IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Дуранкев: Икономиката няма проблем, само малко е умряла

Поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката, смята икономистът

10:42 | 17.10.16 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика е в хронични затруднения – еврофондовете са недостатъчни за необходимия растеж, чуждите инвестиции са на ниско ниво, вътрешните инвестиции също, неравенството се задълбочава. Това коментира в интервю за вестник „Труд“ икономистът и преподавател в УНСС проф. Боян Дуранкев.

Към тази картина той прибавя и хилядите икономически и социални мигранти – българските граждани, които напускат страната.

„На икономиката нищо й няма, само малко е умряла. Цената на неолибералната доктрина с безумната фанатизирана вяра в „свободните пазари“ ще се заплаща от 99% (1% са печелившите от доктринерството) от българските граждани през следващия половин век“, казва той.

Като цяло според него имаме среден икономически растеж, който нито е „изпреварващ“ световното развитие, нито е „догонващ“ другите страни в ЕС. Придружен с поемането на огромни дългове и обичайно високото ниво на корупция.

Имаме и стабилни финанси, не по-малко стабилни от „деня преди“ сгромолясването на КТБ. Но все пак малко по-стабилни от „на другия ден“, коментира Дуранкев. 

На въпрос какъв е най-правилният ход за България предвид арбитражното решение за АЕЦ „Белене“ той отговаря, че „най-правилно е първо „отговорните“ политици (от различните партии, които задвижиха неумело или прекратиха по указания отвън проекта) да си посипят публично главите с пепел“. „Това няма да се случи. След като сами сме се вкарали в капана, от който някой е прибрал сиренцето, ще се наложи да плащаме до цент“, коментира той.

По повод работата по Бюджет 2017 той казва: „Не е случайно, че Народното събрание се оттегли в дълга и „заслужена“ почивка точно преди изборите. Със сигурност бъдещият проектобюджет ще е свързан с политика от типа „затягане на коланите“.

Според икономиста поемането на нови дългове вече застрашава бъдещето на икономиката; еврофондовете ще изтъняват; външни инвестиции не се очакват като „пълноводен поток“. Бъдещото развитие ще е свързано все повече с вътрешни натрупвания, които няма откъде другаде да дойдат освен от по-високи данъци, по-умна фискална политика и по-малко корумпирани „усвоители“ на фондове.

Той коментира, че в България основните проблеми са безработицата и „произволното и несправедливо“ разпределение на богатството и доходите.

Запитан дали в България трябва да продължи облагането с плосък данък, или да се върне прогресивното облагане, той припомня, че „едрият капитал в България изисква нещо още по-радикално – „регресивен данък“, т. е. всеки да плаща по 200 лв. данъци месечно независимо от доходите“.

„Данъчната система трябва да се променя много внимателно и на етапи. От първата година на прехода и аз, и много наши и чужди икономисти, предлагаме система на прогресивно семейно подоходно облагане и необлагаем минимум. Ще им дойде времето“, смята той.

Българската нация се е деквалифицирала и е в културен колапс. Кой ще дойде да инвестира трайно, пита той в отговор на въпрос защо намаляват преките чуждестранни инвестиции.

„По принцип сме длъжни да поискаме влизане в еврозоната. Но само сметките – наши и чужди – могат да определят кога ще стане. Може да желаем да полетим, но ако нямаме крила, няма да стане“, коментира той.

По повод предстоящите избори той коментира, че един мъдър и динамичен президент може да бъде не само партньор, но и инициатор на промени в икономическата и социалната сфера, той може да предизвиква чрез обръщения референдуми по най-важни въпроси на развитието, може да връща законопроекти, да свиква консултативни съвети по различни проблеми.

„Не е вярно твърдението, че президентът е нещо като парадна фигура, която чете написани от помощниците му текстове.

По Конституция той може да отправя обръщения към народа и НС, да сключва международни договори в случаите, определени със закон, да връща и да обнародва законите“, допълва проф. Дуранкев.

„Българските граждани са се изморили да наблюдават президенти, верни до гроб на своята партия и на „първия“, които мълчат по най-важните въпроси на бъдещето, но тичат да назначават за посланици свои роднини, партийци и слуги. Народът е узрял за „радикален“ президент. Ако в изборите участваше „български Доналд Тръмп“ или „български Владимир Путин“, щеше безкомпромисно да спечели на първи тур“, смята той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 7 години
Аз харесвам безкомпромисния анализ и език на колегата Боян Дуранкев. Но ми се струва, че при ролята на президента нещо не го е довършил като свое виждане. Президентът има достатъчно пълномощия, но е подвластен на партията, която го издига (повече или по-малко) и властите така са се омешали, че нямаме ясна представа и по-лошо, не настояваме да има разделение на властите. Премиерът еднолично нарежда преразглеждане на вече подписани договори, премиерът върна парламентарната група на ГЕРБ на работа, след като решиха да си почиват един месец. Какво е това? Авторитаразиъм, единовластие и комунизъм едно към едно.Същият този човек през ден ни внушава колко добре се развива нашата икономика и макар да знаем, че не е така, се притъпява реланото чувство на хората. Тъжно, ретроградно и неводещо надобре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Интервю с коментирани последици, ала без представена истина, че сегашната сгрешена парична система е водещ причинител за актуални злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
Toranaga
преди 7 години
100% правилно виждане!! Браво !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Няколко тънки момента му убягват - че президентът може да връща закони само по веднъж и ако те бъдат гласувани отново в първоначалният си вид, ветото пада. Следва опцията КС - но и тук има трудности, защото КС отдавна е доказал, че не е независим орган. Нищо, че би следвало!За да има смисъл от личността президент и ефект от дейността му, то трябва да има действаща съдебна система и през ВНС да му се дадат малко повече права - напр. да внася закони, ветото му да не пада след прегласуване с обикновено мнозинство, а да кажем с 2/3. Все неща, за които ЕК е писала в почти всеки мониторингов доклад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 11
khao
преди 7 години
участват ... бивши агенти колкото щеш, избери си един за путин, а доналд е марешки (преди беше ковачки) :):) ... ама нещо не печелят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Ако в изборите участваше български Доналд Тръмп или български Владимир Путин, щеше безкомпромисно да спечели на първи турТова ме изкефи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 17
khao
преди 7 години
от тази статия освен човек да затъпее друго не може да се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 8
balarev
преди 7 години
Дали и този гении е лихвар в свободното си време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
balarev
преди 7 години
Дали и този гении е лихвар в свободното си време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
emilioner
преди 7 години
Безумната фанатизирана вяра в свободните пазари,интересно защо тогава страните където тези пазари действат са най богати в света и хората там живеят и харчат най много а в регулираните и социални държави като франция италия отиват към фалита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още