IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-новите тенденции на хардуерния пазар?

Хибридите стават все по-популярни, а батериите - още по-издръжливи

16:45 | 19.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пазарът на хардуер през последните месеци се променя с бързи темпове. Продължава спадът на продажбите на персонални компютри, като същевременно се появяват все по-нови класове устройства, привличащи вниманието на потребителите. Освен това се увеличава популярността на хибридните компютри, с което се размива все повече границата между лаптопите и таблетите. От своя страна, цените на лаптопите спадат, а това увеличава проникването им сред населението, посочва в свой анализ PCStore.bg. Данните са базирани на тенденциите, свързани с продажбите в сайта, както и на наблюдения върху новостите в сектора. 

Хибридите излизат на преден план

Хибридните устройства (лаптопите, които могат да се ползват и като таблети), са напът да се превърнат в новия хит на пазара. Те имат шанса да постигнат успех, какъвто не успяхме да видим при сходни класове устройства преди тях. По думите на управителя на PCStore.bg Георги Станчев причината за всичко това е, че хибридите комбинират удобството и компактния размер на нетбуците, но са с производителността на голям лаптоп. Същевременно се предлагат на много достъпна цена, което ги прави алтернатива на лаптопите.

Трябва да отбележим, че хибридите обичайно имат тънък корпус, който най-често е създаден от алуминий или друг метал. Батериите им са с голям капацитет и не правят компромис с производителността. Така наличието на последните модели процесори и достатъчно големи екрани позволява хибридът да замени пълноценно традиционния лаптоп.

Лаптопите стават все по-достъпни ценово

От своя страна цените на лаптопите продължават да се свиват. Ако преди няколко години тези устройства бяха възприемани като такива от висок клас, днес те се превръщат в масов продукт, който е достъпен за всеки потребител. Така в момента могат да се намерят лаптопи с много добри характеристики, започващи от 300-400 лева. Този тип конфигурации най-често включват двуядрен процесор, 500 GB или 1 TB харддиск, 4 GB RAM памет и 14 или 15-инчов дипслей.

Психологическата граница от 1 см дебелина при лаптопите е премината

Дългоочакваният момент, в който ще бъде представен първият лаптоп с дебелина под 1 см, вече настъпи. Това се случи по време на технологичното изложение IFA в Берлин, където Acer представи Swift 7 – лаптоп с 13,3-инчов дисплей и 8 GB RAM. Устройството тежи едва 1,1 кг. Очакванията са скоро да видим и модели на други производители с дебелина под 1 см.

Пръстовите отпечатъци

Идентификацията с пръстов отпечатък не е нещо ново, но тя навлиза все повече в новите лаптопи и хибриди. Голяма част от устройствата, предложени на IFA тази година, разполагат с тази функция, в това число и за директно влизане в операционната система само с едно докосване.

Батериите стават по-издръжливи

Преди няколко години батериите на лаптопите издържаха около 4 часа. Днес все по-често срещаме такива, които издържат по 10 часа. Някои от най-новите устройства, представени на IFA, могат да издържат и до 20 часа. Това се дължи на факта, че технологиите за енергоефективност се подобряват.

Размиване на границата с таблетите

Става все по-видно, че границите между лаптопите и таблетите се размиват, което дава по-голяма свобода на потребителите, тъй като могат да ползват компютъра си в движение. Същевременно те могат да се възползват от пълната мощ и производителност, която е характерна за лаптопите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Много са ми смешни, като почнат да предлагат лаптопите без уиндоус. А ако искаш тази ос ти слагат едни цени... При положение, че лиценза за фабрично поставяне е на много прилична цена, ако не греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
супер *** статия, личи си че автора не разбира от материята .... нови тенденции в хардуера и ми говорят за дизайн на таблети... и то за неща които са открити от години.Нещо за процесори, за нови архитектури, сърварни решения ... че даже да бяхте засегнали новите джаджи за виртуална реалност щеше да изглежда като "нови тенденции".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още