IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германците трябва по-добре да разберат историята си

Канцлерът разкритикува крайнодесните демонстранти, които скандират лозунга на източногерманските дисиденти "Ние сме народът"

15:46 | 01.10.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ангела Меркел заяви днес, че германците трябва по-добре да разберат историята си, за да положат правилните основи на бъдещето на Германия, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Германският канцлер посочи, че разбирането на историята около повторното обединение на страната през 1990 г. и тъмния период на националсоциализма е от изключително важно значение.

Тя разкритикува крайнодесните демонстранти, които скандират лозунга на източногерманските дисиденти "Ние сме народът", но каза, че е важно и да се протегне ръка към онези, които се чувстват изоставени.

Фразата често може да бъде чута на антиимигрантските протести в наши дни, отбелязва АП.

Германските власти са във висока степен на тревога преди честванията в понеделник в Дрезден по случай 26-годишнината от повторното обединение на страната.

От източногерманския град произхожда антиислямската организация ПЕГИДА, а миналата седмица той беше разтърсен от две бомбени нападения - едното от които срещу джамия, припомня АП.

В петък Меркел пък заяви, че не е променила политиката си спрямо мигрантите, две седмици, след като каза, че би желала да върне часовника назад, за да подготви по-добре Германия за рекордния наплив от бежанци, регистриран миналата година, предаде Ройтерс.

"Аз не сменям политиката си, а провеждам политика. Не виждам някаква смяна на курса, освен необходимостта от целенасочена работа за месеци напред", посочи тя, цитирана в днешния брой на вестник "Заксише цайтунг".

Меркел каза още пред вестника, че от миналото лято работи "върху решения, които да са добри за Германия и за Европа". Това включва защита на външните граници на ЕС и преодоляване на причините за мигрантския поток от Близкия изток, Азия и Африка. Германия, освен това, трябва да въведе ред в процеса по справяне с бежанския наплив, добави тя.

"Целта ни е ситуацията, в която се оказахме тази година, да не се повтори. Всъщност, отбелязахме голям напредък в това отношение през последните 12 месеца", подчерта канцлерката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
След като в Германия има американски войски още от ВСВ досега, след като има толкова много американски бази, какво е това, ако не окупация. Германия е победена страна. Това, че руснаците си изтеглиха окупационните войски, си е тяхна грижа и тяхна грешка. А Меркел я подслушват хамерикосите и тя само мъца нещо неразбрано. Но с тия мигранти лошият германски дух може много лесно да се събуди. Европа толерира неонацизма в Укрия, скоро ще го поиска и в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
pecan
преди 7 години
Меркел говори така сякаш Германия е окупирана и тя е кукла на конци . Така ли е ще прецени германския народ скоро .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
https://***.welt.de/debatte/kommentare/article158471775/Angela-Merkel-zu-Hause-schwach-in-Europa-isoliert.html"Меркел -слаба у дома , изолирана в Европа."Ето и друг немски вестник с критична статия относно политиката на Ангела Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
За тоя , дето слага минуси а не може да чете , да поясня че Меркел губи и в Бранденбург.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/09/30/afd-ueberholt-in-brandenburg-die-cdu-und-liegt-auf-platz-2/AfD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 11
ing5rov
преди 7 години
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/09/30/cdu-zerlegt-sich-wer-nicht-fuer-merkel-ist-ist-ein-arschloch/Който не е за Меркел е заднник ! Много добра атмосфера в партията , на фона на "успехите" на канцлерката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 15
abdul
преди 7 години
Като няма към кой друг - да се обърнем към историята..Той и Ердо и той се обръща към историята... там едни острови искат да делят пак..И Путин и той - кримнаш, кримваш, украйна наша, украйна ваша..Очаквайте скоро и в България - претенции наши и претенции ваши..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 18
Lucifer
преди 7 години
И Меркел е срам за Германия, както Тръмп за Америка(Тръмп е с немски корени) а и Борис Джонсън е срам за Англия(с турски корени)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 13
Grosss
преди 7 години
Меркел, ако сакаш оная работа да не се повтори фани Бойко където трябваи стискай здраво,здраво........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още