IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанската криза подкопава солидарността в Европа, твърди експерт

България не участваше във вземането на решения, заяви Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността

10:55 | 26.08.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Различията между европейските страни за приема на бежанци остават и солидарността е ерозирала. Това коментира Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Проблемът е, че досега България не участваше в подготовката и вземането на решения заедно с големите страни. Например Дъблинското споразумение беше преработено през април - май и в него има нови моменти, които не са в български интерес – поне две от трите промени. То бе работено при закрити врати в Еврокомисията и ние фактически не участвахме в тези промени. Това касае и други документи, които се преработват“, заяви експертът.

Затова според него за премиера Бойко Борисов предстоят трудни разговори с лидерите на останалите европейски страни.

Нов момент по думите му е въпросът дали в България ще има релокационен център, който да връща нелегални мигранти в Турция. Този вариант е неизгоден за България, смята Симеон Николов. Той допълни, че в западноевропейските страни обстановката е доста напрегната и в периферните страни вероятно ще бъдат изградени лагери за трайно заселване на бежанците. 

От пристигналите в Европа 80% ще останат, смята Симеон Николов.

Първата страна, в което влезе мигрантът, поема грижата за него. Въвежда се едно ново правило, което също е неизгодно за нас – всеки мигрант при влизане в първа страна да се регистрира. Ако се регистрира в следваща страна, той губи всякакви права, освен медицинските грижи, даде пример за промените той.

Д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания коментира, че свалянето на сирийския президент Башар Асад вече не е приоритет за големите държави. При избори по думите му сирийският народ ще реши въпроса. Териториалната цялост на Сирия не е заплашена, смята той.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Kaто гледам нацъканите минуси се ужасявам!"Споко 5 *** са тези : стоян , кухия , копъра , лудия и шуменския герги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Друг въпрос е доколко членството ни в НАТО и ЕС е легитимно, щом суверенът (Българският народ) въобще не бе попитан: иска-не иска ли ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Тяхното солидарство директно застрашава нашата национална сигурност !!! Следователно пътищата ни трябва да се разделят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Kosto
преди 7 години
A колко от българските медии СМЕЯТ да кажат мнението на българина? Скоро всички ще разберат къде сме навряни с демокрацията, защо бяхме вкарани в НАТО и ЕС (последователността не е случайна), но ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
ABBA
преди 7 години
Kaто гледам нацъканите минуси се ужасявам! Толкова ли прооодажници, либерррасти и толлерасти е родила тая земя. Не че може вече да ражда хора като хора, *** барем шизоффренията да не е поголовна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
http://dnes.dir.bg/temite/news/ograda-ungaria-bezhanskiat-natisk-23699359?tag_id=132368Унгария възнамерява да строи втора ограда по южната си граница със Сърбия, за да се пази от нахлуване на мигранти."Ако не успеем с добри думи, трябва да ги спрем със сила, и ще го направим", каза Орбан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
НЕЗАБАВНО референдум за излизане от ЕС !!!!Значи арогантните западняци години наред се гавреха с нас - и въпреки че бяхме член на тъпия им съюз, не ни допускаха в "Шенгенското пространство", третирайки ни като трета категория хора, ама сега искат да сме "солидарни" и да приемем в страната си ордите озверели диваци, които ТЕ поканиха !!! Длъжни ли сме им ??? Какво направих те за нас, освен да ни съсипят държавата, да ни ограбят младите хора и да ни заставят да развъждаме ромовете и да им търпим безобразията? Не само трябва да напуснем, но и да СЪДИМ европейския съюз за нанесени щети на стойност поне 100 МБ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Той допълни, че в западноевропейските страни обстановката е доста напрегната и в периферните страни вероятно ще бъдат изградени лагери за трайно заселване на бежанците."Честито ! Половината България като стане "Факултето", ше е вече късно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още