IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордният бюджетен излишък в Германия предизвиква дебати за инвестициите

Управляващата коалиция не е единна как да бъдат изхарчени набраните средства

21:27 | 24.08.16 г. 6
Рекордният бюджетен излишък в Германия предизвиква дебати за инвестициите

Солидното икономическо развитие на Германия е генерирало рекорден бюджетен излишък през първото полугодие, съобщава Ройтерс. Това предизвика дебати в страната как да бъдат използвани средствата - за намаляване на данъците или за увеличаване на разходите.

Германският бюджет е на плюс от 2014 година. През периода януари - юни 2016 година излишъкът обаче вече достига 18,5 млрд. евро, което е 1,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, сочат данните на Федералната статистическа служба.

Съживяващата се икономика води до ръст на приходите от данъци. В същото време разходите са свити до безпрецедентно ниски нива. Така Германия записва рекорден излишък от обединението си.

Това ще позволи на финансовия министър Волфгант Шойбле да увеличи разходите за изграждане на инфраструктура и други преди изборите през 2017 година. В същото време от Международния валутен фонд, както и лидери от други страни от еврозоната, пък настояват за увеличаване на инвестициите, особено в образование, което да подкрепи анемичния икономически растеж във валутния съюз.

Управляващата коалиция в Германия също не е съвсем наясно как да похарчи бюджетния излишък. Социалдемократите например поискаха повече инвестиции в образование и социална интеграция, докато консерваторите на Меркел настояват за намаляването на данъците.

От финансовото министерство пък са категорични - още е рано да се правят заключения, базирани на данните за първите шест месеца на годината. "Трябва да почакаме крайните резултати в края на годината. Да почакаме и да видим как ще се развият нещата", коментира говорител на институцията.

Статистическата служба на Германия обаче потвърди забавянето на икономиката през второто тримесечие - ръстът е от 0,4%, спрямо 0,7% през първото тримесечие. В същото време обаче германската икономика записва над средното ниво на ръст на еврозоната, което достигна 0,3 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Няма в света политик, който да не може да нагласи бюджетен излишък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
О, не сме и мислели че имаш идея :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
само дет Deutsche Bank има 70 трилиона с деривати, а тва с кво се покрива неам идея и те също немат идея ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Jorkata
преди 7 години
Тоя излишък май-май точно за това го пазят - като отиде коня у ряката, да има с какво поне да опитат да го измъкнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Защо не вземат да предоставят излишъка като финансова помощ на Deutsche Bank - и без това тя едва крета и на ръба на фалита. Скоро подозирам, че ще трябва да се мисли за спасителен план, неизбежно е просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още