IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиците в спор за замяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева

Днешното решение на правителството да застане зад нов кандидат за генерален секретар на ООН предизвика противоречиви коментари

14:25 | 28.09.16 г. 3
<p>
	Ирина Бокова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ирина Бокова. Снимка: Ройтерс

Противоречиви коментари предизвика днешното решение на правителството да издигне кандидатурата на еврокомисаря по бюджет Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Ето какви ще са последиците от решението според политиците:

„Да издигнеш нов кандидат не е непознато в международната практика. Това, което би било лошо и би навредило на страната ни, е, ако покажем невъзможност да се обединим около важните за България и Европа решения“, се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев. Той уточнява, че отговорността за българската кандидатура е на  правителството, „а президентът споделя аргументите на кабинета“. 

„След решението на Министерския съвет всички български институции са длъжни в рамките на своята компетентност да работят за успеха на българския кандидат. Огромна е отговорността, когато България има шанс да излъчи следващия генерален секретар на ООН. Това е и отговорност към региона на Централна и Източна Европа“, казва президентът.

Той призовава всички български политици да подходят отговорно към българската кандидатура, да надмогнат партийните си интереси и лични пристрастия. Държавният глава напомня, че крайното решение кой да оглави организацията няма да бъде взето в България, а в рамките на структурите на ООН.

Плевнелиев пожелава успех и на Кристалина Георгиева, и на Ирина Бокова.

Парламентарната група на "БСП лява България" обмисля вот на недоверие за външна политика, съобщиха от пресцентъра на партията. "Събраха се много аргументи за внасяне на вот на недоверие към правителството за външна политика. Ще поканим на консултации други парламентарни групи, за да обсъдим заедно мотиви за вот на недоверие и ако постигнем съгласие, да го внесем", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

По-рано днес от трибуната на Народното събрание Нинова определи решението на правителството като "резил за България", предаде БТА. "Това изглежда като поддаване на чуждо влияние, взимане на решение под натиск отвън и в ущърб на българския национален интерес", коментира тя пред журналисти. Според нея с това решение на правителството "се минира възможността българин да застане на най-високия пост - генерален секретар ООН". От БСП смятат, че Ирина Бокова трябва да остане в надпреварата и все още има високи шансове за успех.

Пред журналисти в парламента ПГ на ГЕРБ категорично застана зад решението на правителството и на премиера да бъде заменен българският кандидат, съобщи БТА. „Защо се прави това - основният отговор е, че персоналните качества, които притежава Кристалина Георгиева, са по-добри и затова шансовете за България са по-големи“, обясни председателят на външната комисия Джема Грозданова.

Георг Георгиев припомни, че кандидатурата на Бокова е едно от последните решения на правителството "Орешарски", прието без консултации с най-голямата по онова време политическа сила - ГЕРБ, без да бъде взет предвид и гласът на НС. „В момента България има много по-добрите си шансове в лицето на Кристалина Георгиева“, допълни депутатът.

„Решението за смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС“, заяви в Балчик  лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Кристалина Георгиева има потенциал да бъде такъв кандидат. Надявам се, че смяната не е твърде закъсняла, след година непоследователно и колебливо поведение на премиера и правителството“, се казва в позицията му, разпространена от пресцентъра на партията.

"Кристалина Георгиева като десен кандидат, който е в Европейската комисия, източноевропеец, за нас е добра кандидатура за генерален секретар на ООН", коментира депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев пред журналисти в парламента, съобщи БТА. Според реформаторите начело на ООН трябва да има десен човек, с дясно мислене.

Замяната на Ирина Бокова ще доведе до катастрофа в надпреварата и възможността България да има свой кандидат, смята Красимир Каракачанов, който е кандидат за президент на коалицията "Обединени патриоти-НФСБ, "Атака" и ВМРО". Той коментира, че натискът е бил външнополитически, съобщи БТА. По думите му една група, която се е въртяла и се е организирала от „соросоидните структури“, е била в основата на кампанията.

„Днешният акт можем да го оценим като акт, който вреди на имиджа на страната ни и с нищо не допринася за успех в едно такова състезание“, заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента, съобщи БТА.

По думите на Карадайъ, когато държавата е взела определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализацията му. Ние досега като държава направихме много, за да навредим на успеха на България в това състезание, каза той. 

От АБВ са разочаровани от решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева и смятат, че суверенитетът на България и на българското правителство е поставен под въпрос, тъй като очевидно много чужди фактори са повлияли. Това коментира говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

"Другата кандидатура няма шанс, това многократно беше потвърдено от много анализатори и в случая ние сякаш правим услуга на трета кандидатура, която иска да отстрани най-силния опонент", посочи Тодорова.

Според нея напредъкът на Ирина Бокова може да бъде отразен тепърва в последните гласувания. От АБВ смятат, че именно многото разнопосочни сигнали, които даде България, са попречили на това Бокова да върви по-напред.

"Моята прогноза е, че нищо няма да направим с новата кандидатура и наистина България играе в услуга на чужда кандидатура, което е много недостойно, много слаба позиция и провал на българската дипломация", каза Мариана Тодорова. Според нея кандидатурата на Кристалина Георгиева е слаба, тъй като тя не е дипломат, извадена е в последния момент и една от основните страни фактори ще й наложи вето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Спящият бик
преди 7 години
Когато от едната страна на барикадата са се подредили агент до агента и всякакви путинофили, "какво тук значи някаква си личност"?! Очевидно въпросът не е в личността на кандидата, а накъде ще вървим - напред към цивилизования свят или назад към концлагерите, където всякакви Боковци можеха да ни изпратят дори и само за виц, камо ли за опозиционно мнение в публичен форум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Таз другарка когаз ще се пенсионира най-сетне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 7 години
да попитам:за чий ни е изобщо да участваме в това? някой ще каже за престиж? че какъв престиж искаме ние. На всички останали фронтове сме оакани, пък искаме наш човек да ръководи ООН.. Звучи смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още