IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Brexit разкри нуждата от по-добро общуване в ЕС

Тя посочи, че излизането на Великобритания от ЕС не е просто някакво събитие, а е дълбоко разделение в историята на интеграция на Европейския съюз

20:24 | 26.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е разкрило нуждата от по-добро общуване в организацията, която е изправена пред предизвикателства, свързани с икономиката и сигурността й, предаде Асошиейтед прес.

Меркел заяви това във Варшава, преди разговор с лидерите на четири централноевропейски страни, посветен на въпроса за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания. На тази среща лидерите ще обсъдят още темата за миграционната криза за хуманитарните помощи за мигрантите, както и въпроса за укрепване на икономиката.

Меркел се среща с премиерите на Полша, Унгария, Чехия и Словакия - държавите от Вишеградската четворка - преди среща на високо равнище на Европейския съюз, която ще се проведе в Братислава следващия месец. На нея няма да присъства Великобритания и ще бъдат обсъдени проблеми, произтичащи от британското решение за излизане от ЕС, изразено на референдума на 23 юни.

"Важно е да се изслушваме в различни формати", заяви Меркел.

Тя посочи, че "излизането на Великобритания от ЕС не е просто някакво си събитие, а е дълбоко разделение в историята на интеграция на Европейския съюз. Поради тази причина е важно да се намери точен отговор".

Тя похвали инициативата предстоящата среща на върха на ЕС да се проведе в Братислава и заяви, че организирането на срещи почти винаги в Брюксел "вероятно има нещо общо с това, че понякога сме малко откъснати от реалния живот и от усещането какво формира Европа".

Преди срещата на Вишеградската четворка полската премиерка Беата Шидло пък каза, че Варшава е склонна на компромис по противоречивата политика на Европейския съюз за бежанците, предаде ДПА.

Шидло посочи, че трябва да се намери консенсус за бежанската криза.

Полша, както и другите три държави от Вишеградската група, се противопоставя на плановете на Брюксел да наложи постоянно преразпределяне на кандидатите за убежище и иска да намали броя за пристигащите.

Шидло обаче признава нуждата от укрепване на ЕС, въпреки политическите различия. Тя е на мнение, че, за да се постигне това, трябва да се търсят обединяващи, а не разделящи съюза теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Боката е безгласна буква...Ердогана казва чакам до октомври , Меркел казва никакви визови облекчения и най накрая всички ще се облекчат на наша територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Абсолютно съм съгласен с канцлерката. Трябва да се вслушваме с всички.Обаче първо се вслушваме в това което казва Орланд и Ренци, после Вишеградската четворка, а за утре се очакват прегръдките на Баце и да предаде като добър поданик всичко което му е наредил султана.Щото да не ни се подпали чергата.Нашата политика от край време е водена от тази максима и за това сме ненадминати в целувките, прегръдките, кланянето и обещанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Ще цитирам Джордж Сорос, Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц и тримата смятат, че разпадът на европейския съюз е необратим. Каквото и да се направи от тук нататък то ще е безкрайно закъсняло и само малко ще отложи неизбежното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Чехите псуват Меркел, рейтингът й се срина в пъти.http://***.dir.bg/news.php?id=23705799
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...организирането на срещи почти винаги в Брюксел "вероятно има нещо общо с това, че понякога сме малко откъснати от реалния живот и от усещането какво формира Европа".Айде бе...бабиерата ше почне да стопля / май /,че в Европа не се говори само немски и че основната заслуга за Брексита е нейна и на пиянката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още