IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разпореди укрепване на изгорелите тютюневи складове в Пловдив

Мярката трябва да предотврати пълното им разрушаване, както и опасността от инциденти

12:12 | 26.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Окръжна прокуратура Пловдив разпореди аварийно укрепване на останките от изгорелите тютюневи складове.

Приключили са огледите по разследването в района на пожара, съобщават от държавното обвинение.

Изпратено е съобщение до Община Пловдив и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” към Министерство на културата, че трябва да изпълнят незабавно задълженията си по Закона за културното наследство за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради.

Мярката трябва да предотврати пълното им разрушаване, както и опасността от инциденти.

В 7-дневен срок прокуратурата следва да бъде уведомена за предприетите мерки. 

Главният прокурор Сотир Цацаров се зае с казуса в Пловдив преди три дни. За пожара вчера прокуратурата привлече като обвиняем 44-годишния бездомник Любомир Данчев, който бе задържан за 72 часа. 

Своевременно и министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове.

Сградите, които образуват комплекс паметник на културата, изгоряха миналия уикенд.

От Камарата на архитектите в Пловдив веднага поискаха изгорелите тютюневи складове в града да бъдат възстановени и предложиха съдействие и експертна помощ. Според архитектите при съвременната техника сградите могат да бъдат укрепени, включително и основите им.

Междувременно Министерството на културата образува ново административно производство срещу собственика на тютюневия склад на ул. "Одрин" № 8 в Пловдив, който беше съборен незаконно през март тази година. Според ведомството фирмата притежател не е изпълнила заповедта на министър Вежди Рашидов да представи и внесе за съгласуване в двумесечен срок инвестиционен проект за възстановяване на сградата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
ехе тая прокуратура колко е компетентна и от строителен надзор разбира щом дава такива препоръки ... питайте ги и нещо по градоустройствения план... също така нека се изкажат да влизаме ли в еврозоната и как да реформираме здравната система .... лично мен също ме интересува каква им е гледната точка за нов космодрум в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още