IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще работят на Острова само с разрешителни

Първите официални данни за нетната миграция след референдума за членството в ЕС показаха спад на броя на имигрантите в страната

12:05 | 25.08.16 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нискоквалифицираните мигранти от ЕС ще трябва да кандидатстват за разрешителни за работа във Великобритания, след като тя напусне съюза. Това предвиждат планове, обсъждани в момента от британските министри, съобщава вестник Daily Telegraph, цитиран от БТА.

Сър Дейвид Меткаф, ръководител на британската Консултативна комисия по въпросите на миграцията, заяви пред вестника, че броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако бъдат въведени разрешителни за работа. Той посочи, че планът ще бъде "доста ясен" и може да се основава на предишната система за разрешителни за сезонна работа в земеделския сектор.

Сър Дейвид Меткаф заяви пред Daily Telegraph, че разрешителните за работа могат да бъдат използвани, за да бъде намален броят на мигрантите от ЕС, работещи в търговията на дребно, строителството и хранително-преработвателната промишленост.

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде "абсолютен приоритет" при преговорите за Brexit въпреки предупрежденията от ЕС, че Великобритания ще бъде принудена да напусне единния пазар.

Днес излязоха първите официални данни за нетната миграция след референдума за членството в ЕС. Докладът изненадващо показа, че броят на имигрантите, пребиваващи от по-дълго време в страната, се е понижил до 327 хил. души за годината до края на март, което с 9000 души по-малко спрямо същия период на 2015 г.

Общата имиграция също е намаляла с 11 хил. човека до общо 633 хиляди - което все пак е едно от най-високите нива, а емиграцията се е понижила с 2000 до 306 хил. души, съобщава Financial Times, цитирайки данни на Националната статистическа служба. 

Нетната миграция на граждани от ЕС във Великобритания е намаляла с 4000 души до 180 хил. човека за периода.

Броят на имигрантите през март все пак е много по-висок от заложената от правителството цел за ограничаване на нетната миграция до "десетки хиляди" от "стотици хиляди", постигането на която министри от кабинета открито поставиха под въпрос.

Вчера Консултативната комисия по въпросите на миграцията излезе с нов доклад, в който се посочва, че нискоквалифицираните мигранти са подложили "на допълнителен натиск жилищните, образователните, здравните и транспортните услуги". В доклада на Консултативната комисия по въпросите на миграцията се отбелязва също, че мигрантите вече съставляват 2 милиона от 13-те млн. нискоквалифицирани работници във Великобритания - тоест всеки седми.

В документа се казва: "Основните ползи са за работодатели, които не могат да си намерят достатъчно британски работници. Мигрантите печелят от това, че получават по-високите заплати в сравнение с тези в родната си страна. Цената за това, която често пъти идва за сметка на определени населени места или сектори, включва рязко изменение на структурата на населението в определени райони, като е възможно това да се отрази на интеграцията; допълнителен натиск върху жилищните, образователните и транспортните услуги; сериозна експлоатация на някои мигранти поради недостатъчно прилагане на минималните стандарти за труд".

Във връзка с миграцията Лорд Андрю Грийн, председател на аналитичния център Migration Watch, каза: "Изключително важно е преговорите за Brexit да доведат до намаляване на миграцията от ЕС. Това означава ограничаване на нискоквалифицираните работници, чийто ефект върху икономиката в най-добрия случай е неутрален и които поставят под сериозен натиск обществените услуги. Една от идеите, които си заслужава да бъдат обсъдени, са разрешителните за работа".

През май, малко преди референдума за ЕС, официалните статистически данни показаха, че нетната миграция за 2015 г. е била 330 хил., вторият най-висок дял, отчитан някога. Увеличението на миграцията се дължи на вълната от румънци и българи, дошли във Великобритания, откакто ограниченията за тях бяха премахнати през януари 2014 г. Сега те са почти една четвърт от всички мигранти от ЕС.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд и министърът на външните работи Борис Джонсън вече заявиха, че правителството вече няма да си поставя изрични цели за намаляване на нетната миграция. Премиерът Тереза Мей обаче впоследствие каза, че е ангажирана със свеждането на нетната миграция до десетки хиляди хора.

