IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Действам решително в икономиката

Държим 40% от валутните си резерви в евро и не сме заинтересовани от колапса на еврото, твърди руският президент пред Bloomberg

21:38 | 18.09.16 г. 41
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Bloomberg:

От началото на века късметът на Русия имаше възходи и спадове. Също и отношенията на страната със Запада. Но едно остана без промяна – Владимир Путин. Откакто взе властта в края на 1999 г., първо като президент, после като министър-председател и отново като президент, Путин изгради Русия по свой образ и подобие.

Първата част от управлението му бе икономически подем и вдигане на жизнения стандарт. Същевременно утвърди международния си авторитет след десетилетие на постсъветско унижение. Но икономиката на богатата на суровини страна бе ударена от спада в цените на петрола. Същевременно се обтегнаха и отношенията със Запада.

Интервенцията на Кремъл в Украйна донесе санкции за Русия. И продължават. Това, което нарани Путин в чужбина, му помогна у дома. Блокадата само увеличи популярността му в Русия.

В страна, където властта и силата са ценени, рекламата на президента бе приета. Одобрението от 80% за Путин е на ниво, за което малцина западни лидери могат дори да мечтаят. Въпреки популярността си и психологическата си позиция като последния пазител на Русия, годината е изборна на парламентарно ниво. Икономиката на страната все още предстои да се възстанови. Руснаците отиват до урните тази година, за да изберат нов парламент, а след това, през 2018 г. – и президент.

Разговаряхме ексклузивно с президента Владимир Путин.

Bloomberg: Благодаря ви много, че разговаряте с Bloomberg. Проучвали сте и сте наблюдавали Запада многократно. Били сте на срещите на Г-20 повече от всеки друг лидер в момента.

Някога били ли сте на Среща на Г-20, на която Западът е бил по-разделен, в повече съмнения и недоверие от сега? Като гледате всичко, което става в Европа – миграцията и Brexit, Америка – с изборите и проблемите около това, Западът изглежда ли ви особено разединен в момента? Как си го обяснявате?

Путин:

Има много проблеми в световната икономика като цяло. Западните икономики също имат много проблеми – застаряване на населението, спадът в темповете на растеж на производителността на труда. Това са очевидни неща. Като цяло демографските проблеми са много трудни. Експертите, а вие сте едни от най-добрите по въпроса, смятат, че в политиката на разширяване на ЕС не са били отчетени някои елементи, свързани с готовността на една или друга икономика за влизане в еврозоната. Влизането в единната валута с достатъчно слаби икономически показатели и удържането не само на темпове на растеж, но удържането на самата икономика от тежки изпитания е много сложно. Ние го преживяхме не само в Европа, познаваме го – колко от 10г. или повече – от Аржентина, която преди години свързаха националната си валута с долара, а след това не знаеха какво да правят. На това приличаше влизането в еврозоната.

Bloomberg:

Очаквате ли еврото да оцелее?

Путин:

Надявам се. Защото първо вярваме в основата на европейската икономика. Виждаме, че западноевропейските лидери, въпреки споразуменията като цяло -  поддържат - не мога да каже дали е правилно или не, зависи от коя страна го гледате – много прагматичен подход в решаването на икономически проблеми. Без да злоупотребяват с финансови инструменти или подходи. Те искат предимно структурни промени, проблем, който е не по-малко остър в нашата икономика.

Говоря за проблем, който не можем да решим. По-точно доминиращата роля на петролния и газов сектор в Русия. В резултат на това – зависимостта от приходите от петрол и газ. Но Европа също има такъв проблем, не зависимост от петрол и газ, а структурните реформи са отдавна назрели и мисля, че водещите икономики имат много прагматичен подход за решаване на икономическите проблеми на Европа. Затова държим около 40% от резервите си в евро.

Bloomberg:

Очаквате ли Европа да оцелее и да има същия брой членове? Да не изгуби още една страна, както изгуби Великобритания?

Путин:

Знаете ли, не искам да отговарям на провокативния ви въпрос. Въпреки че разбирам, че би било интересно..

Bloomberg:

Хайде, много пъти сте критикували Европа. Можете да го направите пак..

Путин:

Да, да. Критикувал към. Но повтарям отново, че държим 40% от валутните си резерви в евро и не сме заинтересовани от колапса на еврото. Въпреки че не изключвам някои решения, които биха консолидирали групата страни с еднакво ниво на икономическо развитие, което според мен би могло да засили еврото. Но би могло да има и някакви други, междинни решения за запазване на съществуващия брой членове на еврозоната. Това не е наша задача, но следим всичко това много внимателно и желаем успех на европейските партньори. Критикувам външната им политика, но това не означава, че трябва да сме съгласни с всичко. Много неща сме критикували и вярваме, че нашите партньори направиха повече от няколко грешки. Както вероятно и ние. Никой не е защитен от грешки. Но по отношение на икономиката ще повторя – според мен ЕК и водещите икономики в Европа действат прагматично и са на прав път.

