IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Не могат да ме държат отговорен за минали действия на Goldman Sachs

Бившият председател на ЕК твърди, че назначението му в банката е напълно законно

16:46 | 24.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви, че напълно законно е работил в Goldman Sachs Group и всички грешки, които нейните банкери са направили по време на финансовата криза, нямат нищо общо с него, пише Bloomberg.

“Не мога да бъда държан под отговорност за неща, които банката може да е направила в миналото”, коментира Барозу пред репортери в Португалия.

Назначаването на Барозу като съветник на Goldman Sachs на 8 юли предизвика възмущение от страна на европейските лидери, включително от френския президент Франсоа Оланд, който заяви, че присъединяването към американската инвестиционна банка е “морално неприемливо”. Оланд обясни, че Goldman е замесена във финансовата криза и е помогнала на Гърция да покрие дълга си. От своя страна банката отрича тези обвинения.

Европейската комисия започна етично разследване на решението на Барозу да заеме поста, след като европейският омбудсман Емили О’Райли постави под въпрос дали това е приемливо да се случи по-малко от две години след като мандатът му приключи.

“Приех да отида в банката, защото тя ми даде гаранции, че иска да засили своята прозрачност и отговорност”, коментира Барозу. Бившият председател на Европейската комисия, който заемаше този пост в продължение на 10 години до 2014 г., съветва Goldman Sachs по въпросите, свързани с Brexit и други глобални проблеми в ролята си на неизпълнителен председател на международното звено на компанията.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
pinoccio
преди 7 години
Казаното от Барозу носи същия заряд, както и ако каже, че не носи вина, че дядо му е опънал баба му. Ами, разбира се, другарю Барозу, и аз не виждам каква вина имаш за клетата си баба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Парите не миришат , а скрупулите са за наивниците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още