IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвестиционната позиция на България със знак минус не бива да ни плаши?

Икономистът от "Инфограф" Методи Цанов обяснява в ефира на Bloomberg TV Bulgariа какво се крие зад този показател

20:40 | 23.09.16 г. 2
<p>
	Методи Цанов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Методи Цанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Международната инвестиционна позиция на България спада от -93,2% от БВП в края на 2010 г. до -60% в края на 2015 г. Тя показва, че България нетно, и държавен, и частен сектор, е длъжник към останалия свят. Това означава, че чужденци влагат повече средства в България, отколкото българи влагат в чужбина и това за страната се води пасив.

Това заяви икономистът от "Инфограф" Методи Цанов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той обяснява, че международната инвестиционна позиция накратко показва каква е стойността и композицията на външните активи и пасиви на една страна. Може да е със знак плюс или минус.

"За икономика, която се развива, като българската, както и като други в Централна и Източна Европа, тази позиция е нормално да е със знак минус, тук като тя е по-бедна от страни от развития свят, с по-малко спестявания и капитал", посочва Цанов. 

Икономистът коментира и причините за намаляването на международната инвестиционна позиция. По думите му това се дължи на увеличения запас на инвестиции на българи в чужбина, както и увеличаването на резервите на БНБ. 

"Валутните резерви в момента са близо до 50% от БВП, което е сериозен буфер. Те покриват три пъти краткосрочния външен дълг на страната и 10 пъти стойността на месечния внос на стоки и услуги", каза Цанов. 

Според него българската икономика може да се възползва от рисковете в региона, за да привличаинвестиции. "Дори да искаме да привличаме нови инвеститори, имаме лимит за това. Проблемът на българската икономика е човешкият капитал, имаме демографски проблем и образованието е на лошо ниво", подчерта икономистът. 

Очаквайте видео с целия разговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още