IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Духовникът бизнесмен

Църквата на Кипър обяви активи за 1,5 млрд. евро, а заради мениджърските си умения архиепископ Хризостом Втори е наричан „Светия банкер“

08:15 | 19.09.16 г. 6
<p>
	Най-големият манастир в Кипър -&nbsp; Кикос, в планината Тродос. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Най-големият манастир в Кипър -  Кикос, в планината Тродос. Снимка: Investor.bg

 Богатата и влиятелна Църква на Кипър, която има мощно бизнес присъствие в банки, поземлена собственост, хотели и производствени фирми, има нови инвестиционни планове. Тя възнамерява да създаде своя собствена банка, да увеличи вложенията си в туризма, както и да промени акционерното си участие в компании, които не ѝ носят достатъчно дивиденти.

Намеренията съобщи лично архиепископът на Кипър Хризостом Втори /на гръцки език - Хрисостомос/ в интервю за кипърска медия. С разговора за активите на църквата, които често са спорна тема в кипърското общество, главата на православието на острова за първи път от 2007 г. насам отвори дверите към финансовото състояние на църквата, тъй като оттогава тя не е обявявала публично отчети за средствата си.

Светското църковно портфолио

Въпреки икономическата криза и проблемите в банковата система, които удариха сериозно цялата страна, включително финансите и на църквата, тя е успяла да увеличи активите си с близо 500 млн. евро след 2007 г. и сега притежава собственост на стойност над 1,5 млрд. евро, похвали се Негово Блаженство в даденото интервю.

Кипърската православна църква e акционер в две банки – в Bank of Cyprus („Банката на Кипър“), която сега, след тежката криза в Кипър и капиталовата консолидация, е най-големият трезор в страната, както и във втората по големина финансова институция Hellenic Bank („Гръцката банка“). Тя също е най-големият собственик на земя и дава под наем големи парцели недвижими имоти за развитието на бизнес проекти. Нейни са редица луксозни хотели и жилищни имоти.

Светата архиепископия притежава акции и в две от най-големите производствени предприятия на острова, публично търгувани на Кипърската фондова борса. Пряко или косвено на църквата принадлежат две трети от акциите във водещата компания за производство на вино, бира и безалкохолни напитки КЕО, акционер е и в лидера на тежката промишленост на острова Vassiliko Cement Works Public Company Ltd, има дялове и в заводи за пластмасови изделия и метални тръбопроводи.

Архиепископ Хризостом Втори сега търси да придобие малка банка, в която църквата ще има мажоритарно дялово участие /„Ние искаме да контролираме 51% и да не позволяваме на другите да решават за нас, без нас”/, или да създаде своя собствена банка.

Причината за това е в огромните загуби на депозити, дивиденти и приходи, които Светата Църква претърпя в резултат на меморандума с Тройката международни кредитори. С него през март 2013 г. Кипър договори спасителен заем от 10 млрд. евро. Дотогава църквата притежаваше значителни акционерни дялове в Bank of Cyprus  – 4,5%, като архиепископът бе член на нейния борд, и Hellenic Bank  – 25%.

При безпрецедентното “подстригване” на негарантираните депозити, което бе едно от изискванията на Тройката, църквата се прости с близо 100 млн. евро от парите си в Bank of Cyprus . Сега, след нейното оздравяване, делът на църквата в нея е само 0,1%, съобщи архиепископът в интервюто. 

Сериозни промени са настъпили и в акционерното ѝ участие в Hellenic Bank  , като то се е свило до 3,5%. С “изключение на някои трохи”, останали в тази банка, църквата е завършила процеса на преструктуриране на кредитите си от около 100 млн. евро, съобщи още Хризостом Втори. През декември миналата година Hellenic Bank обяви, че се е договорила с религиозната институция за покриване на нейните необслужвани задължения чрез суап на банков дълг с активи под формата на недвижими имоти.

Архиепископът възнамерява да продаде окончателно оставащия акционерен капитал в Hellenic Bank, ако до 2 години тя не започне да изплаща дивиденти. “Инвестиции, които не предвиждат разпределянето на дивидент, аз не искам”, предупреди в интервюто си той.

Негово Блаженство разкри, че църквата ще засили бизнеса си в други сектори, най-вече в хотелиерската индустрия, заради процъфтяването на туризма в Кипър сега. Тя не само няма да продава хотели, но дори и възнамерява да продължи с изграждането на шест нови хотела в Пафос, Лимасол, Ларнака и Агия Напа.

Хризостом Втори обяви задоволството си от циментовия завод Vassiliko, тъй като е печеливш и изплаща дивиденти. Не стои така въпросът с компанията КЕО, от която главата на църквата очаква много по-висока възвръщаемост на инвестициите си. Архиепископът обяви, че води предварителни разговори със собствениците на Carlsberg в Кипър /Photiades Group/ за евентуално сливане с KEO, и се надява да се стигне до споразумение. Ден след интервюто обаче с официално изявление КЕО отрече, че се обмисля или разглежда подобна възможност. Идеята на религиозния водач бе определена само като “въпрос на лична оценка”, който не е представен на борда на КЕО.

Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Когато правят гадости в храма, да, иначе между учениците и последователите му има и немалко богати хора. Самият апостол Петър е бил богат потомствен рибар със 2 собствени лодки, съдружници и няколко наемника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе само на мен ли ми прави впечатление разочарованието на негово блаженство, че кипърската банка станала американска, и в същото време охотата с която води руски инвеститори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Те всички са бизнесмени, ама само тоя си е признал :)Иначе дедо Пимен, руския Патриарх .. всички са бизнесмени. Папските кардинали са може би най-големите бизнесмени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Кесаревото кесарю , божието Богу...да не смесваме нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Исус май недолюбваше бизнесмените в храма Господен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 7 години
Много готин материал, а даже не бях чувал за тоя човек..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още