IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайци и бразилци са най-активни в програмата на Португалия за "златни визи"

През второто тримесечие една десета от сделките с имоти в страната са сключени с граждани на Бразилия, а 7% - с граждани на Китай

12:43 | 21.09.16 г. 1
<p>
	Най-предпочитани от чуждите купувачи на имоти райони в Португалия са Лисабон, Порто и Алгарве.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Най-предпочитани от чуждите купувачи на имоти райони в Португалия са Лисабон, Порто и Алгарве. Снимка: архив, Ройтерс

Купувачите на имоти от Бразилия и Китай са най-активните инвеститори от страни извън Европейския съюз (ЕС) в Португалия по специалната програма за инвестиции срещу разрешително за постоянно пребиваване в страната, пише онлайн порталът TheMoveChannel.com.

През второто тримесечие на годината една десета от сделките с имоти в Португалия, осъществени с чужденци, са сключени с граждани на Бразилия, показват данните на португалската асоциация на брокерите на имоти.

Същевременно китайските купувачи са изтласкани на пето място със 7% от сделките.

Втората група най-активни купувачи на имоти в Португалия са французите, следвани от британците и швейцарците, сочат още данните.

Данните показват, че Португалия привлича изключително разнообразни националности чуждестранни купувачи на имоти. Основният двигател на активността на бразилците е политическата и икономическа несигурност в страната им, заради което програмата на Лисабон за т.нар. „златни визи“ - постоянно разрешително за пребиваване срещу инвестиция в имот, им изглежда привлекателна възможност.

Минималният праг за инвестиция в имот в Португалия, срещу която се дава постоянно разрешително за пребиваване, е 500 хил. евро, припомня изданието.

През първите седем месеца на годината инвестициите по програмата са нараснали повече от два пъти на годишна база, показват данните на португалската гранична агенция, която прави проверките на чуждите инвеститори. Обемът им достига над 571 млн. евро.

Само през юли са издадени 106 разрешителни за пребиваване, като само две от тях не са на инвеститори в имоти. Откакто схемата стартира през 2012 г., издадените „златни визи“ са 3 715.

За целия период на действие на програмата на китайски купувачи на имоти са издадени почти 2 800 разрешителни за постоянно пребиваване, на бразилци – почти 200, а на руснаци – 132.

Лисабон, Порто и Алгарве са най-предпочитаните райони от чуждестранните купувачи на имоти в страната.

Активността на чужденците на пазара като цяло се отразява положително. Времето за продажба на имотите в най-предпочитаните райони продължава плавно да намалява, а цените – да отчитат умерени ръстове. Увеличават се и новите запитвания от потенциални купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
защо нси е спрял да подава данни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още