IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпна преди изявлението на Фед

Въпреки подобряването на пазара на труда от централната банка нямат основание да повишат лихвите заради липсата на постоянен темп на инфлацията

11:05 | 21.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Рано тази сутрин Японската централна банка (ЯЦБ) очаквано остави лихвените равнища непроменени на ниво от -0.10%. Въпреки това инвеститорите се насочиха към продажба на японски йени, което доведе до ръст на долара спрямо японската валута до 102.64. От ЯЦБ оставиха непроменена и програмата си за увеличаване на активи на 80 трлн. йени (780 млрд. долара), като част от пазарните участници очакваха банката да увеличи изкупуването на активи с 10 трлн. йени. В същото време централната банка призна, че засега не успява да постигне задачата за повишаване на контролируемата инфлация до 2 процента годишно. По този начин тя формулира целта си за инфлацията още по-агресивно, отколкото досега. По-късно през днешния ден погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към срещата на Федералния резерв, който ще обяви резултата от нея в 21:00 часа българско време.

През вчерашната сесия щатския долар поскъпна спрямо кошницата от валути с 0.19% въпреки рязкото понижение на жилищното строителство в САЩ през август. Началното жилищно строителство през август се понижи с 5.5% до 1.142 млн. единици годишен темп, което е знак за нестабилно възстановяване на жилищния сектор. Разрешителните за строеж също отчетоха спад с 0.4% до 1.139 млн единици годишен темп на ръст.

Цената на щатския долар се повиши в очакване на решението, което ще вземе днес Фед. Основното очакване на повечето анализатори е лихвените равнища да останат в диапазона 0,25% - 0.50%. Въпреки подобряването на пазара на труда и силните данни за потребителските цени от Фед нямат основание да покачат лихвените равнища по федералните фондове поради липсата на постоянен темп на инфлация.

Златото продължи да поскъпва в очакване на заседанието на Фед, като рано тази сутрин се търгуваше на ниво от 1 318.86 долара за тройунция. Покачването при златото в средносрочно бъдеще зависи изцяло от решението на централните банкери на САЩ. При запазване на основния лихвен процент е твърде възможно да станем свидетели на силен скок в цената на благородния метал.

Петролът поскъпна рязко през изминалия ден с около 2%, а днес сутринта движението нагоре продължи, достигайки до 44.94 долара за барел. Черното злато продължи да поскъпва на фона на появили се слухове за възможно замразяване на добивите през идната седмица на неформалната срещата на производителките на петрол в Алжир. През юли износът на петрол от Саудитска Арабия е достигнал най-високите си нива от 2002 г. насам. Нивото от 45 долара за барел все още е силна съпротива за черното злато.

Европейските борсови индекси приключиха с повишения вчерашната сесия в очакване на решението на Фед. Германският DAХ30 записа ръст от 0.2% до 10 402.80 пункта, а лондонския FTSE100 се повиши с 0.3% до 6 827.00 пункта. Индексите на Wall Street приключиха вчерашната сесия в разнопосочни посоки, като Dow Jones се повиши с 0.1% до 18 132.50 пункта, а широкият S&P 500 се понижи до 2 138.63 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Щатският долар поскъпна спрямо йената. Заслугата за поскъпване на двойката се дължи на поевтиняване в японската йена. Монетарната политика на (ЯЦБ) остана непроменена, която пасивност отключи понижението на иначе прекупената йена. В момента двойката тества диагонално ниво на съпротива, което не е от особено сериозна величина, но изглежда, че ще удържи биковете до 15:30 ч., когато ФЕД ще обяви решението си за лихвения процент на САЩ. Вероятността от увеличение на основната лихва е малка. Ако в действителност ФЕД остави лихвата без промяна ще имаме моментно разпродаване на щатския долар. То от своя страна ще компенсира поскъпването на двойката от сутринта.

Каквито и действия да предприемем, е добре те да се вместват в ранните часове на лондонската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:25 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Много обичам да чета такива статии. Огромно удоволствие е да гледаш как "най-добрите в света" икономисти на Америка ВСЕКИ път си измислят накакво много сложно и засукано оправдание за това защо все още не повишават лихвите. Този път дори вече са го измислили ПРЕДВАРИТЕЛНО. Проблемът този път се нарича "неустойчив темп на инфлацията", каквото и да означава това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още