IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Якуб Адамович: България да даде приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния

Европейската комисия настоява с приоритет да бъдат вече планираните проекти

11:21 | 24.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България трябва да дава приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния, заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) за енергийните проекти и регионалната политика Якуб Адамович в ефира на БНР.

Коментарът той направи в отговор на въпрос за становището на комисията относно проекта за газов хъб “Балкан”. Той беше помолен да коментира думите на премиера Бойко Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България.

По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор. Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме”, заяви още Адамович.

По думите му по отношение на интерконекторите в региона от ЕК смятат, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, в това число интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния, както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани.

На въпрос за каква диверсификация се говори, когато газовият източник на този етап и в близка перспектива е един и същ, Адамов заяви, че диверсификацията предполага няколко вектора.

По отношение на втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир. Разбира се, няколко страни в Централна и Източна Европа са зависими в много по-голяма степен от един източник, отколкото Испания и Португалия. Но ние сме заложили този момент в енергийния съюз, и мащабите на тази зависимост вече се променят”, обясни той.

По думите му другият начин да се намали зависимостта от външен източник е като се намалят поръчките. Като пример той посочи инвестирането в сградите, така че те са по-ефективни от енергийна гледна точка, така че да се нуждаят от по-малко газ за отопление. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Хъб "Балкан" след като всички си построят техните хъбове и хъбчета. Особености на българската национална политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още