IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентският дебат в САЩ подкрепи Wall Street

Клинтън е спечелила подкрепата на пазарите, защото се предполага, че ще запази статуквото, според анализатори

23:17 | 27.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

С ръстове на индексите приключи днешната сесия на Wall Street. Инвеститорите се окрилиха от първия дебат между кандидат-президентите Хилари Клинтън и Доналд Тръмп и не обърнаха внимание на споровете за това кой е излязъл победител от дискусията и на спада на цените на петрола.

В края на търговията Dow Jones добави 133 пункта (0,74%) до 18 228 пункта. Най-голяма подкрепа на индекса оказаха акциите на Microsoft, IBM и Nike, които поскъпнаха съответно с 1,85%, 1,81% и 1,73%.  S&P 500 се повиши с 0,64% до 2 159 пункта, а Nasdaq се разшири с 0,92% до 5 305 пункта.

От икономическите сектори, включени в състава на широкия индекс, най-силно се представиха технологичните акции, които поскъпнаха с 1,15%. Най-силен спад записаха акциите на компаниите за комунални услуги, следвани от акциите на компаниите за имоти и на енергийните компании.

Според анализатори Хилари Клинтън е спечелила подкрепата на пазарите в първия дебат, тъй като се предполага, че тя ще запази статуквото, ако стане президент, пише CNBC.

Същевременно изборите в САЩ през ноември си остават най-сериозния риск пред пазарите и реакцията им след първия дебат е показателна за това кой вариант предпочитат те.

Цената на петрола се понижи с почти 3% в днешната сесия заради очакванията на инвеститорите, че няма да се стигне до сделка за замразяване на добивите на черно злато на енергийната среща в Алжир, съобщава MarketWatch.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през ноември поевтиняха с 2,7% (1,26 долара) до 44,67 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Ноемврийските контракти на сорта Брент поевтиняха с 2,9% (1,38 долара) до 45,97 долара за барел.

Представителите на Иран още с пристигането на срещата дадоха да се разбере, че ще защитават плановете на Техеран да увеличава добивите на петрол, за да си възстанови изгубения пазарен дял заради санкциите, които бяха отменени преди няколко месеца.

Саудитска Арабия също не възнамерява да отстъпва от плановете си за добивите на черно злато.

Същевременно доларът поевтиня спрямо песото и другите развиващи се валути след първия дебат на кандидат-президентите в САЩ. Щатската валута изгуби позиции дори срещу бразилския реал, турската лира и индонезийската рупия. Движенията на валутните пазари се подкрепят допълнително от спада на цената на петрола.

Същевременно обаче зелените пари поскъпнаха спрямо еврото и компенсираха по-ранните спадове срещу йената заради данните за потребителското доверие в САЩ на Conference Board. Данните показват, че потребителското доверие е нараснало до най-високо ниво от 2007 г. до 104,1 пункта през септември.

Фючърсите на златото се установиха на едноседмичен минимум в днешната сесия. Благородният метал със срок на доставка през декември поевтиня с 1% (13,7 долара) до 1 330,4 долара за тройунция. Спадът, реализиран за сесията, е най-силен от 24 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още