Bloomberg:

Да ви питам за цената на петрола. Любимата ви тема. Преди почти 2г. казахте, че ако суровият петрол падне под 80 долара за барел, ще има колапс на производството на петрол. Цените остават все още под 50 долара и производството не е спряло. Как се промени отношението ви?

Путин:

Ако съм казал, че добивите на петрол ще спрат, сигурно съм сбъркал. Не си спомням да съм го казал, сигурно съм прибързал. Едва ли съм го казал. Но може просто да не помня. Казах, че разработване на нови находища ще започне при определени цени на петрола. Ако говорим точно, това и стана. Нашите петролни и газови компании, особено петролните продължават да инвестират. В последната година петролните компании инвестираха 1,5 трлн. рубли. Ако вземем и държавните инвестиции в мрежата от тръбопроводи и електрическия сектор, тогава общите инвестиции в енергетиката достигат 3,5 трлн. рубли за последната година. Това е доста.

Bloomberg:

На Г-20 ще говорите с престолонаследника на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман. Ще продължавате ли да подкрепяте замразяване на производството, ако саудитците поискат?

Путин:

Той е много енергичен държавник. И ние изградихме много добри отношения. Това е човек, който знае какво иска и как да постигне целите си. Същевременно смятам, че е много надежден партньор, с когото можем да постигнем споразумение и да бъдем сигурни, че договорите ще бъдат изпълнявани. И все пак не ние се отказахме от замразяването на производството. Това бяха нашите саудитски партньори, които в последния момент си промениха мнението и решиха да направят пауза във вземането на това решение.

Но да повторя – позицията ни остава без промяна. Ако говорим с принц Салман за това, ще я повторя. Вярваме, че това е правилното решение за световната енергетика. Това първо. Второ – всеки знае за какво беше спорът. Спорът беше за това, че ако ще замразяваме производството, трябва да го направят всички, и Иран. Но разбираме, че Иран започва от много ниско ниво заради всеизвестните санкции срещу тази страна. Би било несправедливо да го оставим на това ниво отпреди санкциите.

От гледна точка на икономическия смисъл и логика, би било правилно да се намери компромис. Не съм сигурен, че всички го разбират. Проблемът не е икономически, а политически. Бих искал да се надявам, че всеки участник на този пазар, който се интересува в поддържане на справедливи и стабилни глобални цени на енергоносителите, накрая ще вземе необходимите решения.

Bloomberg:

Значи бихте подкрепили замразяване на производството, но да дадете на Иран малка преднина, за да направи каквото трябва?

Путин:

Да.

Bloomberg:

Нека ви питам за приватизацията и отново за петрола.

За приватизацията на Башнефт, която отложихте. Както ние съобщихме, Игор Сечин от Роснефт предложи, че иска да купи половината за 5 млрд. долара. Вие обаче винаги сте казвали, че не искате компаниите с големи дялове да купуват новоприватизираните. Не бихте го допуснали, нали?

Путин:

Знаете ли, говорите за държавните компании. Роснефт, строго погледната не е държавна. Да не забравяме, че 19,7% от нея е на BP, която впрочем е британска компания. Т.е. вие сте британски поданик и сте също..

Bloomberg:

Вие имате повече контрол над Роснефт, отколкото Тереза Мей над BP.

Путин:

Да.. Може да имаме по-голям контрол, но ако говорим по-точно това не е държавна компания. Мисля, че това е очевиден факт. 19,7% от нея принадлежат на чуждестранен инвеститор. И въпреки това, като имаме предвид, че контролният дял принадлежи на държавата, вероятно не е най-добрия вариант една компания под държавен контрол да придобие да купи друга държавна компания. Това е една позиция.

Втората се заключава в това, че за бюджета е важно кой ще даде повече пари от търговете, които би трябвало да се организират в рамките на приватизационния процес. И в този смисъл не можем да дискриминираме пазарните участници. Нито един от тях. В момента това няма смисъл, защото правителството реши да отложи приватизацията на Башнефт.

Bloomberg:

По въпроса за приватизацията казахте през 2012, че искате да увеличите приходите от приватизация, но моментът не беше най-добрият. Защо не се получава? И защо руското правителство иска да притежава 50% от тези компании? Може би можете да продадете повече.

Путин:

Руската държава няма нужда от такива големи дялове. И определено искаме да изпълним плановете си. Въпросът не е дали искаме или не, а дали е целесъобразно и в какъв момент. Като цяло има смисъл поне от една гледна точка – структурните промени в икономиката. Държавата наистина вероятно е твърде голяма в руската икономика. Но при падащ пазар, дори от фискална гледна точка, не винаги е целесъобразно. Затова ние внимателно преценяваме. Но тенденцията в приватизацията и постепенното оттегляне на държавата от определени активи остава без промяна.

