IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е приела досега шестима мигранти по квотите за разселване в ЕС

Досега в ЕС са били разселени 5651 мигранти, от които 4455 от Гърция и 1196 от Италия

18:46 | 28.09.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До тази седмица България е приела шестима разселени мигранти по квотите на ЕС. Това сочат представени днес от Европейската комисия данни, предава БТА.

В нашата страна са пристигнали шестима разселени от Гърция. Нито един мигрант досега не е пристигнал от Италия или от държави извън ЕС, включително Турция. 

Разпространените днес документи отчитат, че нашата страна е получила до момента от Гърция заявка за разселването на 260 души. България е поела ангажимента да разсели 831 мигранти, пристигнали на гръцка земя. От Италия нашата страна се е съгласила да приеме 471 души, като в момента документите на 140 се оценяват. От държави извън ЕС у нас следва да пристигнат 50 души.

Досега в ЕС са били разселени 5651 мигранти, от които 4455 от Гърция и 1196 от Италия. В Гърция в момента има 30 хиляди кандидати за разселване. По споразумението с Турция в ЕС са били разселени 1614 сирийци.

ЕК отчита, че се наблюдава рязък спад в броя на прииждащите мигранти. Същевременно от ЕС са били прогонени 578 мигранти, проникнали незаконно или без основание за престой. Досега ЕС е осигурил на Турция 2,23 милиарда евро от договорените три милиарда в двустранното споразумение за миграцията с Анкара.

ЕК съобщи, че засега има основание за запазването на временния граничен контрол, въведен от Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия. Комисията потвърди желанието си вътрешните граници в Шенген да бъдат премахнати "възможно най-скоро", без да повтаря очакването си това да се случи до края на годината. ЕК направи допълнения в предложението си за промени в регламента от Дъблин, според които връщането на мигрантите там, откъдето са влезли в ЕС, следва да се оценява за всеки отделен случай.

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 7 години
И като ще приемаме по квоти, нашата е 3к и нещо, останалите 11к+ какво правят тук? Защо не ги пращате по "селата" им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
dzk
преди 7 години
Значи до сега сме приели 6 (шест) мигранти. Интересно, тогава какви са другите хиляди нашественици които се събират в мигранските центрове в софия и харманли? Какво правят тук? С какви документи са тук? Със какъв статус са тук? Кога ще си тръгнат? Защо се изхранват с наши пари? Защо полицията ги толерира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още