Източник от Downing Street пък каза: "Намаляването на броя на мигрантите от ЕС ще бъде абсолютен приоритет при преговорите по споразумението за Brexit. Ще се работи и за намаляване на нетната миграция на граждани от страни извън ЕС".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Виж сега, можеш да виеш и да биеш на чувства, да се правиш на обиден от отношението и нам си какво, можеш да ги изкарваш ***, мързеливи, загниващи, както когато някое гадже не ти върже и веднага става т.ъ.па и г.ро.зна, но това не променя фактите, че тяхната икономика е силна, мигрантската вълна е натам, явно не защото всички обичат да им е гадно и с тях се съобразява цял свят, а България не могат да я посочат на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
Lucifer
преди 7 години
А най-лошото е че за всяко прасе му идва коледа, колкото и добре да се управлява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Ако наистина поляците и българите бяха 1/4 от всички мигранти в UK, тогава кмета на Лондон нямаше да е пакистанец.Долни лъжци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Lucifer
преди 7 години
Ако на теб то е фикс идея да те управляват "хубавичко", кой ти пречи???...*** и бъди "щастливо управляван"...щото на всички други не е...особено на ръждивите пък хич... Колко хубаво е да си прасе, само да има кой да ти набърка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Много емоционално и повърхностно разсъждаваш. Успеха на една държава не зависи от това, колко работят хората и колко са честни и работливи ( нема такова животно) а от това, как се управлява. Ако се управлява добре, всички искат да ходят там, да работят там да живеят там. Ако се управлява зле, всички бягат. На тях явно им е писнало от имигранти и искат да ги изгонят. Видят ли, че им трябват, само да щракнат с пръсти и веднага пак ще потегли кервана от всякъде към тях, защото са доказали, че умеят да управляват и да създадат работеща,печеливша и конкурентна икономика, правилна политика и добър живот. На тях това им е ясно и за това казват че не искат ЕС. Виж франсетата никога няма да напуснат нали? Защото социалният им модел е неработещ и е на изкуствено дишане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
Lucifer
преди 7 години
Аз не казвам че гурбетчийте са само българи и само във фермите. Целия бивш соц.лагер робува на острова. Там са и медицинските ни сестри заедно с лекарите ни. Има и мн др специалисти и не са само българи. А това е вече проблем за нация от търтеи. Ако поцепят кралството и ирладците.????...какво остава от "величието" на нейното кралство...само британийка...мижаво островче със сладки спомени...Затова ще протакат брекзита до безкрай....стига да има кой да им го позволи...но едва ли....това е съдбата на всяка империя...османска, римска...само чичо Сам може да си позволи да умира вечно....за сега....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
ше го опампурят рижавите лиянки яко, ако наистина българи и румънци престанат да им работят за най-мизерното заплащане и да се свират по 20 човека във фургон на полето за да берат ягоди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
misanthrope
преди 7 години
А защо си мислиш, че даже да измрат тези фермери на мига ( в което се съмнявам, въпреки че сигурно ще им стане проблем наистина) това ще допринесе кой знае колко за обземането на Британия от тотална разруха?Те сигурно формират 00000...1 (не могат да се съберат нулите на екрана) от БВП на Британия.Сериозно, сигурно ще се осети недостиг да, но мизерията за напусналите гурбетчии ще е десетки пъти по-голяма, отколкото за "клетите" фермери, така че можеш да се хванеш на бас дали ще си тръгнат или ще стоят докато някой не ги изхвърли с шутове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 7 години
Не е умряла...ще умира с десетилетия, даже по-дълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
Lucifer
преди 7 години
Хич не съм се объркал, на острова има вече цели БГ-села преселили се там и самите фермери казват( и то на български забележете) че тръгнат ли си българите фермите им умират на мига. Тая работа няма да я работят пакистанци да не говорим за англичани. Великобритания е само романтичен спомен, носталгия по колонийте. Тоя филм свърши...факт. Колкото и да се гърчат немци и французи няма да им позволят даром достъп до общ. евр. пазар. Далаверата умря...сами си го набутаха..въпрос на време е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още