Споменахте Роснефт. Ние много усилено се готвим да приватизираме части от собствения дял в Роснефт. Това е най-доброто потвърждение на факта, че не сме променили кардиналния си план. Ще приватизираме част от този пакет.

Bloomberg:

Значи ще продадете Роснефт тази година? Тази година ли ще си продадете дяловете? 

Путин:

Не знам дали правителството ще може да подготви и направи сделката заедно с ръководството на Роснефт. Дали ще се намерят подходящи стратегически инвеститори.. Мисля, че трябва да говорим точно за такива инвеститори. Но ние се готвим и планираме да направим сделката тази година.

Bloomberg:

Ще си намалите дела от 50%. Ще бъдете ли доволен да работите в ситуация, в която държавата има по-малко от 50% в тези големи компании?

Путин:

Нищо страшно не виждаме в това. Помня, че имахме една компания, няма да й казвам името сега, но когато в нея влязоха с 50% чуждестранни инвеститори, вноската им във федералния бюджет и данъците се увеличиха изведнъж няколко пъти, а ефективността на компанията ни най-малко не се влоши. Затова от гледна точка на държавата, крайните интереси на държавата, от гледна точка на фискалните интереси, имаме по-скоро положителен опит, а не отрицателен.

Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Сега Президентът на Русия няма решаващо значение за да се спаси Русия от развиваща се катастрофална стопанска криза, защото причинителят (сгрешена руска парична система) се запазва.За възможен обществен просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Е ПАК ЖЕЛАНОТО ЗА РЕАЛНОСТ ЛИ ???? СМЕШНО Е, РУСИЯ И РУСКОТО Е ПРЕСТЪПНО И ТЕРОРИСТИЧНО, САМИ СЕ УБЕДИХТЕ В ТОВА НАЛИ ИЛИ ???МОЖЕ ЛИ ДЕПУТАТ И ТО БЛИЗЪК ДО ШУТИН ДА ГОВОРИ ТАКА ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА И РУСИЯ НЕ АНЕКСИРА КРИМ ПРЕСТЪПНО И НЕ ЗАКОННО, АМИ СЕГА И В ДОНБАС И ЛУГАНСК НЕ ИЗБИВА ХОРА!!!??? НАЛИ НАШИ МИЛИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ!!! ЗА ТРИ ГОДИНИ ИМА 30% СПАД В БСП, КАКВО ДЕЙСТВАЛ, КАТО СИ НАВЛЕЧЕ САНКЦИИ И ЩЕ ИМА ОЩЕ, НЯМА КАК ЧЕРВЕН ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ ДА ИМА В СВЕТА В 21 ВЕК!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Стига си мешал майките, *** с ***.а ти. Ако имаш проблем, покани ме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
на *** турското посолство е стеснено, но малко ме съмнява да ти кажа. Ако искаш може да и вземеш уплътнител може и за теб също ше те *** е неддоклатеното *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Обяснението е просто. Имаш стеснени отвори на артериите на главния мозък, и огромни холестеролни плаки по вътрешномозъюните кръвонсни съдове. На това се дължи острия кислороден дефицит в мозъчната ти ***. Това предизвиква неистината, вулгарността, арогантността,перверзността, деградацията, дезориентацията, неадекватността, чуждопоклонничеството, предателството, сервилността, чинопреклонността и вярната служба на КГБ, които демонстрираш в своите постове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Ахахаха, класическо ЕЖК - една жена каза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
"Путин живее в друга реалност , за съжаление реалностите са доста различни и който е контактувал с руснаци знае колко са намалели доходите им в следствие именно на "решителните действия" на другаря Путин ."Е тоя, дето живее в друга, измислена реалност, какъв е? Ти да не викаш лунатици на космонавтите? А тези руснаци, които, както тебе смятат, че Путин е причината да им намалеят доходите, можеш да ги преброиш в процентите на партиите, които пеят в Русия тази песен: Яблоко на Явлински 1,8%, ПАРНАС на Касянов 0,68%, Гражданская платформа 0,22%, Гражданская сила 0,13%.... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
та са, никой не ги е превръщал ... магии от вова по късно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
TomaNeverni
преди 7 години
*** не са още разбрали, че има нови опорни точки след като Кери и Лавров се разбраха за Сирия ( и за друго явно). Ето в инвестора цели две + статии за ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 7 години
ъ, да не ме бъркаш с някой ?Нито съм писал че Путин е лунатик , нито че ще капитулира . Просто рецесията им се забавя и влизат в депресия от която ще им е много трудно да се измъкнат . А по повод Путин той е просто политик - едно говори а друго върши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още