше прават, как викат китайците на ментето мента , хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis21
преди 7 години
Първо - щом е виртуална валута,пак някои ще намерят начин да злоупотребяват.Второ - идеята не е от голяма АнглоСаксонска Банка (JPM, BOA, HSBC)После - Банката на БРИКС, Китайските и Руските банки какво мислят по въпроса, защото 4-те най-големи банки са китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Муахахаха, заповядай с удоволствие:http://insidebitcoins.com/news/kaspersky-and-interpol-say-blockchain-is-vulnerable/31578https://en.bitcoin.it/wiki/WeaknessesА ако не те мързи мога и 1-2 книжки да ти пратя да задълбаеш малко :-) хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 години
еми разучи какво може чейна блока (и как се манипулира :):):)) и може да разбереш, сега цяла лекция няма да ти изнасям .... ти като по "умен" кажи как ще манипулират блокчейна тези 4ри банки ? и ако те мързи да четеш, което е очевидно горе в статията има картинка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Хахха :-)Кое му е умното?Че като си го пуснат между 4 банки, 2.000000001 могат да манипулират блокчейна както си искат?И по какво това се различава от сегашната ситуация БЕЗ "банков блокчейн"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 14
khao
преди 7 години
таврищи руски, не бъркайте блок чейна с биткоина ... за биткоина сте прави пирамида е, но блок чейна е умно измислен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Няма да ги огрее, поради същата причина поради която се разпада плановата, купонна система на социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
abdul
преди 7 години
Хахаха, това е най-голямата глупост която съм чел скоро.Защо направо не минат на OneCoin?!Ако искат да имат 1 фирма зад цялата инфраструктура - OneCoin,Ако искат да ползват blockchain, защо направо не използват Bitcoin???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още