IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК настоява България да задейства мерки в подкрепа на високоскоростните мрежи

Общо 19 държави членки получават последно предупреждение от Брюксел да приложат мерките за бърз Интернет

18:14 | 29.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия поиска от 19 държави членки да приведат в изпълнение мерките, които ще намалят разходите за разгръщане на високоскоростни електронни съобщителни мрежи, както изисква Директива 2014/61/ЕС.

Тези страни са България,  Австрия, Белгия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Великобритания, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Чехия.

Тези правила имат за цел да се увеличи споделянето и повторното използване на съществуващата физическа инфраструктура в различни сектори (енергетика, транспорт и др.) и биха довели до намаляване с до 30% на разходите за разгръщане на високоскоростен достъп до интернет.

През март 2016 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо до всички държави членки, които към онзи момент не бяха транспонирали разпоредбите на Директивата в националното си законодателство, и няколко от тях уведомиха Комисията, че са изпълнили Директивата изцяло. 

Правилата за намаляване на разходите подпомагат стратегическите цели за интернет свързаност, които Европейската комисия наскоро предложи: до 2025 г. всички основни социално-икономически движещи сили като училища, университети, научноизследователски центрове, транспортни центрове, всички доставчици на обществени услуги, например болници и администрации, и предприятията, разчитащи на цифровите технологии, следва да имат достъп до интернет с изключително висока скорост. Той трябва да позволява на потребителите да изтеглят/качват данни с обем 1 гигабит за една секунда.

Всички европейски домакинства в селски или градски райони следва да имат достъп до интернет връзка, която предлага скорост на изтегляне от най-малко 100 мегабита в секунда, която може да се увеличи до гигабит в секунда, а за всички градски райони, както и за главните пътища и железопътни линии, следва да има непрекъснато 5G покритие — пето поколение безжични комуникационни системи.

Като междинна цел до 2020 г. 5G следва да се предлага на пазара в поне един голям град във всяка държава от ЕС. Държавите членки трябваше да транспонират Директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 г.

Днес Комисията изпраща на останалите 19 държави членки последно предупреждение.

В срок от два месеца те трябва да уведомят Комисията за мерките, които са предприели за привеждане на националното си законодателство в съответствие с правото на ЕС.

В противен случай Комисията може да реши, в съответствие с правилата на ЕС за установяване на нарушение, да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях и да предложи финансови санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Правителствата пеят, че все им се изземват функции и "суверенитет", но това напъване от ЕК е само в полза на обикновените граждани. В противен случай Европа ще изостане като световен полюс.На корпорациите може и да не им харесва, но подобно удобство за населението е например и универсалното зарядно за телефони.Да - кривината на бананите отива далеч, но все пак пък те осъзнаха това и го отмениха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още