IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредити в КТБ с нулева пазарна стойност не са несъбираеми

Образуваните изпълнителни производства в затворената банка са за 2,3 млрд. лева, обявиха синдиците

15:33 | 29.09.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

По сметки и наличности в касите на синдиците на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) са налични 577,84 млн. лв. Тази сума, събрана от длъжниците на кредитната институция в несъстоятелност, може веднага да бъде разпределена, пише в писмо на синдиците Ангел Николов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов.

То е в отговор на питане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов за ефективността от тяхната работа.

Общата маса на несъстоятелност на банката към момента е 1,383 млрд. лв. Освен притока на свежи пари тя включва вземания и държавни ценни книжа, предназначени за обезпечени кредитори на стойност съответно - 30,7 млн. лв. и 22 млн. лв.

Най-голямото перо в масата на несъстоятелността (след парите в каса и по сметки) са кредити и вземания от други финансови и нефинансови институции и други клиенти в размер на 528,8 млн. лева.

В наличните активи на КТБ влизат и вземания от банки (85,4 млн. лева), финансови активи на разположение за продажба (50,9 млн. лева) и др.

Данните са на база оценката на ПрайсУотърхаус Купърс и Инженеринг Сервиз.

Синдиците отговарят и на въпроси на депутатите, които засягат общия размер на предявените от синдиците съдебни искове към 31 август 2016 г. - за каква част от тях са наложени обезпечителни мерки - запори на средства, възбрана върху имоти и др.

От писмото се разбира, че производствата по несъстоятелност са с най-голям материален интерес - 3,5 млрд. лева, следвани от заповедните производства по реда на чл. 417 - 2,4 млрд. лева, и издадените изпълнителни листове и заповеди за незабавно изпълнение за 2,35 млрд. лева.

Образуваните изпълнителни производства са за 2,3 млрд. лева.

Синдиците твърдят, че използват всички позволени от закона способи за събиране и обезпечения на вземания, но на този етап не могат да съобщят какъв е размерът на оценените като несъбираеми кредити.

„Възможно е едно и също бъдещо вземане да се събира от различни задължени по кредита лица или по различен процесуален ред с оглед да се осигури по-голям процент на събираемост на дълг. Резултатите от водените съдебни дела може да се очакват в един бъдещ период от време“, посочват в писмото си Ангел Николов и Кристи Маринова.

Причината за това е, че се за първи път в КТБ се прилагат нови процедури от законодателството, по които няма съдебна практика.

Въпреки че част от кредитите са оценени с нулева пазарна стойност, синдиците няма да ги класифицират автоматично като несъбираеми, защото се надяват по този начин да увеличат масата на несъстоятелността.

„При определяне на размера на оценените като несъбираеми вземания трябва да се има предвид осребряването на активите“, обясняват синдиците.

Законът изисква това да става чрез публична продан, по реда на Закона за банковата несъстоятелност. Когато оценката на вещта или правото е над 20 хил. лева, съобщението за публичната продан трябва да се публикува в един централен всекидневник най-малко десет дни преди това.

Същевременно НПО „Ние, Гражданите”, което обединява вложители в КТБ, призова членовете си да протестират пред Съдебната палата. Те са недоволни, че през последните две години има дискриминационно отношение към вложителите в КТБ с надгарантирани депозити при водените съдебни дела. Те смятат също, че липсва прозрачност по казуса КТБ.

„Ще протестираме срещу поръчковото недопускане на гледане на делата, свързани с КТБ, по същество, срещу липсата на всякакъв граждански и обществен контрол или други форми на въздействие върху съдебната власт, срещу отказа за назначаване на служебен одитор", изброи част от причините за протеста пред Investor.bg Вера Ахундова, съпредседател на неправителствената организация.

"НПО „Ние, Гражданите” подкрепи създаването на Асоциацията на длъжника и активно проучва сред членовете си и анализира проблемите на голяма част от тях във връзка с незаконното им обявявяване за длъжници по силата на българското заповедно съдебно производство", поясни адвокат Ахундова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nelko
преди 7 години
Правителството много лесно а и бързо отпусна милиардите за плащане на дълговете..?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Рано или късно на синдиците ще им се налага да дават обяснение, как ВЪЗБРАНЕНИЯТ опаратор ВИВАКОМ се е оказал собственост на ПРИЯТЕЛЯ НА ЦАРЯ лицето СПАС РУСЕВ?!Другите две ЦАРСКИ ЮПИТА братята Милен и Георги Велчеви с подписите си единият представляващ кредитора ВТБ, а другия длъжника ВИВАКОМ заформиха един нов дълг на ВЪЗБРАНЕНИЯ ОПЕРАТОР на стойност 330 мил. ? !Няма как синдика да не е разполагал с информация дали тази сума е постъпвала по сметката на ВЪЗБРАНЕНАТА ФИРМА и кое е наложило този заем!!Няма как синдика да не е знаел, че в КРЕДИТОР в този случай се явява един от тези собственици на КТБ които носят пряка отговорност за случващото се в банката. Същата тази лондонска офшорка ВТБ провежда търг и с отпуснат на Спас Русев заем купува струващият МИЛИАРДИ ЕВРА опаратор!!ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СЕ РАЗИГРАВА ПРЕД ОЧИТЕ НА ПРОКУРАТУРА , СИНДИК И ПРАВИТЕЛСТВО ОТПУСНАЛО МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ ЗА ПЛАЩАНЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ЕДНА ЧАСТНА КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още