IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Живот в "клетка за кокошки"

Така изглежда всекидневието на хиляди парижани, живеещи в принципно забранените за отдаване слугински стаички

08:43 | 23.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За тях няма „мой мил роден дом" в Града на светлините. Вечер, тътрейки крака, те се прибират в своите слугински стаички. В Париж хиляди хора обитават тези "клетки за кокошки" с размер под 9 квадратни метра, въпреки че те са забранени за отдаване под наем, пише в свой репортаж за AFP  Полин Фроасар.

Иван Лопес, на 35 години, е един от хората, живеещи под наем при тези лоши условия. С пот на челото, той ни приема в жилището си с площ 6,8 квадратни метра под покрива на кооперацията, което в дните на силни жеги човек направи може да се свари. 

„Работя нощем, сутрин се прибирам у дома и е ужасно горещо, не мога да спя", разказва с отчаяние в гласа Иван, който е рецепционист на нощни смени и е от мексикански произход.
Въпреки две стабилни работи, той не успява да си намери нещо по-добро от тази таванска стаичка, за която плаща по 370 евро наем на месец и в която живее от осем години, притиснат между пожълтяла душкабина, хладилник и легло, което му служи за канапе и за рафт за вещи.

„Нямам гаранти, нямам семейство в Париж, говоря с акцент", допълва той в опит да обясни отказите, които получава от агенциите за недвижими имоти.

В заможен квартал в северозападната част на столицата 67-годишната Виктоар Ратримозон с мъка изкачва шестте етажа, които водят до стаичката й. Тя е дошла от Мадагаскар през 2011 година, за да чисти жилището на семейство от кооперацията, което я настанило в това пригодено помещение. Един ден обаче семейството се преместило и се опитало да я изгони.

„Казаха ми: „Нямаме нужда от вашите услуги, намерихме си помощничка за 400 евро на месец", разказва Виктоар през сълзи. Оттогава тя се е вкопчила в това жилище с площ от 7,5 квадратни метра, поради липсата на нещо по-добро.

„Почти не живея тук. За мен това е като временно убежище", допълва тя, застанала насред стаята без вентилация и без парно, с претъпкани от вещи етажерки, стигащи до тавана.

Последна актуализация: 11:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ама седят в Париж нали? В гадните стаи негодни за живеене, ама не се връщат в Мадагаскар и Мексико.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още