IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Монтюпе“ получи наказателното постановление за 500 хил. лева

Компанията обжалва заповедта за принудително спиране на 108-те вентилационни отвора

20:38 | 30.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заводът на френската компания в Русе. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;&bdquo;Монтюпе&quot;</em></p>

Заводът на френската компания в Русе. Снимка:  „Монтюпе"

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе са връчили днес наказателно постановление на завода „Монтюпе". Глобата в размер на 500 000 лева е наложена за нарушение на условие в комплексното разрешително на дружеството, съобщиха от РИОСВ, цитирани от БТА.

В средата на септември въздухът в дунавския град беше замърсен, а от регионалната екоинспекция локализираха френския завод за автомобилни части като единия от източниците на замърсяване. Няколко дни по-късно от „Монтюпе“ отхвърлиха обвиненията за замърсяване на въздуха, като в съобщение до медиите ги определиха като неоснователни и недоказани. Конкретно нарушението - изпускане на непречистени отпадъчни газове чрез димни люкове на покрива на производствено хале "Номер 3", е констатирано на 10 септември т. г. при извънредни обходи и съвместни проверки с представители на община Русе по повод на множество сигнали на граждани за неприятни миризми. Същото е било установено и на 11 септември вечерта, удостоверено с термо анализатор на "Гранична полиция". 

Спрямо оператора на следващия ден е приложена принудителна административна мярка за пломбиране на 108 вентилационни клапи. На дружеството са дадени предписания до 26 септември да осигури възможност за трайното им запечатване и да започне процедура по преразглеждане на условията в комплексното разрешително. При последваща проверка за спазване на дадените предписания е констатирано, че вентилационните клапи са трайно блокирани.

„Монтюпе" е депозирал искане за удължаване на срока за начало на процедурата до 7 октомври тази година, поради необходимост от време за подготовка на документацията. Наказателното постановление може да бъде обжалвано от оператора в рамките на седемдневен срок.

От РИОСВ съобщават, че проверките на дружеството продължават във връзка с разпореждане на Русенската окръжна прокуратура.

От Административния съд в крайдунавския град съобщиха преди два дни, че е образувано дело по жалба на „Монтюпе" срещу заповедта на директора на РИОСВ, с която принудително са изведени от експлоатация 108-те вентилационни отвора.

За високата глоба стана ясно в средата на септември. Тя бе обявена от директора на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова на извънредна пресконференция, в която участва и заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. 

Междувременно и Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) излезе и с официално становище по темата.

"В момент, в който страната губи чуждестранни инвестиции, които отчитат спад от 18% само за последното шестмесечие, е недопустимо един от най-големите инвеститори в страната да бъде неправомерно обвиняван и преследван, в името на това да се защитават чужди интереси. България е на път да загуби свой основен индустриален инвеститор", казва в изявлението си председателят на УС на Камарата Стефан Делае, цитиран от БТА.

През септември 2015 г. РИОСВ-Русе принудително изведе от експлоатация инсталация в завода на „Монтюпе” отново заради замърсяване на въздуха в дунавския град.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
И правилно ! Да пробват да замърсяват в Европа ...250 000 евро ше са майтап !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още