IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus е получила лиценз от САЩ за продажба на самолети на Иран

Въпреки че е базирана във Франция, Airbus се нуждае от лиценз от САЩ, тъй като в самолетите има много части, произведени в Щатите

22:16 | 21.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският авиогигант Airbus обяви в сряда, че властите в САЩ са дали зелена светлина за продажбата на първите 17 самолета на Иран, съобщи Associated Press, цитирана от Bloomberg. Ключовата сделка стана възможна благодарение на споразумението за ядрената програма, постигнато миналата година.

Новината идва, след като представители на Иран и на САЩ преговаряха тази седмица в Ню Йорк паралелно с провеждането на Общото събрание на ООН.

Airbus е получил лиценза от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите, посочи говорителят на компанията Джъстин Дюбън. Той каза още, че първите 17 самолета ще бъдат модели А320 и А330, но не е ясно колко бройки от кой модел ще има. 

По-рано тази година националният ирански превозвач Iran Air подписа споразумение да купи 118 самолета от европейския консорциум Airbus, като се смята, че сделката е на стойност 22,8 млрд. евро (25 млрд. долара). Дюбън казва, че компанията се надява да получи лиценз за продажбата и на останалите самолети.

Въпреки че е базирана във Франция, Airbus се нуждае от лиценз от САЩ, тъй като в самолетите има много части, произведени в САЩ, пояснява агенция Ройтерс.

Развитието внимателно ще се следи от американския производител Boeing, който също има споразумение с Иран. Ирански представители казват, че то може да е на стойност до 25 млрд. долара. Потенциалната сделка може да се превърне в най-голямата между американска компания и Иран от революцията през 1979 г., когато бяха прекратени дипломатическите отношения между Вашингтон и Техеран.

В писмо до американския Конгрес през юни Boeing обяви, че договорката предвижда Iran Air да купи 80 самолета на обща цена от 17,6 млрд., като доставките да започнат през 2017 г. и да приключат през 2025 г. Освен това се предвижда Iran Air да вземе на лизинг 29 нови самолета модел Boeing 737.

Ислямската република полага усилия да възстанови авиационния си сектор след миналогодишното споразумение със западните сили по спорната ядрена програма на Техеран. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Е как ве, без лиценз от сащ скоро да се изс*рем няма да може. Евати рекетьорската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Ами освежително компроматче ала Фолксваген ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още