IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огромно зърнено чудовище

За половин век Monsanto се превърна от символ на прогреса в една от най-мразените компании в света. Заслужено ли е това?

16:18 | 17.09.16 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Принципно монополът е нещо опасно, дори когато засяга безобидни неща като дъвките или връзките за обувки. Но я си представете монопол, който контролира една четвърт от прехраната на света - и с тенденция този дял да нараства.

Тъкмо такъв свръхгигант се роди, след като бе потвърдено поглъщането на Monsanto от Bayer - глобалните лидери съответно в производството на семена и на пестициди. Германската компания излезе с открита оферта за Monsanto през още май, като предложи по 122 долара на акция, или общо над 62 млрд. долара. Американците я отхвърлиха, но не можаха да кажат не на следващото, ревизирано предложение - вече на стойност 66 млрд. долара.

Това е само последният плясък от вълната консолидации в този сектор. Селскостопанските поделения на Dow Chemical и DuPont са в процес на сливане (на стойност 130 млрд. долара), а ChemChina купува швейцарската Syngenta за 43 милиарда долара (след като преди това швейцарците отхвърлиха оферта на Monsanto). Съвсем близък изглежда моментът, в който всички ключови решения за изхранването ни ще се вземат в три корпоративни заседателни зали. Само Bayer и Monsanto помежду си контролират целия процес от засяването до прибирането на реколтата на 280 земеделски продукта – от соя и царевица до свински пържоли. 

Все пак, преди суперсделката да се случи, германците ще трябва не само да задоволят алчността на американците, но и да убедят някак собствените си акционери, много от които реагираха остро на новината. Причина за недоволството им отчасти са опасенията, че концернът рискува твърде много с толкова мащабно придобиване; но най-вече фактът, че обект на това придобиване е компанията с най-зловеща репутация в света.

Monsanto измина дълъг път от 50-те години, когато бе един от водещите производители на пластмаси в Америка и печелеше симпатии с опитите да проектира "домовете на бъдещето", до днес, когато има съмнителната чест да е една от трите компании с най-лоша репутация на планетата.

 

Според т. нар. “reputation quotient”, изчисляван от социологическата агенция Harris Poll,  Monsanto се нарежда на трите последни места заедно с BP (виновник за колосалния петролен разрив в Мексиканския залив) и Bank of America, и зад замесената в колосални скандали в Близкия изток Halliburton.

Защо се случи това? Как така някогашният символ на прогреса и иновациите днес има славата на безскрупулна, алчна до безразсъдство корпорация? Обяснението е отчасти в някои маркетингови грешки на Monsanto и отчасти - в твърде фанатичния тон, с който се водят споровете около новите технологии в селското стопанство (начело с генното модифициране).

Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Хормоните и ГМО е почти едно и също , защото и двете мутират организма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Ай стига тъпотии!"Германската",погълнала "американската",пък тя "швейцарската",а всъщност на всички територии се е разположила еврейската "компания"!Та да си дойдем на думата - чия собственост всъщност е целия свят!!Собственост,заета с отглеждането на ГМО и пестициди за тях,предназначени за фабрикуване на ГМО-хора!ЗАСЕГА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 7 години
чакай сега, антибиотици и хормони ... или ГМО ... щото двете неща взаимно се изключват, ама ти от къде да знаеш :):) като четеш само вестници и гледаш Гала :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
majnata
преди 7 години
Лично съм виждал прасета хранени със специални биосмески и тъпкани с антибиотик и хормони , не е приятна гледка. Добре че купувачът не вижда това , както и работите с които се тъпчат колбасите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
fri
преди 7 години
Investor-e,трябва да сложиш картинка начело на манипулативната статияне на Monsanto, а на Bayer!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
Матиу искаш ли да ти го боднем у чоФката ммм ?!? .... :))) че ми е писнало от такива циггани кат вас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Аз съм г-н Матю Hobbs частен заем заемодателя..."*** off !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
fri
преди 7 години
10 ing5rov То и Инвестор смърди яко от известно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Аз си правя домашно кисело мляко, от мляко от крава. 6 дена е много, но само в хладилник и ще е доста киселичко, но затова пък пълно с лактобактериум булгарикум :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Като ти чете човек коментарите , няма как да не разбере , че ти от доста време не подбираш какво ядеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още