IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС загуби спора по субсидирането на Airbus

Въпреки това Брюксел може да обжалва решението на СТО, а освен това тече контрапроцес за подпомагането на Boeing

21:35 | 22.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световната търговска организация взе страната на САЩ в спора им с Европейския съюз във връзка със субсидирането на европейската самолетостроителна корпорация Airbus. Това съобщи днес службата на търговския  представител на САЩ Майкъл Фроман.

В приетото решение се посочва, че финансирането на Airbus от ЕС и четири негови членки (Германия, Франция, Великобритания и Испания) „нарушава правилата на СТО". 

Според анализа на СТО през последните години Airbus е получил „почти 22 млрд. долара", с които европейският конкурент на американския концерн Boeing е получил предимство в конкуренцията, а това е струвало на износа на САЩ десетки милиарди долари загуби, се посочва в комюникето на службата на Фроман, цитирано от Ройтерс.

Самият Фроман обяви решението на СТО като „пълна победа на САЩ и работниците в американската самолетостроителна промишленост". Този търговски спор с ЕС се води в СТО от юни 2011 година, припомня агенцията.

ЕС може да обжалва решението. Airbus вече обяви, че ще стори това. Някои резултати от решението на СТО не са задоволителни, коментира лаконично говорител на Европейската комисия.

Решението може да проправи пътя за милиардни наказателни мита, които Съединените щати да налагат по отношение на вноса от страните от ЕС, ако в резултат на решението Вашингтон направи заявка за това в СТО. Докато американците приветстват решението на СТО, Европейската комисия и Airbus посочват, че в момента има и инасрещни дела срещу подкрепата на САЩ за Boeing. В следващите няколко месеца се очаква решение по тях.

Спорът между Boeing и Airbus продължава около дванадесет години. В случая двете страни се обвиняват взаимно в получаване на незаконна държавна помощ за своите авиационни концерни.

Самият според пред СТО започна, след като през 2004 г. Вашингтон се отказа от сключено през 1992 г. споразумение с ЕС за субсидиране и алармира СТО за казуса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 7 години
Самият според пред СТО започна, след като през 2004 г.....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
fri
преди 7 години
Въпреки това, ...а и освен това...хаха - но все пак ЕС загуби спора :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още