IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакваме в първия президентски дебат между Тръмп и Клинтън?

Една от най-известните жени в света ще бъде на сцената 90 минути без прекъсване заедно с един от най-разпознаваемите мъже в САЩ

17:32 | 26.09.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Първият дебат в изборите за президент на САЩ между кандидата на републиканците Доналд Тръмп и на демократите Хилари Клинтън е сред най-очакваните президентски дебати в американската история, коментира политическият кореспондент на New York Times Джонатан Мартин.

Спектакълът сам по себе си е привлекателен: една от най-известните жени в света ще бъде под светлината на прожекторите в продължение на 90 минути без прекъсване заедно с един от най-разпознаваемите мъже в страната.

Но предвид последните проучвания, които сочат, че Тръмп все повече се приближава до Клинтън, дебатът в Hofstra University в Ню Йорк е нещо повече от момент, създаден специално за телевизията.

Според Мартин има няколко момента, в които кандидатите ще се опитат да мотивират – или да успокоят, поддръжниците си и да спечелят онези, които все още не са решили за кой да гласуват.

Може ли Тръмп да покаже, че е подходящ за Овалния кабинет?

Тръмп успя ефективно да се възползва от гнева на много американци, които не усещат ефектите от икономическия напредък, изморени са от дългите войни или са недоволни от променящата се страна.

Проучванията обаче показват, че голяма част от американците все пак вярват, че той не е достатъчно квалифициран за президент.

Ако Тръмп трябва да убеди избирателите, които се съмняват, че е подходящ за поста, но не са съвсем сигурни и в Клинтън, трите дебата представляват най-добрата възможност да докаже, че може да му се има доверие като президент. Той трябва да покаже дисциплина, когато става въпроса за начина, по който напада Клинтън, противопоставяйки ѝ се, без да я унижава, и най-малкото да увери, че е запознат с въпросите на вътрешната и международната политика.

Може ли Клинтън да скрие презрението си към противника и учудването си, че се намира в такава оспорвана надпревара?

Не е трудно да си представим колко учудена вероятно е Клинтън от оспорваната надпревара със собственика на казина, превърнал се в телевизионна знаменитост, който никой не е бил в държавната администрация и няма опит във външната политика. Но ако Клинтън покаже подобна скептичност, рискува да направи немислимото много по-реалистично.

Точно както Тръмп ще подкопае перспективите си, ако отправи обиди към Клинтън, тя трябва да скрие презрението си към него и да убеди, а не да смъмри, избирателите. А за да е сигурна в това, може просто да попита Ал Гор колко ефективни са въртенето на очи и тежките въздишки, докато се бориш с противник, за който не можеш да повярваш, че е до теб на сцената.

Може ли Тръмп да функционира за дълъг период от време без спасителна мрежа?

Ако Клинтън трябва да се пази от снизхождението си, то Тръмп трябва да се тревожи повече да не прави грешки, и то пред огромна публика. По време на първичното съревнование сред републиканците, той спечели от това, че бе на една сцена с няколко конкуренти, жадни за телевизионно време, след като дотогава той доминираше в по-голямата част от новините. Откакто кампанията му достигна най-ниската си точка през лятото, когато бе критикуван, че често излиза извън сценария, Тръмп се отказа да се подиграва на политици, които използват аутокю или предварително подготвени текстове.

Тръмп обаче няма как да спечели от числеността на сцената този път, а и няма да има предварително написани думи, които да прочете. Той трябва да издържи цели 90 минути сам и да покаже знания, с които да отговаря на серия от политически въпроси както от модератора Лестър Холт от NBC, така и от Клинтън. Дълга пауза, погрешно предположение или гневно отхвърляне ще засилят една от най-големите му уязвимости: че по същество не знае абсолютно нищо.

Може ли Клинтън да преодолее проблема с доверието на избирателите, особено тези, които не са взели решение?

Клинтън губи известна преднина отчасти защото среща трудности да привлече избиратели, които иначе биха гласували за нея. Проучванията показват, че много млади избиратели подкрепят трети кандидати, а други гласоподаватели са враждебно настроени към Тръмп.

Както Клинтън призна, тя трябва да се обърне към тази част от електората и да утвърди собствения си образ, а не само да отблъсква атаките на Тръмп. За да ги спечели, тя ще трябва да има готов отговор, когато дойде ред на въпроса за използването на частен сървър за електронната си поща, докато е била държавен секретар.

Този момент представлява възможност за нея не само да реши въпроса с мейлите, но и да покаже на нерешилите избиратели, че е чула опасенията им за това доколко може да ѝ се има доверие. Тя трябва да покаже, че осъзнава как се възприема нейният образ и мнението, че олицетворява ненавижданата политическа класа.

Половината от вероятните гласоподаватели в САЩ ще разчитат на дебатите между кандидат-президентите, за да решат за кого да гласуват на изборите на 8 ноември, показа проучване на общественото мнение, извършено от института Ипсос съвместно с агенция Ройтерс, съобщава и БТА.

Около 50 на сто от вероятните гласоподаватели смятат, че дебатите ще помогнат да решат за кого да гласуват. 10% казват, че в момента нямат предпочитан кандидат, показва проучването. За 39 на сто дебатите няма да имат значение, а други 11% не знаят как ще им повлияят дебатите.

Повечето зрители се надяват да получат по-голяма яснота. Силен сигнал за това е, че 72 на сто от запитаните са заявили, че искат водещите дебатите да посочват, когато някой кандидат каже нещо невярно, отбелязва Ройтерс. Това важи за 73 процента от поддръжниците на Тръмп и 82 на сто от тези на Клинтън.

Всичко за изборите в САЩ следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 3
Eon
преди 7 години
Този дебат ще покаже колко деградирало е мнозинството от човешката цивилизация. Вместо да обсъждат важни неща като икономика, климат, социално осигуряване и наука, ще се обсъждат тоалетните за третия и петия пол, гей бракове, произхода на Обама и дали той е роден в щатите и куп други простотии. Жалка картинка... направо.... закривай... и последния да гаси лампите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
Jorkata
преди 7 години
Клинтъница може и *** до края на шоут.. тва де - дебата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Нашите президентски дебати за кога са насрочени?Просто забравих кога са.Някой ако знае нека бъде така добър да ме подсети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Първото нещо, което трябва да очакваме е дабата да е standing, а не sitting, за да може кандидатите да са подложени на голямо физическо напрежение, а не само психическо. Ако Хилари в действителност не е в цветущо здраве в никакъв случай не трябва да се правят компромиси като се позволява седене по време на дебата. Няма нито един сериозен аргумент, с който Тръмп може да бъде атакуван освен с голи обвинения са расизъм, сексизъм, ксенофобия и ислямофобия и ако той запази самообладание дебатът ще е негов...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
До края на шоуто може да се повтори пристъпът на "пневмония" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още