IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Плащането за АЕЦ "Белене" - само след независима експертиза

Добре е оборудването засега да остане в руския завод, за да не стане "втора ръка", препоръчва Румен Овчаров

11:21 | 27.09.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадка АЕЦ Белене.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс </em></p>

Площадка АЕЦ Белене. Снимка: архив Ройтерс

В навечерието на предстоящото обсъждане на второ четене в ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси на законопроекта, с който Националната електрическа компания (НЕК) трябва да получи държавна помощ за плащането на оборудването за АЕЦ Белене, отново се разгоряха дебати в подкрепа и срещу строителството на новата централа и самото плащане. 

Така например според депутати от Реформаторския блок плащането трябва да бъде направено след независима експертиза на оборудването.

„Арбитражното дело от съда в Париж трябва да бъде предоставено на депутатите преди одобряването на държавния заем за плащането на "Белене". Освен това то може да се обжалва в по-висша инстанция в Женева, както и пред българския съд“, заяви пред БНР депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Той настоява плащането да бъде обвързано с ясен ангажимент за съдействие при продажбата на оборудването.

„Плаща се оборудване, което е изработено по съответния ред и за което има доказателства, че е в необходимия вид и качество, за да се плати. В противен случай при подобни сделки не би следвало да има плащане, докато оборудването не е в съответната степен на готовност и с необходимото качество, категоричен бе депутатът от РБ. Истината за АЕЦ "Белене" трябва да бъде разкрита, преди да се плати оборудването“, добави той.
 
Същевременно Димитров настоява да бъде потърсена и отговорност на хората, отговорни за поръчването на два ядрени реактора без сключен договор. 

„Не се плаща нещо, което не е готово. Длъжни сме да проверим оборудването. Това е сериозният подход. Става въпрос за ядрен реактор, защото там има сложна технология“, посочи той.

Според Димитров токът от АЕЦ "Белене" би бил много скъп, а и в момента няма нужда от нови мощности, тъй като и без това България използва около половината от произведената електроенергия.

„Този, който обядва, трябва да си плати обяда“. Така пък бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров коментира пред bTV правилно ли е решението да се платят парите за реакторите на АЕЦ „Белене“. Той смята, че България е провалила изключително изгоден икономически проект.

„Поръчахме си едно оборудване, сега ще трябва да си го платим. Това беше ясно още през 2012 г., когато тогавашните управляващи твърдяха, че нямаме истински договор за Белене, че това, което сме подписали, няма стойност, че никой не може да го признае, че няма да има никакви допълнителни плащания. Сега дойде сметката. Тя не е поради това, че България започна да изгражда „Белене“, а че спря по абсолютно незаконен и нелоялен начин проекта във фаза, в която трудно можеше да бъде спрян“, добави Овчаров.

По думите му срещу парите, които държавата ни плати, трябва да получи „пълен комплект оборудване за две реакторни установки, т.е. реактори, парогенератори, компенсатори на обема, тръбопроводи, вкл. турбинни установки“.

На въпроса за причините за спирането на проекта, Овчаров отговори: „Това е чиста хронология – проектът беше спрян през 2012 г., когато страната се управляваше от правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов“.

На обвинението от премиера, че в момента се трупат лихви, защото предишните правителства не са подписали договора за централата както трябва, гостът отговори: „Договорът е подписан по съвсем нормален начин и той е в сила. Той не е окончателният контракт заради недоговарянето на ескалацията и все още неизбирането на стратегически инвеститор. Този инвеститор беше избран година по-късно – германската компания RWE, една от най-големите европейски енергийни компании. Всичко останало са обяснения“.

Овчаров изчисли колко ще струва на всеки от българите „Белене“: „Ако приемем, че населението на страната е 7 милиона, на човек ще се падне да плати по около 100 евро“.

По думите му до 2006 – 2007 г. проектът се е развивал като най-добрия и икономически изгоден ядрен проект в света.

Съветът на енергийния експерт е да не се препродава оборудването за „Белене“, засега то да не се взема от завода, защото така „ще стане втора ръка“.

„По-добре Русия да го съхранява известно време, докато решим какво ще правим с него“, посочи Овчаров.

Както е известно, през миналата седмица кабинетът предложи държавна помощ за НЕК заради дълга по АЕЦ "Белене“. Още същия ден (в сряда) законопроектът беше одобрен от две парламентарни комисии и влезе в пленарна зала.

Народното събрание разреши държавната помощ, като одобри на първо четене внесения от кабинета Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на "Националната електрическа компания" ЕАД (НЕК). В проекта не е посочена точна сума, но е записано, че тя ще е равна на дължимото от НЕК към  "Атомстройекспорт" по решението на международния арбитраж в Женева. В мотивите се уточнява, че сумата с лихвите към днешна дата е над 628 млн. евро. Но страната ни обжалва част от сумата заради допусната техническа грешка. В същото време всеки ден забавяне увеличава дължимото заради лихвата: 324 хиляди лева на ден.

На всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на 1 милион лева, обясни преди седмица енергийният министър Теменужка Петкова. 

От БСП пък настояват проектът "Белене" да бъде осъществен, но управляващите са категорични, че това не може да стане с държавни пари, а ще се търси частен инвеститор.  

Вариантът за построяване на АЕЦ "Белене“ изглежда най-приемлив с оглед минимизиране на загубите, коментира отново през миналата седмица енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според кандидатът за държавен глава Ивайло Калфин пък България трябва да потърси вариант за завършване на АЕЦ „Белене“, особено след като има решение да плати реакторите, които е поръчала за централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
По-лошо - ако не платим, можем съвсем скоро да проверим принудително и съвсем на живо казуса "Може ли България БЕЗ ядрена енергетика, ама ич, или не може?!" Имам предвид 5-ти и 6-ти блок в Козлодуй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
fras
преди 7 години
Никакви условия не можем да поставяме! Вече!Има влязло в сила решение на международен съд.Т.е. трябва да платим.И по-добре да платим по-бързо, за да не текат лихви.Горното няма нищо общо с темата нужен или не е проекта Белене, кой колко открадна от него, какво ще го правим оттук нататък.Това е съвсем отделен разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Лесно му е на Малтинчо... Луд умора нема, само се поти... А и когато има достатъчно главоноги, дет да го пратят на своя издръжда да си драпа макарите на топло и да претака зелето от трибуната на НС, тогава наистина нещата си идват по местата... Дий, воле, дийй... Тепърва ще плащаш .... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
Само приказки и никакви реални деиности Нямаме нужда от А Е Ц Белене и това е общо известен фактСлед 10 години светът ще бъде съвсем различен Свят на В Е И та природен газ автономни къщи и електромобили Но имаме нужда от Г Е Ц Белене -газова електрическа централа със съвременни генератори на Генерал електрик които могат да увеличават и намаляват мощността за часове Единия атомен реактор може да бъде монтиран в Козлодуй а другия ако не можем да го продадем ще го оставим в музея - музея на глупостта Това рано или късно ще стане въпреки заинтересуваните експерти и *** политици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още