IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вписванията на сделките с имоти в София се бавят

Персоналът на имотния регистър в столицата е 36 души, а всеки ден има по 500-700 заявления за сделки с имоти за обработка

10:03 | 21.09.16 г. 1
Вписванията на сделките с имоти в София се бавят

За забавяне на вписванията на сделки с имоти в София алармират зрители на телевизия Bulgaria ON AIR.

По закон при покупка на жилище нотариалният акт трябва да бъде вписан в имотния регистър в срок до 3 дни, документите да бъдат проверени и върнати на собственика. Техническата обработка на документите обаче се бави с около 15 дни.

„Оказва се, че Агенцията по вписванията върви с 16 дни назад. Те не вписват така, както е разпоредено по закон, а вписват, когато могат или намерят за добре, или когато успеят", обясни адвокат Нели Петровска, която се занимава със сделки на фирми и физически лица.

Тя допълни, че от вписването на сделката в регистрите зависи отпускането на кредита и разплащането с продавачите, както и влизането на купувачите в имота.

Според нея това забавяне е предпоставка и за извършване на злоупотреби – например имотът да се ипотекира пак или да се продаде на друго лице.

От Агенцията по вписванията обаче отричат да има такава възможност. От ведомството обясняват, че сделките се вписват навреме, а се бави само техническата обработка на документацията.

"Хората искат да видят докрай вписания акт в електронната система, защото само там се вижда кои са страните участници, но това не накърнява техните интереси. Самото вписване става още в деня на постъпването на документа", коментира Пирин Соколов, регионален директор, Агенция по вписванията, София.

Всеки ден в София се получават между 500 и 700 заявления за сделки с имоти. Същевременно персоналът на имотния регистър е от само 36 души. На практика всяка една минута трябва да се вписва по една сделка.

"Физическите възможности също имат граници. Например една частна нотариална кантора или частен съдебен изпълнител разполагат със служители по 30-40 души, а ние с 36 души искаме да обслужим целия този документооборот на над 250 нотариуса и частни изпълнители", коментира Соколов.

Към момента в София се вписват сделки, изповядани на 2 септември. Обмисля се командироването на служители на Агенцията по вписванията от страната. За проблема е уведомено и правосъдното ведомство.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
deset
преди 7 години
Явно Рашките са решили да си кешират имотките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още