IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките не са твърде големи, за да фалират, а твърде слаби, за да оцелеят

Според нов доклад на МВФ са нужни фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата

08:01 | 06.10.16 г. 57
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че проблемите им не могат да бъдат решени дори с оздравяване и повишаване на лихвените проценти, заяви Международният валутен фонд в нов доклад, представен в сряда.

Една трета от европейските банки с активи за общо 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за общо 3,2 трлн. долара са в категорията „твърде слаби, за да се възстановят“, заяви МВФ, цитиран от MarketWatch.

“Това предполага нуждата от фундаментални промени както в бизнес моделите на банките, така и в структурата на системата, за да се гарантира жизнена и здрава банкова система“, каза фондът в актуализиран доклад за глобалната финансова стабилност.

Като цяло балансите на банките са по-силни, отколкото са били преди финансовата криза. Но слабата банкова рентабилност се явява като ключово предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване.

Банките трябва да генерират печалба, за да поддържат устойчиви нива на капитала през неблагоприятни икономически цикли. Въпреки това възвръщаемостта на банките от активи се е възстановила само отчасти от кризата насам.

Банките в еврозоната по-конкретно печелят по-малко от половината от средната си печалба през периода 2004-6 г. Това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и ниските, дори отрицателни, лихвени проценти, каза МВФ.

Регулаторите са ограничили и банковата активност в бизнеса на капиталовите пазари.

Приходите от поддържането на пазара и търговията с деривати са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, сочат оценките на МВФ.

Провизиите срещу загуби при кредитите също водят до по-слаба рентабилност, особено в Европа, която изостава след САЩ при намирането на решения на лошите заеми.

Макар че множество анализатори казват, че увеличаването на регулаторния капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост по собствения капитал се е понижила с 11,4% за големите европейски банки и с 3% за американските банки.

Докладът на МВФ призовава за спешни и цялостни действия, подчертавайки, че реформите, особено в много европейски страни, „вече не могат да бъдат отлагани“.

„В някои случаи слабите банки ще трябва да си отидат, а банковите системи – да се свият“, заключава докладът.

Централните банкери могат да помогнат, като приключат с програмата от реформи, без значително да увеличат общите капиталови изисквания.

Европа трябва да използва новия си орган за оздравяване на банките гъвкаво, когато се появи риск за финансовата стабилност.

Следва да се обмисли и намаляване на праговете за пряка рекапитализация на жизнеспособните европейски банки в рамките на Европейския механизъм за стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 7 години
Може, ама ако се затрият едни 5 млрд. бройлера и се почне от начало---над тази теория съм мислил, но не виждам как ще работи. хубаво, избивате ни 5-те милиарда овчици, и остава т.н. "златен милиард". Докато трае избиването, със силите на последните овце се изгражда структурата на масовата роботизация, така, че няма нужда от хора да работят... всичко се прави от роботи. И тук идва най-важният момент - от кого и от какво ще печели този т.н. "златен милиард", като няма да има работещ и потребяващ човек... кой "ще купува" произведеното? Не вярвам ония, дето ходят с мънички шапчици на тиквите, да се откажат от "ръста", "от печалбата", защото това им е генетично заложено... а пък само да живеят, за да "управляват" вече завладяното ... бързо ще им "омръзне, ако я няма тръпката на лихвата". Така, че тази хипотеза за "златният милиард" при по-дълбок поглед - не води до нищо, освен до едни празни, призрачни, сгради, градове, държави ... и едни 1 милиард брадати, с накачулени с кипи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
Ще си позволя да те цитирам - "Писането на глупости показва пълна липса на аргументи и идеи, а може би и на способност за мислене" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
А някои си мислят , че всичко ще се развива както в праисторическите времена , стига да се приложат същите методи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Е може привлечените средства да са срещу собственост. То това ми беше въпроса, дали мисли за кредитиране или да придобиват собственост или да правят фондове за рисково инвестиране или..... Но нейсе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Но всъщност не толкова филантропски са причините. Най-зловещата истина, която никой не коментира шумно е, че вече нито една голяма капиталистическа структура не може да съществува без помощ от държавата. И това не е инцидент, а процес в развитие! Все повече! До кога, мислиш, този, който дава кинтите, ще чака, за да си поиска своето, демек - собствеността...? Рано или съсно държавата ще овладее основните активи - иска или не иска. До тогава ще е сегашната *** - ни кон, ни магаре - Privatizing Profits And Socializing Losses - приватпрофитсоцлосизъм.... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Питам те нормално бе ***! А щом го схващаш като заяждане.. твоя работа. Ай със здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Нема нужда много да се върти и да се суче, за да се види грозната истина - просто няма друг път! Нищо не стои на едно място! Капитализмът вече не работи - това е! Може, ама ако се затрият едни 5 млрд. бройлера и се почне от начало. Иначе следва задължително настъпление на държавата, защото без преразпределение нема как да стане!!! Ти виждаш, че едни макаци не искат, или не могат да оставят да се издавят като мачета в Средиземно море, нито даже да ги върнат, а как си представяш да се остави на чистия капитализъм коренното население на Европа?Социализмът е безалтернативен. Борбата е за местата на "номенклатурата" - по-старите знаят какво имам предвид... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 7 години
:) е то кредитирането също е финансиране ама по лесно се пишат коментари първосигнално . За протокола - една дейност се финансира с собствени и/или привлечени средства (демек кредити)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хаха... Абе важното е ти да си верваш. Това ти създава самочувствие... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
https://bg.glosbe.com/bg/bg/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5Е...понеже си мързелив-погледни линка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още